Als HSP'er energieën en emoties voelen bij anderen
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
5 min

Als HSP'er energieën en emoties voelen bij anderen: hoe zit dit en op welke manier ga je ermee om?

5 min

Hooggevoeligheid is een mooie gave, maar brengt soms ook de nodige uitdagingen met zich mee. Vooral in contact met andere mensen kunnen woorden of gevoelens extra bij je binnenkomen. Daar ben je je niet altijd bewust van, terwijl je er onderhuids wel last van kunt hebben. Hoe is het voor jou als HSP'er om energie van anderen te voelen en hoe voorkom je dat je daar extreem veel last van hebt?

Hoe merk je dat je de energie voelt van een ander?

Soms kan het zomaar zijn dat je onrustig wordt of dat je zenuwachtig bent. Als je dit bij jezelf checkt merk je al snel dat er eigenlijk niets is om zenuwachtig over te zijn. Even later bel je met je zusje en dan blijkt dat ze straks een belangrijke afspraak heeft staan waar ze zenuwachtig voor is. Als HSP’er kun je resoneren op dit gevoel, wat betekent dat je het kunt voelen alsof het jouw gevoel is.

Als HSP’er kun je emoties, gevoelens en gedachten overnemen van anderen. Dat kan vreemd of zweverig klinken, maar als je weet dat alles energie is, dan is het zo gek nog niet.

Als HSP'er voel je moeiteloos stemmingen aan. Je voelt vaak wat een ander voelt en je bent geneigd om de emoties van anderen zelf te beleven. Positieve gevoelens leveren meestal geen problemen op, terwijl emoties die we als negatief ervaren zoals boosheid of verdriet wel lastig kunnen zijn.

Als HSP'er energieën en emoties voelen bij anderen

Hoe komt het dat je dit als HSP'er voelt?

Er zijn allerlei redenen waarom je als HSP'er energieën, gevoelens en stemmingen moeiteloos oppikt. Je hooggevoeligheid heb je niet voor niets, want het is een gift waardoor je anderen vaak moeiteloos begrijpt. Wat zijn nog meer redenen waarom je anderen probleemloos aanvoelt?

Sterk ontwikkelde empathie

Elke HSP'er beschikt over een sterk ontwikkelde empathie. Dit geldt ook voor jou! Je voelt andere mensen goed aan en voelt vaak wat ze nodig hebben. Je geeft om mensen die je dierbaar zijn en je bent in staat te ervaren wat anderen doormaken. Positieve gevoelens neem je waar, maar dit geldt ook voor negatieve gevoelens. Dit past bij wie je bent en hoe je in het leven staat.

Intuïtie

Als HSP'er leef je het beste vanuit je intuïtie. Je voelt anderen goed aan en je bent geneigd om er voor anderen te zijn. Je intuïtie is een krachtig instrument wat je in kunt zetten als je beslissingen neemt. Je kijkt als het ware met een extra zintuig naar de wereld om je heen. Keuzes die je maakt, worden gestuurd door een innerlijk weten. Intuïtie is daarom je innerlijke kompas dat je voortdurend de richting wijst.

Spiegelneuronen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een HSP'er gevoeliger is voor de werking van spiegelneuronen. Dit zijn onderdelen van het menselijk brein die automatisch geactiveerd worden wanneer mensen bepaalde handelingen verrichten. Dit stelt jou als HSP'er in staat om emoties aan te voelen en gedragingen van anderen te begrijpen. Spiegelneuronen spelen dan ook een belangrijke rol in het waarnemen en nabootsen van emoties bij anderen. Dit verklaart ook waarom jij als HSP'er de energie van anderen intens kunt (aan)voelen.

test hsp🟢  Gratis test: ben jij een HSP'er

Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.


Wat zijn nadelen van het overnemen van gevoelens van anderen?

Gevoelens overnemen van anderen is niet altijd even prettig. Het is soms een uitdaging om dit goed te reguleren. Wat zijn de gevolgen wanneer je te veel openstaat voor de gevoelens van andere mensen in je omgeving?

Je raakt sneller overprikkeld

Laat je emoties van anderen te veel bij je binnenkomen, dan is er een grote kans dat je sneller overprikkeld raakt. Je hebt moeite om met je emoties te dealen en meestal voel je dit aan allerlei lichamelijke symptomen. Je kampt bijvoorbeeld met hoofdpijn, concentreren gaat je lastiger af en ook ervaar je veelal een continu gevoel van onrust.

Je snapt niet goed waarom je ineens boos en verdrietig bent of bepaalde gedachten hebt

Overspoeld raken door gevoelens van anderen is een ander nadeel van emoties te veel binnenlaten. Signalen pik je moeiteloos op en gevoelens die anderen voelen, neem je als het ware mee naar binnen. Dit betekent dat je soms alle kanten opschiet met je emoties. Je voelt je opgelaten, blij, bedroefd, boos of gefrustreerd. Verward raken door emoties van anderen kost de nodige energie en brengt je veelal uit balans.

Tips hoe hiermee om te gaan

Loslaten en afstand houden zijn manieren om met deze nadelen om te gaan. Hoe je dat als HSP'er doet, leg ik uit in de volgende alinea's.

Onderscheiden wat van jou is en wat van de ander

Omgaan met afstand en nabijheid, is een belangrijke sleutel om niet alles te laten binnenkomen. Maak onderscheid aan tussen wat van jou is en wat bij anderen thuishoort. Leg daarom de focus op jezelf en jouw emoties. Laat bij anderen wat niet van jou is.

Een vraag die hierbij helpt is: is dat wat ik nu voel van mij of van de ander? Het is namelijk belangrijk dat je leert om dit van elkaar te scheiden. In je lijf voel je wat het antwoord is.

Beheer je eigen energiemanagement

Je energie beheren en beschermen is een groot goed. Toch is dit voor jou als HSP'er niet altijd eenvoudig. Wel is het noodzakelijk om je af toe af te sluiten voor anderen of in ieder geval een moment met jezelf te pakken. Stel je een cocon voor waar je inzit, dat is jouw veilige wereld. Zo blijf je in contact met je eigen gevoel zónder dat je anderen uit het oog verliest.

Goed slapen en eten

Neem voldoende tijd om uit te rusten. Ga vooral op tijd naar bed en probeer minimaal zeven tot acht uur te slapen. Eet gezond, drink voldoende water en blijf in beweging. Op die manier blijf je fit en kun je ook meer aan. Zorg daarom goed voor jezelf, een ander doet het niet voor jou!

Wees goed gegrond

Goed gegrond zijn, betekent dat je leeft in het hier-en-nu met beide benen op de grond. Gedachten gaan vaak met je aan de haal en liggen vaak in de toekomst. Luister daarom naar wat je lijf jou vertelt. Richt je aandacht op je lichaam en neem signalen van je lijf altijd serieus!

Bescherm je eigen energieveld

Energetische bescherming is essentieel om dichtbij jezelf te blijven.  Vind je dit nog lastig omdat je niet weet wat je kunt doen om bij jezelf te blijven. Kijk dan even naar de online training HSP: in je eigen energie. Deze wordt ook regelmatig op locatie gehouden. De allerbeste tip om je eigen energieveld te beschermen is door van jezelf te houden. Omarm wie je bent, dat is de beste bescherming die jij jezelf kunt geven!

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs