Angst voor afwijzing HSP'er
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
5 min

Angst voor afwijzing als HSP'er

5 min

Afwijzing maakt deel uit van het leven. Dat kan romantische afwijzing zijn, maar ook in je werk of binnen je vriendschappen kun je met afwijzing te maken hebben. Dat is niet erg, als je er maar goed mee omgaat. Voor HSP'ers is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Als je hoogsensitief bent, voel je sneller angst voor afwijzing. 

Dit komt omdat je emoties intenser beleeft. Je kunt bang zijn dat anderen je niet goed genoeg vinden, of je voelt je snel gekwetst als dingen niet gaan zoals je hoopt. Het is belangrijk om te werken aan deze angst, zodat het je niet in de weg staat.

Ontdek hier waarom je als HSP'er sneller angst voor afwijzing voelt en wat je kunt doen om die angst tegen te gaan.

Hoe herken je de angst voor afwijzing in je dagelijks leven?

Het is niet altijd makkelijk om angst voor afwijzing te herkennen. Misschien merk je dat je altijd maar doorwerkt en het beste van jezelf eist op je werk. Je wilt alles zo goed doen, je mag absoluut geen fouten maken.

Of je staat voor een keuze, maar je kunt maar niet beslissen wat je nu echt wilt. Je blijft maar twijfelen en piekeren omdat je weet dat je met jouw keuze andere mensen misschien teleurstelt.

Soms voel je je alleen, zelfs als er mensen om je heen zijn. Je voelt je verantwoordelijk voor heel veel dingen, zelfs voor dingen die je niet kunt veranderen of dingen die niet van jou zijn. Je denkt vaak na over wat anderen van je zeggen of hoe ze over je denken.

Het is allemaal angst voor afwijzing, maar dan in vermomming. Onder al deze gedragspatronen zit de angst dat de ander je niet oké vindt. En dus ga je harder je best doen en de lat nog hoger te leggen. Nog even op een rij:

  • Je vraagt altijd te veel van jezelf in je werk
  • Je bent heel vaak moe
  • Je durft geen beslissingen te nemen
  • Je bent een perfectionist
  • Je voelt je eenzaam
  • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je analyseert heel veel
  • Je hebt vaak stressklachten

Waarom komt afwijzing harder binnen bij HSP'ers?

Iedereen krijgt ooit te maken met afwijzing. Voor HSP'ers is het net wat lastiger om met die afwijzing om te gaan. Dat komt doordat HSP'ers gevoeliger zijn voor andermans emoties. Vaak voel je feilloos ander wat de ander vindt, soms nog voordat ze dit zelf doorhebben.

Betekent wel ook dat je meer bezig bent met wat een ander denkt of voelt. Lijkt dat een tikkeltje negatief te zijn dan kun je het gevoel hebben dat dit aan jou ligt. Dan voel je al snel de pijn van afwijzing.

Een ander aspect wat meespeelt is dat je als HSP'er vaak detailgericht bent. Hierdoor zie je kleine foutjes ontzettend snel. Deze kun je jezelf dan ook harder aanrekenen. Je bent bang om het fout te doen omdat je ook heel snel fouten opmerkt. En wat nou als anderen die fouten ook zien?

Rejection sensitivity bij HSP'ers

Rejection sensitivity is een bekend probleem bij HSP'ers. Het is geen officieel symptoom van hooggevoeligheid, maar wel iets waar ontzettend veel HSP'ers mee worstelen. Deze term houdt eigenlijk in dat je extra gevoelig bent voor afwijzing.

Dat betekent niet alleen dat afwijzingen harder binnenkomen. Het betekent ook dat je actief afwijzing probeert te voorkomen. Het is namelijk zó pijnlijk, dat je er alles aan doet om die pijn tegen te gaan. Dit houdt in dat je eigenlijk constant bezig bent met de ander.

Bevestiging in de buitenwereld zoeken: waarom je gaat pleasen of jezelf voorbijloopt

Wanneer je last hebt van rejection sensitivity, doe je er alles aan om afwijzing te voorkomen. Daarom ben je je extra bewust van de mensen om je heen. Je luistert goed naar wat zij willen en nodig hebben. Vervolgens cijfer jij jezelf helemaal weg, zodat je precies binnen hun plaatje past. Op die manier ben je altijd fijn en leuk voor je vrienden, collega's en familieleden.

Dat pleasen gaat niet zonder jezelf voorbij te lopen. Want wat heb jij eigenlijk nodig? Door jezelf steeds aan te passen aan anderen, vergeet je te luisteren naar jezelf. Misschien ben je veel te moe om naar de verjaardag van een vriendin te gaan. Toch ben je bang om af te zeggen, want wat als ze je dan niet meer leuk vinden?

Angst voor afwijzing HSP'er

Welk gedrag laat je zien om afwijzing te voorkomen?

 Er zijn verschillende manieren waarop de angst voor afwijzing zich kan uiten. Misschien herken je jezelf in een van de volgende dingen:

  • Zeer perfectionistisch zijn in je werk, zodat je fouten voorkomt
  • Je altijd aanpassen aan de wensen van een ander
  • Verantwoordelijkheid nemen voor dingen die eigenlijk niet jouw verantwoordelijk zijn
  • Overal de controle over willen houden
  • Moeite hebben met keuzes maken
  • Jezelf compleet verliezen in een relatie
  • Ieder gesprek overanalyseren
  • Dingen snel heel persoonlijk oppakken
  • Altijd meer van jezelf vragen om het nog beter te doen

Hoe leer je omgaan met de angst voor afwijzing?

Al die patronen en het gedrag wat erbij hoort om afwijzing te voorkomen zijn ontzettend vermoeiend. Je vraagt altijd het meeste van jezelf en gaat regelmatig over je eigen grenzen heen. Daarom is het belangrijk om te leren omgaan met de angst voor afwijzing. Dat doe je op verschillende manieren.

Pak de oorzaak aan

Heb je een verleden met trauma's, afwijzing of pesten? Dan is de kans groot dat je extra gevoelig bent voor afwijzing. Je leeft altijd met de angst dat je niet goed genoeg bent. Dat probleem pak je aan door er actief aan te werken. Probeer deze oorzaken met een coach te bespreken. Zo heel je stapje voor stapje de pijn van afwijzing in jezelf.

Aan de slag met je eigen overtuigingen

De angst voor afwijzing gaat vaak gepaard met bepaalde overtuigingen. Misschien vind je jezelf waardeloos wanneer je een fout op je werk maakt. Of ben je ervan overtuigd dat iemand boos op je is omdat je even niks van diegene gehoord hebt. Is dat echt zo? Of zijn dat je eigen onzekerheden? Probeer zo objectief mogelijk naar je gedachten te kijken en te achterhalen of ze wel kloppen.

Stel grenzen

Het is niet makkelijk voor HSP'ers, maar grenzen stellen gaat je veel helpen. Het is aan jezelf om te bepalen wat je wel of niet wilt doen. Probeer altijd te luisteren naar wat jij nodig hebt. Dit betekent niet dat je overal nee tegen moet zeggen. Zorg vooral voor een goede balans tussen geven en nemen. Zo krijg je uiteindelijk meer energie.

Conclusie

Het is nooit leuk om afgewezen te worden, maar de angst voor afwijzing moet ook niet je leven overheersen. Dat betekent namelijk dat je jezelf voorbijloopt en veel te veel bezig bent met pleasen. Daarom is het goed om je eigen grenzen te stellen. Probeer ook om kritisch te kijken naar je eigen angstgevoelens. Word je echt afgewezen wanneer je een keer een foutje maakt op je werk? Zodra je rustiger met afwijzing om leert gaan, ervaar je automatisch meer rust in de rest van je leven.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs