Introverte sensatiezoeker en HSP'er
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
4 min

Ben jij een introverte sensatiezoeker als HSP'er?

4 min

Als HSP'er heb je te maken met wat unieke uitdagingen. Je beleeft de wereld vaak anders dan de meeste mensen. Dat kan waardevol zijn, maar ook voor moeilijkheden zorgen. Daarom is het zo belangrijk om jezelf goed te kennen.

Wat zijn je talenten, waar zitten je kwaliteiten en waar word je gelukkig van? Misschien ben je wel een introverte sensatiezoeker. Dit is een type HSP'er met unieke kwaliteiten. Wat houdt dit precies in en waar moet je op letten wanneer je een introverte sensatiezoeker bent? Je leest het hier.

De vier soorten HSP'ers

Ieder mens is anders, dus ook iedere HSP'er zit weer anders in elkaar. Over het algemeen kun je stellen dat er vier verschillende soorten HSP'ers zijn. Maar welk type ben jij dan? Dat kun je achterhalen door jezelf twee vragen te stellen.

Ben je introvert of extravert?

Als HSP'er kun je zowel introvert als extravert zijn. Meestal ben je niet overduidelijk één van de twee. Je stemming, de situatie en de periode in je leven kunnen allemaal invloed hebben op hoe jij je voelt. Toch merk je waarschijnlijk dat je een bepaalde kant op leunt. Als introvert ben je eerder rustig, terughoudend en wat stiller. Je kijkt de kat uit de boom in nieuwe sociale situaties. Misschien voel je je bij je eigen familie en vrienden helemaal thuis, maar ben je wat stiller wanneer je op een feestje met veel onbekenden bent.

Als extravert ben je juist sociaal en spontaan. Nieuwe mensen ontmoeten vind je leuk en je voelt je al snel thuis in een nieuwe omgeving. Je bent misschien ook wat avontuurlijker aangelegd en gaat het onbekende niet uit de weg. En ja, die eigenschappen gaan ook gewoon samen met jouw andere eigenschappen als HSP'er.

Ben je een sensatiezoeker of rustzoeker?

De tweede vraag die je moet beantwoorden, is of je een sensatiezoeker of rustzoeker bent. Die twee dingen zijn net wat anders dan introvert en extravert. Het gaat namelijk niet om jouw sociale contacten, maar om jouw behoefte aan nieuwe prikkels. Een sensatiezoeker vindt het belangrijk om altijd weer nieuwe dingen te ervaren. Krijg je te weinig prikkels? Dan ga je je vervelen, soms zelfs met een bore-out als gevolg.

Als rustzoeker vind je het juist belangrijk om prikkels te vermijden. Al die indrukken komen hard binnen en kosten veel energie. Daardoor kun je heel vermoeid raken van nieuwe plekken, activiteiten of mensen. Je zoekt op tijd de rust op en vindt het belangrijk dat je leven voorspelbaar en kalm is.

Heb je beide vragen beantwoord? Dan kom je uit op één van de vier typen:

Wat zijn de kenmerken van de introverte sensatiezoeker?

Sommige HSP'ers herkennen zich niet helemaal in het beeld van een hoogsensitief persoon. Misschien merk je wel dat emoties hard binnenkomen en dat je de wereld op een diep niveau ervaart.

Dat maakt je een echte HSP'er. Je vindt het fijn om alleen te zijn en bent geen sociale vlinder, maar je hebt ook niet altijd behoefte aan rust en voorspelbaarheid. Dan is de kans groot dat je een introverte sensatiezoeker bent. Maar wat houdt dat in de praktijk in? Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een introverte sensatiezoeker:

  • Je hebt veel behoefte aan nieuwe (emotionele) ervaringen
  • Je brengt graag tijd alleen door
  • Je wordt onrustig van een dagelijkse routine en sleur
  • Je raakt overprikkeld van veel externe emoties, gedachten en indrukken
  • Je vindt vaak een toevlucht in dromen, muziek, boeken of films
  • Je houdt er niet van om in grote groepen te zijn
  • Je vindt het fijn om nieuwe plekken te verkennen

Wat zijn jouw valkuilen?

Een van de grootste valkuilen voor jou als introverte sensatiezoeker is het verliezen van je balans. Het is nogal een ingewikkelde puzzel. Je hebt behoefte aan rust en ruimte voor jezelf, maar ook veel behoefte aan nieuwe prikkels. Hoe verenig je die twee dingen? Wanneer je jezelf te veel terugtrekt, ligt het risico op verveling op de loer. Wanneer je juist te actief op zoek gaat naar nieuwe ervaringen, is de kans op overprikkeling weer groot.

Daarom is het voor jou als introverte sensatiezoeker belangrijk om constant op zoek te gaan naar die balans. Beperk jezelf niet, maar zorg er ook altijd voor dat je een plan hebt om weer tot rust te komen van je avonturen. Zorg dat je plekken en mensen hebt waar jij je helemaal op je gemak voelt. Vanuit die basis heb je de vrijheid om nieuwe dingen te ervaren. Zo sta je nooit stil, maar geef je jezelf wel de rust die je nodig hebt als HSP'er.

Een andere valkuil is dat je jezelf misschien verwart met een extraverte sensatiezoeker. Je houdt toch zoveel van afwisseling en nieuwe indrukken? Dan is een spetterend feestje ook wel aan jou besteed. Toch kost dat feestje je misschien heel veel energie. Ga dus vooral op zoek naar prikkels die jou energie brengen. Dat kunnen ook rustige activiteiten zijn. Zo verken je de wereld ook in boeken, films of muziek. Of is een stille wandeling door de natuur de perfecte manier om aan jouw behoefte aan nieuwe indrukken te voldoen.

Conclusie

Jouw leven als introverte sensatiezoeker draait om balans. Simpel gezegd: vermijd alles waar 'té' voor staat. Te druk, te rustig, te sociaal of te alleen? Het is allemaal niet goed. Jij hebt een rustige basis nodig om vervolgens iedere dag weer nieuwe indrukken op te doen. Door jezelf die ruimte te geven, beleef je de wereld hoe jij wilt: intens, maar wel op jouw manier.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs