stemmingswisselingen

Wat is een hooggevoelig kind?

Er zijn zoveel verschillende soorten kinderen. Een hooggevoelig kind is een kind wat gevoeliger is dan andere kinderen. Een hooggevoelig kind is vaak gevoeliger voor indrukken en prikkels van buitenaf. Daarnaast pikt hij of zij  meer signalen en details op.


Elaine N. Aron is een Amerikaanse psychotherapeut en de grondlegster van het begrip hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid. Het blijkt dat ongeveer 20% van de mensen, en dus kinderen, hooggevoelig is.

Twee verschillende typen hooggevoelige kinderen

In basis zijn hooggevoelige kinderen in twee groepen onder te verdelen. Zo'n 70% is van nature rustig en introvert. De overige 30% zijn extravert en vaak op zoek naar een vorm van sensatie. Zij worden ook wel HSS genoemd, ofwel High Sensation Seekers.

Invloed van HSP op het dagelijks leven

De invloed van hooggevoeligheid op het dagelijks leven van kinderen is groot. Doordat ze makkelijker overprikkeld raken is het van belang dat een kind leert om te gaat met de stortvloed aan prikkels die binnenkomen in hun leefwereld. Gelukkig is er inmiddels veel kennis en training om hooggevoelige kinderen op een fijne manier te begeleiden. Via www.bewustgevoelig.nl/aanbod vind je een aantal online trainingen die je werkelijk helpen je kind beter te begrijpen en te ondersteunen in hun weg naar zelfvertrouwen.

Reactie plaatsen