Wat is holistisch werken?

Holistisch wil zeggen: alles is met elkaar verbonden. Dus een holistisch therapeut kijkt naar het groter geheel. Bij een storing in het systeem kijk ik niet alleen naar de klacht die eruit voortkomt, maar ook naar de oorsprong. Waar is het ontstaan? En hoe kom je weer in balans? Iedereen is anders en heeft een andere kijk op de wereld. De oplossing voor dezelfde klacht kan bij twee verschillende mensen dus totaal verschillend zijn. Vanuit de holistische visie werk ik veel met het lichaam. Het lichaam vertelt veel meer dan we vanuit ons hoofd kunnen bedenken. Elke spier die gespannen staat heeft een verhaal. Elke oude emotie die je nog regelmatig voelt in huidige situaties wil gezien en erkend worden ook al is het van jaren geleden.

Holistische therapie is een therapie die is gebaseerd op het feit dat er een interactie bestaat tussen lichaamgevoeldenken en energie. Dat houdt in dat een lichamelijke klacht gekoppeld kan worden aan een van de drie andere aspecten. Andersom kunnen geestelijke klachten of storingen in de energiestroom van het lichaam, leiden tot lichamelijke klachten . Een negatief zelfbeeld kan bijvoorbeeld een chronische ziekte veroorzaken.Waar we als kind nog heel goed waren in het voelen van ons lijf, de pijntjes, de weerstand, de acceptatie, zijn we dat als volwassenen verleerd. Tijdens ons dagelijks leven zijn we ook gewend geraakt aan de spanning in ons lijf. Sterker nog veel mensen voelen hun lijf helemaal niet meer. Holistisch werken leert ons weer te luisteren naar wat ons lijf te vertellen heeft.

Het holistisch denken gaat er dus vanuit dat een ervaring op verschillende niveaus binnen komt. Het ligt er dus maar aan welk niveau bij jou of jouw kind de voorkeur heeft, hoe het een ervaring beleeft. Je lichaam kan dit namelijk op verschillende manieren ervaren:

  1. Ervaringen komen binnen via de zintuigen (lichaam)
  2. Ervaringen komen binnen via denken, analyseren en bewustwording (denken)
  3. Ervaringen komen binnen via emoties, voelen, dromen, herinneringen (gevoel)
  4. Energie hoort te stromen en zorgt er voor dat we goed in ons vel zitten (energie)

De niveaus worden doorgaans beïnvloed door conflicten en opgelopen trauma’s in ons leven. Ze verstoren de uitwisseling tussen de niveaus. Als een emotie of trauma niet wordt verwerkt, wordt de gebeurtenis verdrongen. Op de achtergrond blijft deze echter aanwezig en dit kan zelfs je hele leven beïnvloeden, denk bijv. aan angst. Zo kan een volwassen persoon reageren als een angstig kind van 6 jaar, omdat de emotie die in het 6e jaar is opgedaan niet is verwerkt en nog steeds actief is. Het is een gewoonte patroon gaan vormen, deze onbewuste programma’s kunnen geheeld worden door terug te gaan naar de betreffende gebeurtenis en te voelen waar deze emotie in het lichaam is opgeslagen.

. Dus een holistisch therapeut kijkt naar het groter geheel. Bij een storing in het systeem kijk ik niet alleen naar de klacht die eruit voortkomt, maar ook naar de oorsprong. Waar is het ontstaan? En hoe kom je weer in balans? Iedereen is anders en heeft een andere kijk op de wereld. De oplossing voor dezelfde klacht kan bij twee verschillende mensen dus totaal verschillend zijn. Vanuit de holistische visie werk ik veel met het lichaam. Het lichaam vertelt veel meer dan we vanuit ons hoofd kunnen bedenken. Elke spier die gespannen staat heeft een verhaal. Elke oude emotie die je nog regelmatig voelt in huidige situaties wil gezien en erkend worden ook al is het van jaren geleden.

Holistische therapie is een therapie die is gebaseerd op het feit dat er een interactie bestaat tussen lichaam, gevoel, denken en energie. Dat houdt in dat een lichamelijke klacht gekoppeld kan worden aan een van de drie andere aspecten. Andersom kunnen geestelijke klachten of storingen in de energiestroom van het lichaam, leiden tot lichamelijke klachten . Een negatief zelfbeeld kan bijvoorbeeld een chronische ziekte veroorzaken.Waar we als kind nog heel goed waren in het voelen van ons lijf, de pijntjes, de weerstand, de acceptatie, zijn we dat als volwassenen verleerd. Tijdens ons dagelijks leven zijn we ook gewend geraakt aan de spanning in ons lijf. Sterker nog veel mensen voelen hun lijf helemaal niet meer. Holistisch werken leert ons weer te luisteren naar wat ons lijf te vertellen heeft.

Het holistisch denken gaat er dus vanuit dat een ervaring op verschillende niveaus binnen komt. Het ligt er dus maar aan welk niveau bij jou of jouw kind de voorkeur heeft, hoe het een ervaring beleeft. Je lichaam kan dit namelijk op verschillende manieren ervaren:

  1. Ervaringen komen binnen via de zintuigen (lichaam)
  2. Ervaringen komen binnen via denken, analyseren en bewustwording (denken)
  3. Ervaringen komen binnen via emoties, voelen, dromen, herinneringen (gevoel)
  4. Energie hoort te stromen en zorgt er voor dat we goed in ons vel zitten (energie)

De niveaus worden doorgaans beïnvloed door conflicten en opgelopen trauma’s in ons leven. Ze verstoren de uitwisseling tussen de niveaus. Als een emotie of trauma niet wordt verwerkt, wordt de gebeurtenis verdrongen. Op de achtergrond blijft deze echter aanwezig en dit kan zelfs je hele leven beïnvloeden, denk bijv. aan angst. Zo kan een volwassen persoon reageren als een angstig kind van 6 jaar, omdat de emotie die in het 6e jaar is opgedaan niet is verwerkt en nog steeds actief is. Het is een gewoonte patroon gaan vormen, deze onbewuste programma’s kunnen geheeld worden door terug te gaan naar de betreffende gebeurtenis en te voelen waar deze emotie in het lichaam is opgeslagen.

Reactie plaatsen