Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel (het is gevoeliger) in combinatie met de hersenen (de rechterhersenhelft is beter doorbloed bij hooggevoelige mensen) Hooggevoeligheid is geen stoornis. Ook hebben hooggevoelige mensen meer stresshormonen (cortisol en adrenaline) in hun bloed. Het is dus biologisch verklaarbaar. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Ook bij dieren komt hooggevoeligheid voor. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP.

Een hooggevoelig persoon is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden, zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor hooggevoelige mensen al snel te veel zijn; zij raken overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels. Prikkels kunnen zijn geluid, licht, geur, sfeer, energieën, drukke ruimten, straling.

Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen. Hooggevoelige mensen voelen zich vaak anders en vaak onbegrepen. Deze kinderen zijn sensitiever dan anderen: ze reageren vanuit hun gevoel op de gebeurtenissen. Ze zijn gevoelig voor geuren, kleuren, beelden, sfeer en sensaties in hun lichaam nemen ze versterkt waar. Hun zintuigen staan altijd op ‘scherp’.

Reactie plaatsen