Hoogsensitieve pubers

Laat mij je helpen om je hooggevoelige puber in balans te brengen

Leer een gemakkelijke puber massage aan


  • Is je puber gevoelig voor licht, geluid, geuren? Of voor de mening van anderen?
  • Voelt hij/zij snel sfeer aan, de emoties van anderen?
  • Heeft je puber een groot gevoel van verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid?
  • Is je kind snel overprikkeld of moe, bijvoorbeeld op feestjes en in winkelcentra?
  • Piekert hij/zij veel (vooral over de ander, over wat hij gezegd heeft en hoe dat over gekomen zou zijn bijv.)
  • Vind je puber het moeilijk om nee te zeggen en keuzes te maken?
  • Heeft hij last van concentratieproblemen, onrust, angst en/of boosheid?


Herken je jezelf hierin of jouw puber hierin? 

Mogelijk gaat het hier om hoogsensitiviteit. Dit wordt ook vaak wel hooggevoelig of nieuwetijdskinderen genoemd! 

Dit is geen ziekte maar een mooie en bijzondere eigenschap die een bepaalde aanpak vereist.

Zo’n 15 tot 20% van de jongeren is hoogsensitief. Deze groep is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels die binnenkomen via de zintuigen. Een hsp-er neemt meer indrukken, signalen en details waar. Wat voor anderen ‘normaal’ is zoals harde muziek en mensenmassa’s kan voor een hsp-er snel teveel zijn. Iedere persoon is natuurlijk uniek, er zijn vele vormen en gradaties te onderscheiden in hoog sensitiviteit. Wanneer de HSP-er zich nog niet bewust is van deze eigenschap of hier nog niet goed zijn weg in heeft gevonden kan er snel overprikkeling ontstaan. Het systeem is dan tijdelijk over-belast. Deze overbelasting kan met veel verschillende klachten gepaard gaan, moeheid komt het meeste voor. Gelukkig is er wat aan te doen!


Kenmerken van Hoogsensitieve pubers(HSP)

1. Nieuwsgierigheid

Een gevoelig kind heeft een diepere band met de omgeving en dat maakt dat het geïnteresseerd is in die omgeving. Ze stellen veel vragen, soms zo veel dat je er moe van wordt. Ze zullen dan ook meer onderzoek doen dan de rest van hun leeftijdsgenoten.


2. Opmerkzaamheid

Hooggevoelige pubers zullen sneller dan gemiddeld zien dat er iets veranderd is of aanvoelen wat er moet gebeuren om iets te verbeteren. Omdat ze veel subtiele dingen opmerken, hebben ze een grotere stroom indrukken te verwerken waardoor ze snel overprikkeld kunnen raken. Dat komt omdat de informatiestroom complexer wordt verwerkt. En er zijn in onze wereld heel veel prikkels die binnenkomen en verwerkt moeten worden: o.a. TV, spelcomputer, radio en krant. Maar ook op straat is het druk, en in elke winkel speelt tegenwoordig luide muziek. Voor een hoogsensitieve puber zijn er overal dingen die onrust geven. pubers worden moe van alle prikkels die ze moeten verwerken. Ze gaan dan irriteren en zijn lusteloos….. Rust en hen de tijd geven om indrukken te verwerken, is wat ze nodig hebben.


3. Intens

Hoogsensitieve pubers kunnen intens genieten van kleine dingen. Maar aan de andere kant kunnen ze ook intens boos worden. Ze zijn dus wat extremer in hun uitingen. Als ze vrolijk zijn, zijn ze ook echt vrolijk en als ze boos zijn, zijn ze ook echt helemaal boos. De intensiteit is op dat moment ook van hun gezicht af te lezen.


4. Communicatief

Als hoogsensitieve jongeren aandacht geven, dan willen ze die ook voor 100% geven. Als zij aandacht nodig hebben moet het ook voor 100% zijn. Als ze bezig zijn een verhaal te vertellen wat voor hen belangrijk is en je neemt ondertussen een overgaande telefoon op kan het goed zijn dat ze zich gekwetst voelen en zich afsluiten of terugtrekken in hun eigen wereld. Eerlijkheid in communicatie is wat ze ook eisen anders zullen ze dubbele boodschappen opvangen en niet weten wat ze er mee moeten doen. Als je met woorden het éne zegt maar met je lichaamstaal iets anders, dan weten ze dat. Daar hebben ze geen psychologische training voor nodig. Daardoor raken ze in de war en krijgen een innerlijk conflict.


5. Gevoelig voor stemmingen en emoties van anderen

Hoogsensitieve pubers kunnen een ruimte binnenkomen en aanvoelen wat er aan de hand is. Ze weten in wat voor stemming je bent. Dat kan positief zijn omdat ze weten hoe de zaken ervoor staan, maar heeft vaak het tegenovergestelde effect. Ze beseffen vaak niet dat de emoties die ze oppikken niet van hen zijn of dat ze verkeerde conclusies trekken uit wat ze voelen. Juist omdat ze zo subtiel voelen, kunnen ze ook makkelijk overdonderd worden door emoties van anderen en zichzelf daarin volledig verliezen. Het is wel prettig om in elke situatie te kunnen voelen hoe je moet reageren, maar het kind moet wel geleerd worden hoe hier constructief mee om te gaan.


6. Fantasie

Fantasie is een bron van vreugde en creativiteit. Hooggevoelige pubers hebben een bijzonder groot associatief vermogen en gebruiken dat ook om te leren. Met die fantasie kunnen hele werelden gecreëerd worden. Ze gebruiken ook vaak hun fantasie om een vluchtwereld te creëren.


7. Intuitie

De intuïtie hoort bij de eigenheid van jouw gevoelige puber. Als de hoogsensitieve puber te vaak wordt bestraft of uitgelachen terwijl het zijn gevoel of intuïtie volgt, zal het zijn eigen intuïtie niet meer vertrouwen. Intuïtie is vaak een teer punt bij hooggevoeligen, gezien er geen logica is die verklaart waarom het kind bepaalde dingen doet. Het vraagt een vertrouwen van de ouders in de innerlijke wijsheid van het kind. Ze zijn wijs voor hun leeftijd, alhoewel dat vaak niet wordt onderkend en ook al reageren ze vaak vanuit hun puber brein.


8. Nadenken

Hooggevoelige kinderen en jongeren vragen zich voortdurend af waarom er iets gebeurt en wat de verbanden zijn. Het betekent ook dat als ze een keuze moeten maken, ze alles af zullen wegen. Hooggevoeligen hebben vaak problemen met het maken van keuzes. Het lijkt dan of ze traag zijn, maar op dat moment speelt er zich allerlei af in hun hoofd. Hierdoor hebben hooggevoeligen vaak problemen met ‘aarden’. Ze hebben grenzen en structuur nodig, liefdevolle aanraking en een veilige thuis waar ze tot rust kunnen komen en welkom zijn. Om het aarden te bevorderen is lichaamsbeweging heel goed voor ze. Sommige hoogsensitieve jongeren trekken zich zodanig terug in hun hoofd dat ze een afkeer voor het lichamelijke ontwikkelen. Of ze hebben er geen contact meer mee, waardoor ze vb. auto-mutileren (krassen) om hun lijf weer te voelen.


9. Groepsgevoel

Gevoelige jongeren zijn ook nieuwsgierig naar andere mensen. Ze kunnen zich dus wel in groepen begeven, maar dan wel onder bepaalde condities. Ze zullen ofwel mede HSP’s opzoeken of de neiging hebben om zich terug te trekken. Ze houden van echte gesprekken die ergens over gaan, over dingen die met het hart te maken hebben. Daarom houden ze vooral van één op één gesprekken die dieper gaan. Als ze plotseling in de aandacht staan, worden deze kinderen vaak nerveus. Als een gevoelig kind geen aandacht wil, is het beter dat ook te respecteren. Het is zelfs verstandig om het kind zelf te vragen wat het wil. Maar soms is het juist nodig om het kind over de drempel te helpen opdat het geen bange volwassene zal worden die de wereld ziet als een plek vol bedreiging.


10.ADHD en HSP

Er zijn heel veel overeenkomsten tussen HSP en ADHD, maar er is een heel belangrijk verschil wat het onderscheid maakt. Een hooggevoelig kind kan zich in een prikkelarme omgeving goed concentreren en is rustig. Een ADHD kind blijft ook in deze omgeving onrustig en ongeconcentreerd. Ook is wetenschappelijk bewezen dat de doorbloeding van de hersenhelften verschillend is. Bij een ADHD kind is de linkerhersenhelft meer doorbloed dan bij een hooggevoelig kind, daar is het namelijk de rechterhersenhelft die beter doorbloed is.

Massage voor pubers

Je bent nooit te oud voor een ontspanningsmassage.  Juist bij pubers ervaar ik dat een massage heerlijk is. Door het drukke leven van school, sport en verandering van hormoon huishouding hebben ze behoorlijk wat stress. Of zitten ze toch wel erg veel in het hoofd.   '

Door een hoofd, buik en voetmassage te geven maak je het hoofd even leeg, ze krijgen meer zelfvertrouwen en problemen voelen niet meer zo zwaar. Vaak zijn  er maar 1 tot 3 behandelingen nodig om je puber vol vertrouwen de grote wereld in te laten gaan :-)


Recente ervaringen van pubers in de praktijk:


Mag ik morgen weer?

Wat is dit heerlijk, mijn hoofd is veel rustiger!

Ik viel bijna in slaap, ik ben zo ontspannen!

Ik snap niet precies van je doet, maar het is wel heel lekker!

Het is hier altijd zo lekker ontspannen en de geur,... mmhhh heerlijk

 

Wil je jouw puber ook fijn

in balans brengen?