Er niet bij horen of eenzaam zijn als HSP'er
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
4 min

Heb je het gevoel dat je er niet bij hoort of dat je anders bent als HSP’er?

4 min

Als HSP'er herken je je waarschijnlijk in het gevoel er niet bij te horen of het gevoel dat je anders bent dan anderen. Een pijn waar je vaak al je hele leven mee worstelt. Voel je je soms alleen en buitengesloten en kun je dit niet altijd duiden? Ik laat je graag zien hoe dit komt en wat je kunt doen om hiermee om te gaan.

Hoe ziet het gevoel van 'er niet bij horen' uit en hoe vertaalt dit zich in je dagelijks leven?

De behoefte die je voelt om erbij te horen, is een heel menselijk gevoel. Ieder mens zoekt verbinding en dit geldt ook voor jou als HSP'er. Niemand is als kluizenaar geboren en wij als mensen hebben andere mensen nodig. De behoefte om erbij te horen, is dan ook een oergevoel. 

Toch merk je als HSP'er soms een gebrek aan verbinding. Je voelt je anders dan anderen en je raakt ook gemakkelijk overprikkeld in contact met mensen. Tegelijkertijd zoek je vaak naar diepgang in contact en dit is niet met iedereen mogelijk. Het gevolg is dat je je afsluit of terugtrekt wat je enerzijds fijn vindt, maar anderzijds ook eenzaam kan voelen.

Hoe komt het dat je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort?

Het gevoel van er niet bij horen, heeft meerdere redenen. Ik maak graag inzichtelijk hoe dit komt, zodat je beter begrijpt waar dit gevoel vandaan komt.

Je hebt je altijd anders gevoeld dan anderen

Als HSP'er voel je je bijna altijd anders dan anderen. Dit is een gevoel dat je vaak al kent uit je kindertijd. Je neemt dingen anders waar en ook voel je veel meer. Vaak ben je afgewezen onder het mom van: doe niet zo raar of huil toch niet zo snel.  

In sommige gevallen heeft dit zelfs geleid tot pestgedrag en dit resulteert vaak in afwijzingsgevoeligheid. Je brein scant hierdoor extra op mogelijke gevaren. Voelt het niet veilig, dan sluit je je vaak af. Soms denk je zelfs dat anderen je afwijzen, maar in de praktijk hoeft dit niet altijd zo te zijn.

Je raakt gemakkelijker overprikkeld

Het is een feit dat je als HSP'er gemakkelijker overprikkeld raakt. Hierdoor ben je geneigd om je sneller terug te trekken, waardoor mogelijk een gevoel van eenzaamheid ontstaat. Je hebt behoefte aan rust en ruimte, maar tegelijkertijd kan die rust ook eenzame gevoelens aanwakkeren. Meedoen in sociale settings zonder gelijkgestemden voelt vaak als een enorme opgave.

Je bent altijd op zoek naar diepgang

Als HSP'er ben je continu op zoek naar diepgang in contact met andere mensen. Er is behoefte aan een echte connectie in vriendschappen en relaties. Ben je in contact met anderen waarbij dit geen optie is, dan trek je je sneller terug. Oppervlakkigheid is niet iets wat in jouw leven past, maar dit betekent ook dat je soms bepaalde contacten uit de weg gaat. Dit leidt mogelijk tot eenzame gevoelens.

Je stelt hoge eisen aan jezelf

Perfectionisme en hoge verwachtingen, het is voor jou als HSP'er vaak een bekend fenomeen. Je legt de lat hoog, vaak vanuit de overtuiging dat je niet goed genoeg bent. 

Hooggevoeligheid en perfectionisme gaan meestal hand in hand. Je wilt alles goed doen en vooral geen fouten maken, terwijl fouten maken iets heel menselijks is. Schiet je daarin door, dan wordt het voor jou een valkuil en maakt het je vatbaar voor perfectionisme.

Lage eigenwaarde

Als je voortdurend kritisch bent op jezelf en vaak denkt dat je niet goed genoeg bent, kan dit leiden tot een lage eigenwaarde. Je twijfelt aan je capaciteiten en hebt het gevoel dat je minder waard bent dan anderen. Deze negatieve gedachten kunnen versterkt worden door je hooggevoeligheid, omdat je de neiging hebt om alles intens te beleven en diep te analyseren. Dit versterkt je gevoel dat je er niet bij hoort.

Er niet bij horen of eenzaam zijn als HSP'er

Tips hoe om te gaan met deze dieperliggende overtuiging

Heb jij als HSP'er het gevoel dat je er niet bij hoort of voel je je regelmatig buiten de groep staan? Verdiep je in deze tips hoe hiermee om te gaan.

Leer omgaan met je prikkels

Geen enkele HSP'er is hetzelfde en daarom is het belangrijk om jezelf goed te leren kennen. Of je nu een extraverte of introverte HSP'er bent, je kunt je hoe dan ook eenzaam voelen, zelfs op een feestje of in contact met anderen. Doe daarom waar jij je prettig bij voelt. Neem daarnaast af en toe bewust afstand en zoek de rust en stilte op om te ontprikkelen.

Omring je met mensen die op dezelfde golflengte zitten

Het is belangrijk om situaties en mensen op te zoeken waar je energie van krijgt. Omring je daarom met mensen die op dezelfde frequentie zitten. Laat je inspireren door mensen die waardevol voor je zijn. Krijg je energie van af en toe een feestje bezoeken of word je juist blij van de natuur? Doe vooral waar jij blij van wordt. 

Blijf trouw aan jezelf

Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk voor HSP’ers. Het heeft geen zin om je beter voor te doen dan je bent. Het past bij jou om af en toe afstand te nemen van mensen en situaties. Zoek daarom een goede balans tussen het opzoeken van prikkels en je rust vinden om al deze prikkels te verwerken.

Omarm eenzame gevoelens

Iedereen kent wel de gevoelens van eenzaamheid. Vecht er vooral niet tegen, maar omarm ze. Een eenzaam gevoel is een gevoel wat komt en gaat. Vaak helpt het om dit gevoel te leren herkennen, erkennen om te kunnen los te laten, als jij je alleen en onbegrepen voelt. Heb je nu extreem veel last van eenzaamheid en je weet niet waarom is het lezen over alleengeboren tweelingen waardevol. Veel  hsp'ers blijken te maken te hebben met een verloren tweelinghelft tijdens de zwangerschap. 

Volg online een HSP-cursus

Zoek je naar manieren om beter te dealen met je eenzaamheid of het gevoel dat je er niet helemaal bij hoort? Ik heb speciaal voor jou als HSP'er een vernieuwende cursus ontwikkeld die je helpt om jezelf beter te begrijpen. Hier vind je de online basiscursus HSP.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan. 

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs