human design bij kinderen
Opvoeden
Jolanda de Jong
Opvoeden
6 min

Je kind beter begrijpen door energetische blauwdruk Human Design voor kinderen

6 min

Verdiep je in Human Design bij het opvoeden van kinderen

Hallo lieve ouder. Wil jij ook het liefste je kind zo authentiek mogelijk opvoeden zodat hij of zij stralend zichzelf kan zijn? Mijn eigen kids zijn inmiddels alweer 18 en 20 jaar. Ik had als jonge moeder maar één wens dat dat was dat ik mijn eigen kinderen leerde begrijpen. En ik wilde graag opvoeden vanuit mijn gevoel en vanuit mijn hart. Ik neem in dit blog graag mee hoe ik dat gedaan heb, door te vertellen over de ontdekkingsreis die sinds een jaar of 10 trouw maak met mijn gezin. En dat heeft zo een impact gehad op onze manier van leven. In de positieve zin dan ;-) Je hebt vast wel eens gehoord dat ieder kind uniek is, toch? Human design draait om de unieke energetische blauwdruk die jouw kind bij de geboorte heeft meegekregen te ontdekken, in eerste instantie speels en luchtig en hoe meer je er in verdiept hoe meer lagen je leert kennen. Als jij als ouder die gebruiksaanwijzing snapt, wordt de opvoeding een stuk eenvoudiger en bovendien veel relater. Ik schrijf dit blog speciaal voor ouders en leerkrachten die nieuwsgierig zijn naar hoe dit hun kinderen of de kinderen in de klas kan beïnvloeden zichzelf te mogen zijn. En het mooie is, je hoeft je kind er niets over te vertellen, je hoeft alleen de tips mee te nemen in je opvoeding of te communiceren naar de leraren. .

Het mooiste dat je kind kan worden, is zichzelf


We willen allemaal dat onze kinderen zichzelf kunnen zijn, toch? En dat begint thuis, de plek die veilig, vertrouwd en geliefd mag zijn. Daar kunnen we als ouder in elk geval zelf ons best voor doen. Maar wat betekent 'jezelf zijn'? Voor mij is het authentiek, puur 100 % (h)eerlijk jezelf zijn. Een gevoel van vrijheid om te doen wat moeiteloos is, vanuit je talenten en te laten wat erg veel moeite kost en dus niet echt bij je past. Dat je gewoon zo vrij in jezelf bent en niet hoeft te denken aan: Wat zal een ander ervan vinden? En dat je datgene niet doet waar je jouw hele lijf in weerstand voelt gaan. Human Design legt heel duidelijk uit als het gaat om jezelf leren zijn: iedereen is perfect ontworpen voor het leven dat bij hem of haar past. Ik ken Human Design nu ongeveer 10 jaar. En whow wat een bijzondere puzzelstukjes zijn de afgelopen jaren op zijn plek gevallen voor zowel mijzelf als voor mijn hele gezin. Dus geef ze het mooiste cadeau. Stralend jezelf kunnen zijn!

Human Design

Heb jij er al eens van gehoord? Inmiddels is het zeker de laatste jaren een behoorlijk hot topic aan het worden als het gaat over bewustwording. Aangezien ik zowel in mijn prive leven als in mijn zakelijke human design als tool inzet wil ik je graag helpen om Human Design te ontdekken. Ra Uru Hu, de ontdekker van het Human Design systeem zegt: "Hoe beter iemand zichzelf begrijpt, en de manier waarop hij of zij functioneert in de wereld, hoe eerder men een verschil kan maken in het leven." Ra zei altijd dat Human design eigenlijk bedoeld is voor kinderen. Kinderen zijn de eerste zeven jaar van hun leven van nature zichzelf. Maar als ouders hun kinderen zouden opvoeden volgens het design dat ze gekregen hebben vanaf het moment dat ze geboren worden, dan zullen ze een vervullend leven leiden. Samen en in harmonie met zichzelf en elkaar.

Human Design in de Opvoeding

Ik werk al heel wat jaren met het gedachtengoed van spiegelen. Als iets je raakt van je kind zegt het altijd wat over je zelf. Wil je hier meer over weten, check dan zeker even Je kind als spiegel voor meer informatie. Maar hoe kun je Human Design als ouder nu zelf inzetten in de opvoeding? Eigenlijk kun je heel simpel starten door te lezen over Human Design en door het design van jezelf en het design van je kind te leren kennen en begrijpen.

Human Design energietype van je kind

Er bestaan binnen Human Design 4 types als het gaat om het energieveld (aura). Dat geldt dus ook voor kinderen. Ik moet zeggen dat ik bij kinderen eigenlijk nooit de officiële termen vanuit de human design types benoem, omdat deze woorden niet zo gemakkelijk en beelden zijn. Bovendien kun je als ouder op een andere manier veel makkelijker laten zien hoe ze zelf in elkaar steken en daar gaat het om

 Hieronder de 4 types

 1) De manifestor - het krachtige kind

Het krachtige kind is een sterk kind. Ze willen graag dingen doen op hun manier. Ze houden er niet van om gecontroleerd te worden. Ze zijn wat impulsief en onafhankelijk willen ze de wereld om hun heen vooral ontdekken en de dingen op hun eigen manier doen. Het is belangrijk dat ze leren informeren/vragen voordat ze iets gaan doen. Dat zijn ze van nature namelijk helemaal niet gewend, maar kan ze helpen, zeker als ze volwassen zijn om minder weerstand in hun leven tegen te komen. Je mag ze als ouders vooral zo veel mogelijk hun eigen gang laten gaan. Je kunt ze niet sturen. Dit type lijkt lastig op te voeden, maar door kaders te geven help je ze binnen deze kaders alsnog vrijheid van eigen handelen te ervaren. Daarnaast houden ze heel erg van vrede en harmonie echter als ze geen ruimte krijgen om zich te ontwikkelen worden ze vooral boos. Leer ze op tijd naar bed te gaan, zelfs als ze niet moe lijken. Het lichaam heeft tijd nodig om te ontspannen.

2) De generator en manifestor generator - het magneet kind

Het magneet kind trekt automatisch aan wat goed voor hen is. Het open karakter doet automatisch zijn werk. Dit kind hoeft alleen maar te voelen in het buikgebied om te weten wat goed voor hem is. Je kunt horen aan de antwoorden wat de ja of nee is. Je kunt dit kind herkennen aan de vele geluidjes die het maakt, ah (als ik ja) of uh (nee)  mmm (misschien). Je kunt hem helpen door ja/nee vragen te stellen en gelijk te luisteren naar de buikgeluiden die het terug geeft. Als deze kinderen hun buikgevoel volgen zullen ze veel voldoening laten zien, doen ze dit niet zullen ze als gefrustreerd bommetje rondlopen.

3) De projector -  het spons kind

De spons kinderen zijn gefocust op anderen en lijken weinig aandacht nodig te hebben. Ze absorberen als het ware de energie van de ander. Ze zijn op hun best als ze door de ander worden gezien en worden uitgenodigd. Gebeurt dit niet zullen ze zich snel niet goed genoeg voelen. Erkenning is erg belangrijk dus geef wat extra bevestiging en vertrouwen. Het spons kind heeft minder energie dan bijv. het magneetkind of het krachtige kind.  Ze hebben misschien geen zin om rond te rennen op de en tikkertje te spelen, maar houden meer van in hun eentje een boek lezen of gewoon gezellig kletsen met een vriendinnetje. Ze hebben veel slaap nodig en gaan mee op de vibe van de ander. Ze hebben echt alleen tijd nodig om zichzelf goed te kunnen voelen. Tip voor ouders : Leg ze dus op tijd in bed, zelfs als ze denken niet moe te zijn

4) De reflector - het spiegel kind

Het spiegelkind is erg zelfzaam. Het beste kunnen ze echt de tijd nemen om te kiezen waar ze in de klas zitten en bij wie ze zijn. Veel ouders hebben meestal geen idee hoe ze deze kleine fijgevoelige zielen moeten opvoeden, dus juist Human Design kan deze ouders Helpen. Deze spiegel kinderen passen zich snel aan, en willen normaal zijn. Ze zijn gevoelig voor de stemmingen van anderen. Ze zijn vaak denkers en hebben tijd nodig om beslissingen te nemen. Tip aan ouders: Moedig ze aan 'anders' te zijn en leer ze dat het oké is om niet meteen te weten wat ze willen. Creëer een veilige omgeving en leer ze emoties van anderen los te laten.

Jolanda de Jong (1976 ) Ze zet haar hooggevoelige gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf of  je kind naar boven te halen. Haar huidige missie is (hoog)gevoelige grote en kleine mensen inspireren om weer te gaan stralen van binnenuit door het inzetten je eigen kracht door het leren werken met energie en dat op een laagdrempelige “nuchtere” manier. Daarom heeft ze online trainingen over HSP, bewustzijn & energie ontwikkeld met enorm veel waardevolle lessen zowel wetenschappelijk als ook vanuit haar eigen ervaringen. Momenteel ontwikkelt ze Stralend jezelf ZIJNvoor gevoelige mensen met zelfhulptools om in balans te komen en te blijven. Daarnaast geeft ze dag en meerdaagse retreats via Relax & Geniet. Zo hoopt ze een waardevolle bijdrage te leveren aan gevoelige mensen.