Hooggevoeligheid

Hooggevoelig en last van vakantie stress? Probeer deze tips eens voor een ontspannen gevoel

Op vakantie gaan en gevoelig zijn kan soms wat extra spanning met zich mee brengen. Ik heb dit zelf ervaren, een vliegreis geeft me een behoorlijk opgesloten gevoel en lange autoreizen zijn eigenlijk ook zeker niet mijn ding 🙂 Toch besluit ik elkaar weer uit mijn comfortzone te stappen en gewoon met vakantie te gaan, met het vliegtuig. Dus Spanje here we come again!

Vakantie en HSP kan het goed samen? Ja, ik denk van wel. Hoe bewuster je bent van gevoeligheid hoe beter je kunt zorgen voor jezelf of je kind. Daarom geef ik je graag een aantal tips om relaxed je vakantie in te gaan.

  • Tip 1 Voorbereiding: Bereid jezelf voor op wat er komt, rustig inpakken, vraag hulp, krijg hulp en zie de lol ervan in, waarom ga je op vakantie? de Zon, de gezelligheid, de verbinding. Houd het doel voor ogen.

 

  • Tip 2. Schakelen: Geef jezelf tijd om om te schakelen van werk/school naar vakantie, dus plan bijv. een rustig weekend vooraf, en ga niet gelijk dezelfde dag op vakantie. Ook kinderen dienen af te schakelen van de laatste periode op school.

 

  • Tip 3 Ontspan op tijd: Ga niet pas ontspannen en vakantie hebben in het vliegtuig of de auto, maar probeer al eerder los te laten. Neem rust tijdens het pakken van de koffer. Ga in de tuin zitten en doe even niks of doe een ademhalingsoefening en ga dan weer verder.

 

  • Tip 4 Plan rustdagen: Plan rustdagen in op vakantie. Een dagje alleen ‘thuis’ blijven en bijvoorbeeld lekker lezen en luieren. Als HSP geniet je zoveel intenser dat het nodig is om extra rust te nemen en de prikkels te verwerken.

 

  • Tip 5 Simpele activiteiten: De activiteiten hoeven niet veel en groots. De meest waardevolle herinneringen zijn die herinneringen waarin er verbinding met elkaar is, toch? En dat zijn vaak de ‘simpele’ activiteiten. De activiteiten waar jij als gevoelsmens met je hart aanwezig bent. Daar hoef je niets voor te doen, je hoeft er alleen met je aandacht bij te zijn.

 

  • Tip 6 Matig met social media: juist deze tip kan jezelf zoveel rust opleveren is mijn ervaring. Je hoofd is relaxter, je hoeft niet te vergelijken of te piekeren of jij wel echt iets leuks te melden hebt 😊 Kortom wees je zelf en geniet van alles wat jouw vakantie je te bieden heeft in het moment. Dat delen van de foto’s en ervaringen komt later wel weer.

 

  • Tip 7 Drink extra water:  Je lichaam bestaat voor 70% uit water. Tijdens de vakantie eet je wellicht niet zo gezond, of je neemt wat meer wijntjes. Maar zorg in elk geval dat je lijf gehydrateerd blijft. Het spoelt je afvalstoffen, prikkels, slecht eten direct door. Dus drink genoeg, ook als je onderweg bent of op vakantie. Water heb je nodig om (energetisch) te reinigen, dus zorg goed voor jezelf.

Ik wens je een hele fijne vakantie toe. Ik ga zelf na deze week ook afschakelen en genieten van een welverdiende vakantie. Even wat tijd voor me, myself en I zodat ik eind augustus volledig opgeladen me weer kan storten op het inspireren om mensen bewust te maken van hun mooie talent : hooggevoeligheid!

Liefs

Help mijn kind is overprikkeld! (HSK)

Overprikkeling, herken je het bij je kind? Morgen begint bij ons de eerste schooldag alweer. Enerzijds vind ik het heerlijk die vakantieflow. Lekker relaxed opstaan, keuze maken voor de invulling van de dag en dit jaar voor het eerst ook echt vakantie gevierd, dus even de praktijk gewoon dicht 😊 Lees meer

Van onzekerheid naar vertrouwen op je gevoel

Soms komen ze voorbij in mijn praktijk….. Van die echte engeltjes die soms een beetje, of soms behoorlijk in de knoop liggen met zichzelf. Met hun hoofd en hun hart… zich worstelend door het leven, zonder te vertrouwen op hun gevoel,  in overlevingsstand met vermoeidheid, onzekerheid, faalangst en of niet goed genoeg voelen.Lees meer

Help, hoe zet ik mijn hoofd uit?

Afgelopen week kwam ik het weer tegen, mijn “oude” ik, de denker in mij die graag analytisch te werk gaat op momenten dat er onzekerheid ontstaat of zaken zijn waar ik geen controle over heb en me dus eigenlijk zou mogen overgeven aan VERTROUWENLees meer

Volg jij je gevoel of ga je toch voor je verstand?

Als (hoog) gevoelig mens was ik vroeger helemaal niet zo goed in voelen….. wat? Nee echt niet…  Ik was het voelen eigenlijk een beetje verleerd. In de loop der jaren was ik steeds meer op mijn verstand gaan vertrouwen. Dus leefde ik meer vanuit mijn hoofd dan mijn gevoel. Ik negeerde het signaal van mijn lichaam compleet. Inmiddels ben ik weer terug bij het voelen. Gelukkig maar want als voelen je talent is maar je doet er weinig mee is dat eeuwig zonde!  Lees meer

Ben jij hooggevoelig?

Hokjes denken, eigenlijk ben ik daar helemaal niet van. Maar wanneer het kan helpen meer informatie te delen over hooggevoeligheid waag ik met er dan toch maar aan. Hoe meer mensen weten hoe hooggevoeligheid in elkaar zit hoe beter je jezelf kan helpen deze eigenschap want dat is het! te gebruiken als kracht in plaats van kracht.Lees meer

Hooggevoelig of Hoogbewust

 

De titel Hooggevoelig of Hoogbewust?  las ik laatst in een artikel over hooggevoeligheid. JA, voor mij voelt dit precies zo. Zeker als je de hsp “last” die je ervaart omzet in een kracht, dan ben je inderdaad hoog BEWUST. Veel mensen hebben negatieve associaties bij het woord hooggevoeligheid. Zoals kwetsbaar, te gevoelig of emotioneel of zwak. Hierdoor wil je niet accepteren dat je hooggevoelig bent. Ik herken het van mijzelf. Ik heb heel lang geroepen: Hooggevoelig? Nee hoor dat ben ik niet… inmiddels ben ik trots op deze gevoeligheid en gebruik ik het als instrument in mijn praktijk, maar ook als positieve eigenschap in het dagelijkse leven. Hooggevoeligheid is geen afwijking of aandoening. Het is een karakter eigenschap. Je zenuwstelsel is als het ware gevoeliger afgesteld. Maar Hoogbewust klinkt veel mooier, vind je niet?Lees meer