extraverte sensatiezoeker
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
4 min

Ben jij HSP’er en een extraverte sensatiezoeker?

4 min

Ben je stil en geen groepsmens? Of zoek je vaak andere mensen op en ben je altijd in voor nieuwe uitdagingen? In het eerste geval ben je introvert en in het tweede geval extravert (even zwart wit gezien, uiteraard heeft dit nuances). Ook kun je ergens midden op de lijn tussen introvert en extravert staan. Als HSP’er (hoogsensitief persoon) ben je vaak bezig met het zoeken naar balans en energie. 

Het is daarom goed om te weten dat er vier typen HSP’ers zijn, twee introverte en twee extraverte typen. We noemen eerst kort de verschillen. Vervolgens leg ik je uit welke kenmerken typerend zijn als jij je herkent in de extraverte, sensatiezoekende HSP’er en hoe je erin slaagt om je balans te bewaren.

Vier typen HSP’ers

Als hooggevoelig persoon ben je gevoelig voor prikkels en heb je genoeg rust nodig om ze te verwerken. Het is echter een misverstand dat je als HSP’er altijd stil bent en vaak alleen wil zijn. Er zijn ook HSP’ers die geen rustzoeker, maar sensation seeker (sensatiezoeker of belevingszoeker) zijn. Dit zijn de vier subgroepen:

De introverte rustzoeker

Als introverte rustzoeker ben je erg gesteld op rust en regelmaat en het liefst alleen of met één ander persoon. Je komt graag in de natuur of op rustige plekken en bent gericht op je eigen gedachten en activiteiten. Te veel emoties of contacten met anderen zorgen voor overprikkeling.

De extraverte rustzoeker

Als extraverte rustzoeker voel jij je goed bij rust, maar je krijgt ook energie van het contact met anderen en van activiteiten met een groep. Bij te weinig rust ontstaat echter overprikkeling of stress.

De introverte sensatiezoeker

Een introverte sensatiezoeker houdt van een afwisseling van activiteiten met een kleine groep, één ander persoon of alleen. Je zoekt graag prikkels op die bijvoorbeeld te maken hebben met creativiteit, kunst, muziek of sport. 

Breng je te weinig variatie in je ervaringen aan, dan beperk je jezelf in je mogelijkheden en raak je onderprikkeld. Bij te veel activiteiten en emoties heb je daarentegen een risico op overprikkeling.

De extraverte sensatiezoeker

Als extraverte sensatiezoeker krijg je energie van veel uitdagingen en een druk sociaal leven. Je bent enthousiast, laat jezelf graag zien in een groep en houdt van nieuwe prikkels. 

Bij te weinig rust kan het echter voorkomen dat je ineens geen energie meer hebt. Er komt dan niets meer uit je handen en je hebt tijd nodig om te herstellen.

test hsp🟢  Gratis test: ben jij een HSP'er

Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.



Introvert, extravert of ambivert

Er zijn dus verschillende typen HSP’ers, die soms zelfs tegenpolen van elkaar zijn. Van jezelf herken je vast wel of je meer aan de introverte of aan de extraverte kant zit en of je meer uit bent op rust of juist op belevingen. 

Als introvert persoon ben je rustig en meer naar binnen gericht, terwijl je als extravert persoon enthousiast bent en gericht bent op sociale contacten. Zie je jezelf duidelijk als een extravert type? Dan is het heel goed mogelijk dat je op een feestje of tijdens een vakantie wat extraverter en avontuurlijker bent dan thuis of op je werk. 

Veel extraverte mensen gedragen zich namelijk niet in alle situaties even extravert. Heb je het idee dat je juist in het midden op de lijn tussen extravert en introvert staat? Dan mag je jezelf ambivert noemen en zit je tussen de twee eigenschappen in.

Kenmerken van de extraverte sensatiezoeker

Bij de combinatie extravert en belevingszoeker/sensatiezoeker heb je meestal volop energie. Je bent graag met verschillende activiteiten bezig en geniet van je sociale leven. Hiervan krijg je energie en een opgeladen batterij. Je hebt spanning nodig, die je haalt uit zaken buiten jezelf. 

Zonder die spanning voel je je futloos en verveel je je. Heb je te weinig spanning in je sociale leven of werk, dan ontstaat het risico dat je een bore-out krijgt: je bent onderbelast en voelt je slecht door verveling.

Doe je echter te veel tegelijk en ervaar je veel emoties? Dan kan je je als extraverte sensatiezoeker soms ineens uitgeput voelen. Het is alsof je batterij plotseling op is. Er kan zelfs een burn-out ontstaan met extreme vermoeidheid die lang aanhoudt. Als je vervolgens een periode wat meer alleen bent en rust neemt, keert je energieniveau weer terug. Wel merk je dat je weer onderprikkeld raakt, wanneer je te weinig contact met anderen hebt.

Valkuilen en aandachtspunten voor de extraverte belevingszoeker

De valkuilen van de extraverte sensatiezoeker zijn overprikkeling en overbelasting aan de ene kant en onderprikkeling en onderbelasting aan de andere kant. 

Dit is wat je hieraan kunt doen bij het inrichten van je tijd en energie:

Maak bewust tijd om rustmomenten te plannen

Wees je ervan bewust dat je als sensatiezoeker (in tegenstelling tot de rustzoeker) niet de gewoonte hebt om rustmomenten in te plannen.

Zorg voor een goede balans

Plan activiteiten en contacten in naar behoefte, waarbij je een goede balans houdt in het midden: niet te veel, maar ook niet te weinig activiteiten.

Hooggevoelig en extraverte sensatiezoeker

Bescherm jezelf op het goede moment tegen prikkels

Laat je emoties niet te hoog oplopen in bepaalde situaties. Trek je op tijd terug om je hiertegen te beschermen. Zorg dat je afleiding krijgt door lekker te sporten, relaxen en bewegen.

Luister goed naar jezelf

Luister goed naar de signalen die je lichaam en geest je geven.

Reflecteer op jezelf: opladen en ontladen

Evalueer af en toe met jezelf over wat je behoeften zijn. Je hebt prikkels nodig, maar er zijn prikkels die je energie geven en prikkels die energie kosten.

Goede planning als basis

Het is goed om te weten tot welk type HSP’er je behoort. Dit geeft je een houvast in wat je het beste kan doen om stabiel en gezond te blijven. Ben je een extraverte sensatiezoeker, dan is het belangrijk om veel aandacht te geven aan het plannen van je sociale agenda. 

Te veel sociale prikkeling is niet goed, maar te weinig uitdaging is ook niet verstandig. Leer dus om goed om te gaan met jouw specifieke eigenschappen. Dan slaag je erin om een rustige middenweg met voldoende uitdaging te vinden. Zo pluk je de meeste vruchten van de unieke eigenschappen die je hebt als HSP’er.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan. 

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs