Ben jij hooggevoelig?
27 januari 2016 

Ben jij hooggevoelig?

Hokjes denken, eigenlijk ben ik daar helemaal niet van. Maar wanneer het kan helpen meer informatie te delen over hooggevoeligheid waag ik met er dan toch maar aan. Hoe meer mensen weten hoe hooggevoeligheid in elkaar zit hoe beter je jezelf kan helpen deze eigenschap want dat is het! te gebruiken als kracht in plaats van kracht.

Een HSP-er is zich bewuster van en gevoeliger voor prikkels. Wanneer jij als HSP-er nog niet bewust bent van deze eigenschap of hier nog niet goed je weg in kunt vinden ontstaat er overprikkeling. Jouw systeem is dan tijdelijk over-belast. Dit kan veel klachten veroorzaken, waaronder vermoeidheid, onzekerheid en negatief zelfbeeld. Gelukkig is er wat aan te doen!

Herken je jezelf ?

  • Groot gevoel van verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid?
  • Pieker je veel, over de ander, over wat je gezegd hebt en hoe dit overkomt etc.
  • Gevoelig voor licht geluid of geur? Of voor de mening van anderen?
  • Voel je snel sfeer aan, de emoties van anderen?
  • Ben je snel overprikkeld of moe, bijvoorbeeld na feestjes of tijdens het winkelen?
  • Vind je het moeilijk om nee te zeggen en keuzes te maken?
  • Heb je last van concentratieproblemen, onrust, angst en/of boosheid?

Mogelijk ben je hooggevoelig. Dit is geen ziekte maar een eigenschap die een bepaalde aanpak vereist.

Doe hier gratis de uitgebreide  HSP test volwassenen of de uitgebreide HSP Test jongeren of  voor HSP test kinderen

Hooggevoelig, je hebt het niet, je bent het!

Hooggevoeligheid is geen aandoening maar een eigenschap. In onze hectische maatschappij waar de nadruk ligt op ratio en verstand wordt hooggevoeligheid nog niet altijd gewaardeerd. Velen ervaren deze eigenschap in eerste instantie  als last en vragen zich af wat er toch aan de hand is. Jezelf proberen aan te passen, te verandern en de gevoeligheid wegdrukken. Ik weet er alles van. Het is echter beter om wat je ziet als zwakte om te buigen naar een kracht. Je bezit namelijk iets unieks, een mooie eigenschap die je dus in kunt zetten als gave :-)

Jij ben jij! En je bent goed zoals je bent!

Hoewel hoog gevoeligheid geen aandoening is kan de overprikkeling die hiermee gepaard gaat wel leiden tot emotionele en lichamelijke klachten. Het is belangrijk om de klachten te behandelen en vooral te voorkomen. Dit kan o.a. door diverse oefeningen of lichaamsgerichte therapie zodat je weer gaat voelen.

Aarden

Afgelopen jaren heb ik mijn eigen gevoeligheid meer mogen waarderen en daar juist mijn kracht van mogen maken. Ik begeleid inmiddels hoog gevoelige kleine en grote mensen :-) met een aanpak om lichaam en geest in balans te brengen. Elke keer merk ik weer hoe het van belang is goed te leren gronden/aarden, dit is echt nodig voor een goed functioneren. Naast aarden kun je leren hoe je jezelf op een simpele manier beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf, maar nog beter is het om te voelen hoe je in je persoonlijke kracht komt zodat geen last meer hebt van al die prikkels, gewoon omdat je sterker wordt van binnenuit.

Kwaliteiten en valkuilen van HSP

Hsp-ers zijn gevoeliger voor stress en gevoeliger voor angst, zeker ook voor faalangst. Een rustige (werk)omgeving zonder te veel stress en werkdruk ligt hen vaak het beste. Voor zichzelf opkomen en grenzen aangeven is ook niet de sterkste kant van een hsp-er. Hierdoor gaat de hsp-er nog wel eens over zijn grenzen heen. Verder heeft een hooggevoelig persoon een goede intuïtie een groot inlevingsvermogen en oog voor de mensen om zich heen. Een adviserende en/of bemiddelende rol, een baan in de hulpverlening of het onderwijs zijn werkgebieden die de hooggevoeligen aanspreekt. Hsp-ers zijn sfeergevoelig en zijn gevoelig voor kritiek dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn. Hooggevoelige mensen zijn vaak loyaal, oprecht en kunnen personen en situaties goed inschatten. Ze zijn goed in het oplossen van conflicten en fungeren vaak als rustpunt binnen een groep. Hoe mooi is dat?

Het is de moeite meer dan waard om te ontdekken

wie je bent en wat je écht gelukkig maakt!

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down