Hoe zorg je dat je in je kracht komt te staan?

Als je goed in je vel zit, dan heb je er helemaal geen problemen mee om voor jezelf te gaan staan. Maar als het even niet zo goed met je gaat, dan merk je dat dit ineens een stuk moeilijker is. Als je in je kracht staat, voel je je zelfverzekerd en heb je het vertrouwen dat je alles kunt bereiken wat je wilt. Je bent in staat om duidelijke doelen te stellen en je zet alles op alles om deze doelen te realiseren. 

Sta je niet in je kracht, dan lijkt het alsof alles buiten je gebeurt en je hier helemaal geen grip op hebt. Heb jij het gevoel dat je niet in je kracht staat? En wil je leren hoe je meer in je kracht kan komen te staan? In dit blog lees je er alles over.

Wat betekent het om in je kracht te staan?

Als je in je kracht staat, sta je stevig aan het roer van je eigen leven. Je kunt doen wat je wilt, wat bij je past, wat goed voor je is, waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. 

Om in je kracht te kunnen staan heb je bepaalde eigenschappen nodig, zoals kunnen en durven kiezen voor jezelf, je uit kunnen spreken als dit nodig is, kunnen voelen wat er speelt en wat je nodig hebt, je grenzen aan kunnen geven en bewaken en trouw zijn aan jezelf. 

In je kracht staan betekent overigens niet dat dit gepaard moet gaan met kracht. Je kunt ook in je kracht staan op een zachte manier.

🟢  
Gratis test: ben jij een HSP'er

Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.




Hoe merk je dat je niet in je kracht staat?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je uit je kracht raakt. Het kan zijn dat je tijdelijk niet in je kracht staat, omdat er onverwachte omstandigheden zijn die je doen wankelen. 

In dat geval sta je (als het goed is) binnen korte tijd weer stevig op je beide benen. 

Maar als je langdurig overbelast bent en je energiereserves zijn op, dan is het moeilijker om voor jezelf op te komen. Ook kunnen diepere oorzaken ervoor zorgen dat je niet in je kracht staat. Denk hierbij aan overtuigingen die je als kind hebt geleerd, zoals: "Wie zit er nu op mij te wachten?", "Ik doe er niet toe," of "Iemand anders weet het beter dan ik." 

Als je niet in je kracht staat, voel je je onzeker en twijfel je veel. Alles kan je te veel worden en je kunt het gevoel hebben dat je jezelf kwijt bent. Je weet niet waar je moet beginnen om je leven weer op de rit te krijgen. Het lijkt alsof alles tegenzit en je voelt je als een slachtoffer van het leven.

Wat betekent het om in je kracht te staan?

Als je goed in je kracht staat, dan is er een goede balans tussen je ratio en je gevoel. Je durft te kiezen op basis van je eigen gevoel en je hebt inzicht in je eigen talenten en kwaliteiten en je leeft hiernaar. 

In je kracht staan is niets anders dan je zelfverzekerd voelen over je eigen bestaan en kwaliteiten. Je kiest er bewust voor om dingen te doen die bij je passen, je gelooft in jezelf en wat je kunt en bent in staat om succesvol te zijn. 

Je laat je niet afleiden door de mening van anderen; je voelt waardering voor jezelf en je twijfelt niet over jezelf. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Wat moet je doen om in je kracht te staan?

Om echt in je kracht te kunnen staan heb je zelfvertrouwen nodig. Om dit zelfvertrouwen op te kunnen bouwen, is het belangrijk dat je eerst helemaal tot jezelf komt. 

Neem de tijd en de ruimte om te reflecteren op je leven. Iedereen leert van jongs af aan bepaalde gedachtepatronen aan. Deze gedachten sturen je gedrag en je emoties aan. In de meeste gevallen gaat dit geheel onbewust. 

Als je je bewust wordt van waar je gedachten en emoties vandaan komen, krijg je inzicht in waarom je altijd op een bepaalde manier reageert. Door hier bewust mee aan de slag te gaan, leer je anders op bepaalde situaties te reageren.


Hoe leer je om meer in je eigen kracht te komen staan?

Wil je meer in je kracht komen te staan? Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

Leer jezelf goed kennen

Jezelf goed kennen is heel belangrijk als je in je kracht wilt staan. Om jezelf te leren kennen, is het belangrijk dat je een paar keer per dag bewust stilstaat bij wat je voelt en wat je denkt. Stop waar je mee bezig bent en voel hoe je je voelt. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: "Voel ik me blij of juist gespannen?" of "Waar denk ik op dit moment aan”. Dit geeft je inzicht in je eigen denkwereld. Door je hier bewust van te zijn kun je jouw denken veranderen, wat weer van invloed is op je trillingsfrequentie. 

Jezelf goed leren kennen betekent ook dat je je bewust bent van je eigen behoeften en grenzen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je vaak 'ja' zegt tegen verzoeken van anderen, ook al voel je je daardoor uitgeput, dan is het belangrijk om te herkennen wanneer je eigenlijk 'nee' zou willen zeggen. Dit helpt je om beter voor jezelf te zorgen en in je kracht te blijven.

Leer te accepteren

Accepteren wat je voelt, zonder daarbij een oordeel te hebben, is heel belangrijk. Ook al voel je je belabberd, accepteer dat dit zo is. Accepteer dat je je onrustig voelt, boos of gefrustreerd bent. Laat het gevoel door je heen gaan, maar koppel er geen verhalen of oordelen aan. Zodra het je lukt om de ‘ja maar’ los te laten, zul je zien dat er een verzachting optreedt.

Laat eisen en verwachtingen los

Stel jij veel eisen aan jezelf, of heb je verwachtingen die niet uitkomen, dan kan dit resulteren in negatieve gevoelens. Je zou bijvoorbeeld willen dat de situatie waar je inzit anders was, of je bent gefrustreerd omdat dingen niet gaan zoals jij wilt. De verwachtingen die je stelt aan jezelf en anderen zorgen ervoor dat je je ergert of onrustig wordt. Probeer om al die verwachtingen los te laten en je zult zien dat negatieve gevoelens afnemen.

Wat wil je bereiken

Ben je in staat om verwachtingen en eisen los te laten en te kijken naar wat er écht is? Dan kun je een keuze maken over wat je wilt bereiken met de situatie. Blijf dicht bij jezelf en omschrijf wat je wilt bereiken in de situatie waar je nu in zit. Probeer hierbij om niet negatief, maar positief te praten.

Conclusie

Om in je kracht te komen is het belangrijk dat je jezelf goed leert kennen. Dat je kunt handelen vanuit je gevoel en dat je je niet laat afleiden door anderen. Het is heel menselijk om soms wel en soms niet in je kracht te staan. Door bovenstaande stappen iedere dag te oefenen, zul je zien dat je steeds steviger in je schoenen komt te staan.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan. 

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs