7 tips HSP met vakantiestress voor een ontspannen gevoel
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
3 min

Hoogsensitief en Vakantiestress: Tips voor een Ontspannen Vakantie

3 min

Op vakantie gaan en gevoelig zijn kan soms wat extra spanning met zich meebrengen. Als hoogsensitief persoon kan een vliegreis of lange autoreis voor een opgesloten gevoel zorgen. Ik heb dat zelf ook ervaren en ik besluit toch elk jaar weer ergens in het buitenland neer te strijken.. Het is het belangrijk om uit je comfortzone te blijven stappen en van je vakantie te genieten. In dit artikel deel ik graag wat persoonlijke tips om relaxed je vakantie in te gaan, rekening houdend met jouw hoogsensitiviteit.

Vakantie en HSP

Ongeveer 20% van de mensen is hoogsensitief. Ben jij hooggevoelig of hoogsensitief? Vraag je je af of jouw gevoeligheid goed samen gaat met vakantie? Ja, dat kan zeker! Hoe bewuster je bent van je gevoeligheid, hoe beter je voor jezelf of je kind kunt zorgen. 

Tips voor een Ontspannen Vakantie als Hoogsensitief Persoon

Ik greef je graag mijn favoriete tips om ontspannen op vakantie te gaan.

1. Voorbereiding:

Bereid jezelf rustig voor op wat er komt. Pak op je gemak je koffer in en vraag eventueel om hulp. Houd het doel van de vakantie voor ogen: de zon, gezelligheid en verbinding.

2. Schakelen: 

Geef jezelf tijd om om te schakelen van werk/school naar vakantie. Plan bijvoorbeeld een rustig weekend vooraf en ga niet gelijk dezelfde dag op vakantie. Dit geldt ook voor kinderen, die moeten even afkicken van school.

3. Ontspan op tijd: 

Laat stress niet pas in het vliegtuig of de auto los, maar probeer al eerder te ontspannen. Neem rust tijdens het pakken van de koffer of ga in de tuin zitten en doe even niets. Je kunt ook tussendoor even wat rustige buikademhalingen doen.

4. Plan rustdagen: 

Plan rustdagen in tijdens je vakantie. Een dagje "alleen thuis: blijven en bijvoorbeeld lekker lezen en luieren. Als HSP-er geniet je zoveel intenser dus geef geef jezelf de ruimte om al die extra prikkels te verwerken.

 5. Simpele activiteiten: 

De meest waardevolle herinneringen zijn vaak de momenten van verbinding met elkaar. Je hoeft niet groots uit te pakken, maar wees als gevoelsmens met je hart aanwezig bij de activiteiten.

6. Matig met social media: 

Verminder het gebruik van social media tijdens je vakantie. Juist deze tip kan jezelf zoveel rust opleveren is mijn ervaring. Je hoofd is relaxter. je hoeft niet te vergelijken of te piekeren of je wel iets leuks te melden hebt. Wees jezelf en geniet van het moment wat je vakantie je te bieden heeft. Delen van je ervaringen kan altijd later toch? 

7. Drink extra water

Je lichaam bestaat voor 70% uit water. Tijdens de vakantie eet je wellicht niet zo gezond, of je neemt wat meer wijntjes. Maar zorg in elk geval dat je lijf gehydrateerd blijft. Het spoelt je afvalstoffen, prikkels, slecht eten direct door. Dus drink genoeg, ook als je onderweg bent of op vakantie. Water heb je nodig om (energetisch) te reinigen, dus zorg goed voor jezelf.

HSP Retreats voor Persoonlijke Groei

Niet alle HSP-ers houden van een echte vakantie. Toch is het goed om af en toe echt even een break te nemen en niet te zorgen en te ontzorgen. Even jezelf op nummer 1 zetten. Wil je meer weten over hoe je als hoogsensitief persoon in je eigen kracht kunt staan en beter voor jezelf kunt zorgen? Overweeg dan deelname aan een HSP retreat. De retreat vindt plaats op een mooie, comfortabele, knusse locatie, pal aan het bos. De perfecte plek om jezelf 1 of een paar dagen terug te trekken, je batterij op te laden en even alleen maar met jezelf bezig te hoeven zijn.

Persoonlijke groei en HSP Retreats

Onze HSP retreats zijn speciaal ontworpen om je te helpen in je eigen kracht te staan, vriendelijker voor jezelf te zijn en beter voor jezelf te zorgen. Tijdens de retreats kun je genieten van een combinatie van ontspannende activiteiten en momenten voor zelfreflectie en innerlijke groei. Je kunt kiezen uit verschillende arrangementen en mogelijkheden om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.

Wil je hier alvast wat meer van weten? Kijk dan zeker even op Relax & Geniet voor de HSP retreat mogelijkheden en persoonlijke groei arrangementen. Hopelijk zie ik je gauw!

Liefs

Jolanda de Jong (1976) is van oorsprong energetisch (Sensi+) therapeut en kinderfluisteraar en ervaren in behandeling van HSP klachten als overprikkeling, vermoeidheid, angst, onzekerheid en negatief zelfbeeld. Ze zet haar hooggevoelige gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf of  je kind naar boven te halen. Haar huidige missie is (hoog)gevoelige grote en kleine mensen inspireren om weer te gaan stralen van binnenuit door het inzetten je eigen kracht door het leren werken met energie en dat op een laagdrempelige “nuchtere” manier. Daarom heeft ze online trainingen over HSP, bewustzijn & energie ontwikkeld met enorm veel waardevolle lessen zowel wetenschappelijk als ook  vanuit haar eigen ervaringen. Daarnaast geeft ze dag en meerdaagse retreats via Relax & Geniet. Zo hoopt ze een waardevolle bijdrage te leveren aan gevoelige mensen.