Boekentips HSP en hooggevoelige mensen
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
7 min

Boekentips voor HSP'ers en hooggevoelige mensen

7 min

Of je nu net ontdekt hebt dat je een HSP bent of dit al een tijdje weet, het is aan te raden om er meer over te lezen. Boeken over hooggevoeligheid kunnen je niet alleen voorzien van praktische tips en advies, maar ook erkenning en troost bieden. 

Ze helpen je om je hooggevoeligheid te accepteren en ermee om te leren gaan, zodat je jezelf beter begrijpt en meer zelfvertrouwen krijgt. Er zijn echter een hoop boeken over hooggevoeligheid geschreven en het kan nogal overweldigend zijn om daaruit een keuze te maken. In dit blog kun je daarom een selectie boeken over hooggevoeligheid en aanverwante onderwerpen vinden, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Hoogsensitieve personen van Elaine Aron

Boekentips voor HSP'ers

Dit boek is geschreven door Elaine Aron, de grondlegster van de term hooggevoeligheid en zelf een HSP, en combineert persoonlijke ervaringen met wetenschappelijk onderzoek. Het is een goede start als je net ontdekt hebt dat je een HSP bent en helpt je om deze bijzondere eigenschap beter te begrijpen.

Het werkboek voor hoogsensitieve personen van Elaine Aron

Boekentips voor HSP'ers

Dit werkboek kun je zien als een vervolg op het boek Hoogsensitieve personen en bevat allerlei praktische oefeningen en adviezen om mee aan de slag te gaan. Het helpt je om jezelf beter te leren kennen en beter om te gaan met je hooggevoeligheid.

Leven met hooggevoeligheid van Susan Marletta-Hart

Boekentips voor HSP'ers

Met de vragenlijsten in dit werkboek kun je onderzoeken hoe hooggevoeligheid zich bij jou uit. Op die manier kom je erachter wat je stress geeft en wat juist ontspanning. Het boek bevat ook invuloefeningen, lichaamsoefeningen en gedachtenoefeningen om je persoonlijke HSP-strategie te kunnen ontwikkelen.

Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid van Antoine van Staveren

Boekentips voor HSP'ers

In dit boek kun je een overzicht vinden van de belangrijkste aspecten van hooggevoeligheid, evenals tips, trucs en handvatten om je als HSP staande te houden in het dagelijks leven. Het boek bevat tevens een uitgebreide HSP-test.

Hoogsensitief. Wat je moet weten van Elke van Hoof

Boekentips voor HSP'ers

Hoogsensitief legt je aan de hand van wetenschappelijke bronnen uit wat hooggevoeligheid is en haalt het negatieve oordeel eraf. Het laat zien dat hooggevoeligheid geen zwakte is, maar een eigenschap die zowel positieve als negatieve kanten heeft. De nadruk ligt op wetenschappelijk onderzoek en dit boek bevat dus minder praktische tips.

Het hoogsensitieve brein van Esther Bergsma

Boekentips hooggevoeligheid en HSP

Dit boek laat je zien hoe je hooggevoelige hersenen werken en waarom je informatie anders opmerkt, verwerkt en heviger reageert. Het heeft een wetenschappelijke basis en bevat veel voorbeelden uit persoonlijke ervaringen.

Hoogsensitief op het werk van Ilse van den Daele en Karin Nauwelaerts

Boekentips hooggevoeligheid en HSP

Als HSP'er kun je op je werk tegen een hoop obstakels aanlopen. Dit boek geeft je praktische tips om om te kunnen gaan met overprikkeling, stress en faalangst op de werkvloer. Als je een leidinggevende functie hebt, laat het boek je ook zien hoe je in kunt spelen op de talenten van hooggevoelige werknemers.

Hoogsensitieve mannen van Tom Falkenstein

Boekentips hooggevoeligheid en HSP

Psychotherapeut Tom Falkenstein beschrijft in dit boek wat hooggevoeligheid voor mannen betekent en hoe je als man je hooggevoeligheid kunt accepteren en als kracht kunt gebruiken. Het boek bevat niet alleen theoretische uitleg, maar ook oefeningen en tips.

Hallo, ik ben Gwen van Barbara Veer

Boekentips hooggevoeligheid en HSP

Dit boek is speciaal bedoeld voor kinderen en is geschreven vanuit het perspectief van een hooggevoelig meisje van elf. Het vertelt je kind wat het betekent om een HSP te zijn en bevat veel tips, trucs en oefeningen die je kind helpen om dicht bij zichzelf te blijven. De boodschap van het boek is dat alles wat je nodig hebt om goed met hooggevoeligheid om te kunnen gaan al in jezelf zit.

De hoogsensitiviteit survivalgids van An Michiels

Boekentips hooggevoeligheid en HSP

Ook dit boek is bedoeld voor kinderen en laat je kind zien wat het betekent om hooggevoelig te zijn. Aan de hand van oefeningen en opdrachten leert je kind om beter om te gaan met zijn of haar hooggevoeligheid. Dit boek is erg geschikt om samen met je kind te lezen.

De gids over hoogsensitieve kids van Leonie le Doux en Josina Intrabarolo

Boekentips hooggevoeligheid en HSP

In dit praktische boek kun je als ouder van een hooggevoelig kind duidelijke voorbeelden en tips vinden over hoe je om kunt gaan met verschillende situaties. De tips en adviezen kun je direct toepassen in je dagelijks leven. Ook een prettige manier om aan te kruizen welke tips jouw kind baat bij heeft en dit boekje mee te geven voor de leerkracht om er eens door heen te bladeren en makkelijk toe te passen in de schoolomgeving.  

De gids over hoogsensitieve pubers van Renske Gerritse

Boekentips hooggevoeligheid en HSP

Als je ouder bent van een hooggevoelige puber kan het een uitdaging zijn om je kind te begeleiden en grenzen aan te geven. Dit boekje geeft je achtergrondinformatie over je hooggevoelige puber en de puberteit, en bevat praktische tips om om te kunnen gaan met bepaalde situaties.

Kinderen bewust (op)voeden van K.M.W. Janssen

Boekentips hooggevoeligheid en HSP

Dit boek geeft je als ouder van een hooggevoelig kind een holistische kijk op kinderen en opvoeden om je kind zo weer in zijn of haar kracht te zetten. De boodschap is om op een andere manier naar je kind te kijken en verder te kijken dan het label dat je kind heeft. Het boek bevat tips en adviezen op psychisch, lichamelijk, emotioneel en spiritueel niveau.

Overprikkeld brein van Charlotte Labee

Boekentips hooggevoeligheid en HSP

Als HSP kunnen je hersenen overprikkeld raken als je constant aan staat. Dit boek legt uit hoe je hersenen werken en wat ze nodig hebben, en geeft tips en oefeningen om meer rust, balans en energie te krijgen.

Van stress naar veerkracht van Séverine van de Voorde

boek hsp tips

Als HSP'er ben je gevoeliger voor stress en spanning. Dit boek laat je zien hoe je stress in je voordeel kunt gebruiken, je energieverlies kunt beperken en veerkrachtiger kunt worden. Het geeft niet alleen informatie over stress en je stresssysteem, maar bevat ook concrete tips.

Licht leven van Nanne van der Leer

Boekentips hooggevoeligheid en HSP

In dit boek deelt Nanne van der Leer haar persoonlijke verhaal en vertelt ze hoe je je intuïtie kunt volgen en op jezelf kunt vertrouwen om je leven ten goede te veranderen. Ze stimuleert je aan de hand van een stappenplan om meer licht en liefde in je leven binnen te laten.

Tot slot

Boeken over hooggevoeligheid bestaan er in allerlei soorten en maten. Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een beter idee van de boeken die je als HSP kunt gaan lezen om meer te weten te komen over deze prachtige eigenschap.            

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan. 

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs