Page content

High sensation seeker (HSS)

High sensation seeker

Elaine Aron, de grondlegster van het begrip HSP en HSK maakt in haar boeken onderscheid tussen twee type persoonlijkheden, namelijk; sensation seekers (spanningzoekende types) en rustzoekers. Van de hooggevoelige mensen is ongeveer 30% High sensation seeker.

De sensatiezoeker is iemand veel op zoek is naar nieuwe ervaringen. De combinatie van hooggevoelig zijn én sensatiezoeker kan er voor zorgen dat je snel overprikkeld, maar ook snel verveeld raakt.

Je kind zoekt steeds naar nieuwe uitdagingen, nieuwe mensen, maar voelt zich daardoor ook vaak gespannen en opgejaagd. Eigenlijk zou het meer moeten terugtrekken en op tijd rust moeten nemen. Je kan zeggen dat ze met 1 voet op het gaspedaal en met 1 voet op de rem staan. ze willen sneller, harder en meer, tegelijkertijd geeft het lichaam signalen aan dat het genoeg is. Een hele uitdaging voor ouders van een HSS kind om dit in goede banen te leiden in de opvoeding.

De rustzoeker HSP is iemand die rustiger van aard is. Ze voelen zich uitstekend op hun gemak bij een rustige omgeving en nemen geen impulsieve besluiten. Het leven is regelmatig, ze overdenken veel en doen de dingen in één keer goed, al ligt het gevaar op de loer dat ze zich te veel terugtrekken in zichzelf. Te veel afsluiten van de buitenwereld.

In het boek “Leven met hooggevoeligheid” van Susan Marletta-Hart staat het volgende schema:

SensatiezoekerRustzoeker
HooggevoeligSnel verveeld, snel overprikkeld. Eén voet op de rem, één voet op het gaspedaalRustig en beschouwelijk van aard, houdt niet van risico’s en drukte
Niet hooggevoeligNieuwsgierig en gedreven, snel verveeld, maar stoort zich niet gauw aan detailsNiet bijzonder nieuwsgierig, niet impulsief, leeft het leven zoals het komt

Als je hooggevoelig bent en je herkent je in zowel de sensatie als de rustzoeker, heb je waarschijnlijk een goede balans gevonden tussen activiteit en rust.

 

    Comment Section

    0 reacties op “High sensation seeker (HSS)

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.