High Sensation Seeker, hooggevoelig en HSP
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
4 min

High Sensation Seeker: wat als je juist prikkels zoekt als HSP'er?

4 min

Als HSP'er ben je gevoelig voor prikkels. Indrukken en emoties komen bij jou een stuk harder binnen dan bij anderen. Daarom ligt het voor de hand dat je al die prikkels ook mijdt. Toch is dat niet altijd zo.

Misschien merk je juist dat je altijd op zoek bent naar avontuur, nieuwe ervaringen en dus ook nieuwe prikkels. Ben je dan nog steeds wel een hooggevoelig persoon?

Zeker, maar dan ben je ook een High Sensation Seeker (ook wel een HSS'er genoemd). Wat houdt dit precies in en hoe weet je of jij ook een HSS'er bent? Hier vind je alle informatie die je zoekt.

Wat is een HSS’er?

Als High Sensation Seeker ben je altijd op zoek naar het volgende avontuur. Stilzitten is niets voor jou, want je wilt nieuwe ervaringen opdoen. Ja, bepaalde prikkels zijn misschien vermoeiend, maar de juiste prikkels geven je juist enorm veel energie. Die juiste prikkels zijn voor iedereen weer anders.

Misschien vind je het leuk om constant nieuwe mensen te leren kennen of zoek je juist prikkels in de vorm van muziek, boeken of de natuur. Je hoeft dus geen adrenalinejunkie te zijn om een HSS'er te zijn. Het belangrijkste is dat je prikkels opzoekt en ze niet uit de weg gaat.

Hoe komt het dat jij juist zo'n hunkering hebt naar nieuwe prikkels? Dat komt waarschijnlijk doordat je Behavioural Approach System (BAS) actiever is dan bij anderen. Dit is het systeem in onze hersenen dat je beloont wanneer je iets nieuws hebt geleerd of bereikt.

Sensation Seeking System is actiever

Als HSS'er is je Sensation Seeking System ook actiever. Dit systeem zorgt ervoor dat je je prettig voelt wanneer je iets leuks doet. Je lichaam maakt dan dopamine aan, wat je een fijn gevoel geeft. Bij jou als HSS'er wordt die dopamine ook weer sneller afgebroken. Het resultaat? Je hebt sneller nieuwe prikkels nodig om weer dat fijne, vrolijke gevoel te krijgen.

Wat is het verschil met een prikkelmijdende HSP’er?

Als HSP'er zijn er grofweg twee manieren om op prikkels te reageren: je mijdt ze of je zoekt ze juist op. Gemiddeld valt 70% in de categorie prikkelmijdende HSP'er. Maar wat is nou het verschil tussen die groep en jou als prikkelzoekende HSP'er?

In de basis lijken jullie best op elkaar. Jullie beleven het leven op een diepe, intense manier. Emoties komen hard binnen, je bent hyperalert en pikt onderhuidse signalen snel en simpele sociale situaties kunnen veel energie kosten. Je moet misschien bijkomen na een dag vol sociale verplichtingen of je hebt sneller last van geluid of licht.

Ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel is een bekend kenmerk van HSP'ers.

Dus waar zit nou het verschil? Als High Sensation Seeker vind jij het maar niets om elke dag hetzelfde te laten zijn. Die rust en voorspelbaarheid is voor sommige HSP'ers heerlijk, maar jij hebt wat meer prikkeling nodig. Geen vast stramien, maar juist constant nieuwe ontdekkingen en ervaringen.

test hsp🟢  Gratis test: ben jij een HSP'er

Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.Op zoek naar nieuwe ervaring als HSS’er

Waar prikkelmijdende HSP'ers zich gauw terugtrekken en de rust opzoeken, ben jij juist iemand die veel nieuwe dingen wil ervaren. Doe je dat niet genoeg? Dan raak je onderprikkeld, wat na verloop van tijd zelfs tot een bore-out kan leiden. Die prikkels heb je dus nodig, maar dat moeten dan wel de juiste prikkels zijn. Jij moet ze interessant, fijn of leuk vinden.

Dat zoeken naar nieuwe prikkels hoef je overigens niet te verwarren met heel ondoordacht zijn. Je neemt geen onnodige risico's en leeft ook niet roekeloos. Wel is stilzitten niets voor jou.

De introverte en extraverte sensatiezoeker: wat is het verschil?

Misschien herken je je niet meteen in het beeld van een HSS'er, omdat jij niet constant behoefte hebt aan nieuwe mensen in je leven. Al die sociale situaties kosten je misschien veel energie. Dan kun je nog steeds een High Sensation Seeker zijn. We maken namelijk het onderscheid tussen introverte en extraverte sensatiezoekers.

De introverte sensatiezoeker

Wanneer je een introverte sensatiezoeker bent, houd je nog steeds van nieuwe ervaringen. Je onderneemt graag nieuwe dingen, maar doet dat liever alleen of met een goede vriend(in) of je partner. Geen grote feestjes of situaties waarin je constant met andere mensen te maken hebt, maar wel leuke nieuwe avonturen. Als introverte sensatiezoeker kun je jouw nieuwe ervaringen ook vinden in je hobby's, films, boeken of muziek.

De extraverte sensatiezoeker

Als extraverte sensatiezoeker vind je het vaak juist wel leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Het liefste wel mensen die goed passen bij de manier waarop jij de wereld ziet. Samen gaan jullie op vakantie, naar festivals of gewoon een dag naar een nieuwe stad. Avontuurlijke activiteiten vind je misschien ook wel leuk. Je bent wel nog steeds HSP'er. Na al die nieuwe avonturen heb je dus ook behoefte aan wat rust om al die nieuwe ervaringen weer te verwerken.

HSS en hooggevoelig

De kenmerken van de HSS’er

Twijfel je of je een HSS'er bent? Dit zijn de belangrijkste kenmerken waarin jij jezelf misschien wel herkent.

  • Je bent nieuwsgierig aangelegd
  • Je verveelt je wanneer het leven te lang hetzelfde blijft
  • Je probeert graag nieuwe dingen uit
  • Je staat niet graag stil
  • Je hebt veel energie
  • Je bent snel enthousiast
  • Je hebt weinig geduld
  • Je kunt snel emotioneel worden
  • Je wordt opstandig van onrecht
  • Je voelt je soms introvert en soms extravert

Conclusie

Als HSP'er ben je echt niet per definitie op zoek naar rust en eenvoud. Sterker nog, je kunt tegelijkertijd een HSP'er en een HSS'er zijn. Je ervaart de wereld intens, maar houdt er ook van om nieuwe prikkels op te zoeken. Dat doe je op een manier die bij jou past, zodat je je niet verveelt, maar ook niet overweldigd raakt. Zo leef je een waardevol en prikkelend leven, helemaal op jouw manier.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs