Ben jij als HSP’er een extraverte rustzoeker?
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
4 min

Ben jij als HSP’er een extraverte rustzoeker?

4 min

Herken jij je in hoogsensitiviteit en ben je in je zoektocht gestuit op de extraverte rustzoeker? Het is je ongetwijfeld opgevallen dat HSP’ers niet allemaal hetzelfde zijn. 

Waar de een van rust houdt, komt de andere HSP’er vooral tot bloei in contact met andere mensen. Een HSP’er houdt meestal niet van hokjes en laat zich het liefst geen label opplakken, maar toch helpt het wel om te begrijpen hoe je als HSP’er in elkaar steekt. 

Welke HSP-types zijn er, ben jij als HSP’er een extra rustzoeker en wat kun je doen om de balans te bewaren? Na het lezen van deze blog zijn al je vragen beantwoord.

De vier verschillende typen HSP’ers

Bij hoogsensitiviteit denken mensen al snel aan verlegen, rustige en terughoudende mensen. 

Toch is dit niet correct, want dit ligt een stuk genuanceerder. Er zijn in totaal vier verschillende HSP-types te onderscheiden. 

We zetten ze voor je op een rij:

  • Introverte rustzoeker: je bent het liefst op jezelf en contact doe je het bij voorkeur een-op-een;
  • Extraverte rustzoeker: je bent graag onder de mensen, maar tegelijkertijd heb je ook behoefte aan rust en ruimte;
  • Introverte sensationseeker: je houdt van afwisseling en het opdoen van nieuwe ervaringen, meestal via verkenningen en emotionele belevingen;
  • Extraverte sensationseeker: je bent druk met allerlei activiteiten en je geniet met volle teugen van een rijk, sociaal leven.

Gaat er al een lampje branden welk HSP-type het meest op jou van toepassing is?

De extraverte rustzoeker in de schijnwerpers

Herken jij je het meest in de extraverte rustzoeker? In het vervolg van deze blog neem ik de extraverte rustzoeker nog wat meer onder de loep. Ik leg je uit wat de kenmerken zijn, wat de mogelijke valkuilen zijn en wat je kunt doen om je tijd en energie goed te verdelen. 

De kenmerken van een extraverte rustzoeker

Als extraverte rustzoeker bevind je je graag in een rustige omgeving, maar verkeer je tegelijkertijd ook met plezier in het gezelschap van andere mensen. Rust, regelmaat en structuur zijn kenmerken die passen bij de extraverte rustzoeker, maar tegelijkertijd ben je als extraverte rustzoeker ook gericht op de wereld om je heen. 

Je hebt nu eenmaal ook behoefte om onder de mensen te zijn. Prikkels heb je nodig om in actie te komen, maar tegelijkertijd ben je ook gevoelig voor te veel prikkels. Ze maken je moe en leiden soms tot hoofdpijn, een overactief zenuwstelsel en het gevoel dat je overweldigd bent.

Wat zijn valkuilen van de extraverte rustzoeker?

Wat zijn valkuilen van de extraverte rustzoeker?

Herken jij je in het HSP-type extraverte rustzoeker? Houd rekening met onderstaande valkuilen:

  • Er is een kans dat je je grenzen snel overschrijdt;
  • Je bent sterk gericht op anderen en daarom sneller geneigd je eigen behoeften te vergeten;
  • Je plant graag allerlei activiteiten in en dit leidt er soms toe dat er weinig tijd voor jezelf overblijft;
  • Sociale prikkels heb je nodig, maar ze putten je soms ook uit.

Er is dus continu een bepaald spanningsveld in het opzoeken van prikkels en tot je nemen van te veel prikkels. Om die reden is het belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met zowel je tijd als energie.

Waar let je als extraverte rustzoeker op bij het inrichten van je tijd en het verdelen van je energie?

Het vinden van jouw persoonlijke balans, dat is het allerbelangrijkst wanneer jij je herkent in het HSP-type extraverte rustzoeker. Het bewaken van je eigen grenzen is soms een uitdaging, maar helpt wel bij het slim omgaan met je tijd en het optimaal verdelen van je energie. 

Je bent nu eenmaal sterk naar buiten gericht en dus is er een kans dat je je eigen behoeften al snel terzijde schuift. Daarnaast levert extern contact ook veel prikkels op en dit kan leiden tot oververmoeidheid en stress. Probeer daarom zoveel mogelijk naar je gevoel en intuïtie te luisteren. 

Wees je bewust van de signalen die je lijf jou geeft en draag zo zorg voor een goede balans.

Hoe blijf je in contact met jezelf?

Wil je jezelf niet continu voorbijlopen? Plan voldoende tijd in om te luisteren naar wat je lichaam jou vertelt. Je eigen systeem is je belangrijkste graadmeter. Het is geen probleem als je actief op zoek bent naar prikkels waar je blij van wordt, als je ook maar je rust en tijd pakt om de prikkels te verwerken. 

Geniet van je bestaan als extraverte rustzoeker

Wil je als HSP’er het maximale uit je leven halen, juist ook als extraverte rustzoeker? Blijf te allen tijde in contact met jezelf, ook als je de prikkels van buitenaf nodig hebt. 

Neem signalen van je lijf serieus en plan hoe dan ook voldoende me-time in om alles te verwerken. Blijf daarnaast in contact met je lichaam door middel van wandelen, fietsen, sporten en mediteren. Zo ontstaat er een fijne balans tussen actief en inactief!

Test: ben jij hooggevoelig?

 In dit blog heb je al heel veel typische HSP-kenmerken voorbij zien komen. Natuurlijk is niet alles te vatten in 1 blog, dus ik blijf het blog aanvullen.

Wil je in een praktische test zien of je hoog scoort op hooggevoeligheid? Elaine N. Aron is een van de grondleggers daar waar het gaat om hooggevoeligheid. Zij ontwikkelde een test waarmee je kunt achterhalen of je hooggevoelig bent. De test bestaat uit een aantal vragen en geeft je inzicht in jezelf.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan. 

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs