Ben jij als hsp'er een introverte rustzoeker?
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
4 min

Ben jij als HSP'er een introverte rustzoeker?

4 min

Voel je je vaak overweldigd door de drukte om je heen? Heb je behoefte aan momenten van rust en stilte om je weer op te laden? Als introverte rustzoeker en hoogsensitief persoon (HSP) ben je niet alleen. In deze blog duiken we diep in de wereld van de introverte rustzoekers, een specifiek type HSP'er die de stilte en kalmte opzoekt om in balans te blijven.

We verkennen hoe je als introverte rustzoeker het beste om kunt gaan met de continue stroom aan prikkels die je elke dag te verwerken krijgt. Denk aan praktische tips zoals het inrichten van een eigen rustplek in je huis, waar je je kunt terugtrekken na een lange dag. Of het opzetten van routines die je helpen de dag rustig te beginnen, zoals ochtendmeditatie of een rustige wandeling in het park.

Deze blog is speciaal voor jou geschreven, om je te helpen begrijpen hoe je jouw hoogsensitiviteit als kracht kunt gebruiken en je leven zodanig in te richten dat je er optimaal van kunt genieten, zonder jezelf te verliezen in de hectiek van het dagelijks leven.

De vier verschillende typen hsp'ers

Als eerste is het goed om te weten dat niet iedere HSP’er hetzelfde is. In feite kunnen we vier typen HSP’er onderscheiden:

  1. De introverte rustzoeker: Als jij jezelf hierin herkent, dan zoek je waarschijnlijk liever rustige en stille omgevingen op en mijdt je drukke plekken. Je laadt op door alleen te zijn of in een kalme setting.
  2. De extraverte rustzoeker: Als jij je hierin herkent houd je van sociaal zijn en tijd doorbrengen met anderen, maar heb je ook veel tijd alleen nodig om te herstellen van sociale interacties.
  3. De introverte belevingszoeker: Jij zoekt nieuwe en diepe emotionele ervaringen op, maar doet dit op een meer bedachtzame en ingetogen manier.
  4. De extraverte belevingszoeker: Actief en energiek, dit type hsp'er geniet van een druk sociaal leven en zoekt constant naar stimulerende activiteiten en interacties.

Herken jij je het meest in de introverte rustzoeker? In de volgende alinea's gaan we dieper in op de kenmerken, eigenschappen en valkuilen van de introverte rustzoeker.

De kenmerken en eigenschappen van een introverte rustzoeker

Als introverte rustzoeker voel je je snel overweldigd door te veel prikkels. Je raakt hierdoor totaal overprikkeld en hebt dan ook echt tijd nodig in je eentje om te ontladen en te ontprikkelen.

Je vermijdt bij voorkeur drukke plekken zoals festivals en grote groepen mensen. In plaats daarvan geniet je liever van de rust en schoonheid van de natuur, en je voelt je het prettigst in een kalme omgeving. Hier kun je echt tot rust komen en je gedachten en gevoelens op een rijtje zetten.

Hoewel je de voorkeur geeft aan alleen zijn, heb je ook behoefte aan menselijk contact. Alleen, je kiest liever voor diepgaande één-op-één gesprekken in plaats van grote sociale bijeenkomsten.

De activiteiten die je onderneemt, kies je zorgvuldig uit om te voorkomen dat je overweldigd wordt door te veel prikkels. Zo behoud je overzicht en voorkom je dat je je overweldigd voelt.

Wat zijn valkuilen voor een introverte rustzoeker?

Wat zijn valkuilen voor een introverte rustzoeker?

Overprikkeling ligt altijd op de loer bij jou als introverte rustzoeker. Je raakt bijvoorbeeld snel overprikkeld door verschillende dingen. Een drukke winkelstraat, een vergadering op je werk, een netwerkdag of een verjaardag met je familie zijn vaak te heftig. Je systeem loopt letterlijk vol en dan heb je tijd nodig om te ontladen.

Het is cruciaal om te herkennen wanneer je overprikkeld raakt en te weten hoe je kunt reageren. In feite heb je jouw eigen gebruiksaanwijzing hierin te maken.

Hoe deze alleen tijd eruit ziet verschilt per persoon. Misschien lees je graag een boek, wandel je in de natuur, kijk je een serie of maak je muziek. Dit is iets wat je voor jezelf uit te vinden hebt. Kenmerken is dat je bij voorkeur tijd alleen hebt om de prikkels een plek te geven.

Ga je hier niet zorgvuldig mee om, dan voel jij je letterlijk overweldigd. Je komt amper op adem en verzuipt in alle dingen.

Waar let je als introverte rustzoeker op bij het verdelen van je tijd en energie?

Ben jij als HSP’er een typische introverte rustzoeker? Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je energie optimaal te verdelen. Hieronder vind je enkele tips die je daarbij helpen:

  • De stilte opzoeken is het allerbeste medicijn om overprikkeling tegen te gaan;
  • Wandelen in een natuurrijke omgeving is een uitstekende manier om te ontprikkelen en op te laden;
  • Plan niet te veel activiteiten op een dag of in de week, want zo investeer je in een goede balans;
  • Het lezen van een boek of het luisteren van rustige muziek helpt om je gedachten te ordenen;
  • Blijf in contact met je lijf door middel van meditatie of een fysieke activiteit. Wandelen, maar ook fietsen en sporten zijn goede voorbeelden van lichamelijke activiteiten;

Geen enkele HSP’er is hetzelfde en dit geldt ook voor de introverte rustzoeker. Pas daarom de tips toe waar jij het meeste baat bij hebt. Soms betekent dit dat je wat dingen moet uitproberen, maar wel wordt sneller duidelijk wat bij past.

De balans vinden in sociale interacties

Ondanks je behoefte aan rust, heb je ook menselijk contact nodig. De sleutel is het vinden van balans. Je hebt voorkeur voor één-op-één ontmoetingen of kleine groepjes waar je diepgaande gesprekken kunt voeren over onderwerpen die je interesseren. In plaats van een groot feest, nodig je misschien een goede vriend uit voor koffie of een lange wandeling.

Je eigen blauwdruk ontwikkelen

Als introverte rustzoeker heb je veel behoefte aan rust en stilte. Je hebt hierin je eigen blauwdruk te ontdekken. Wanneer raak je overprikkeld en hoe ga je hiermee om?

Hoe ziet ontprikkelen er voor jou uit? Als je dit weet van jezelf, kun je invulling geven aan jouw eigen leven.

Test: ben jij hooggevoelig?

In dit blog heb je al heel veel typische HSP-kenmerken voorbij zien komen. Natuurlijk is niet alles te vatten in 1 blog, dus ik blijf het blog aanvullen.

Wil je in een praktische test zien of je hoog scoort op hooggevoeligheid? Elaine N. Aron is een van de grondleggers daar waar het gaat om hooggevoeligheid. Zij ontwikkelde een test waarmee je kunt achterhalen of je hooggevoelig bent. De test bestaat uit een aantal vragen en geeft je inzicht in jezelf.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs