Kan Ego voor je werken in plaats van tegen je? Ja, dat kan!
bewustzijn
Jolanda de Jong
bewustzijn
5 min

Kan Ego voor je werken in plaats van tegen je? Ja, dat kan!

5 min

Hoe is het met jouw Ego?

Het EGO, wie heeft het niet, dat stukje, wat voor een groot deel bepaalt wie je bent en hoe je reageert in het dagelijkse leven. Ja, ook ik handel net als anderen vanuit “Ego” stukken. En ik leerde juist dat het zoveel extra’s geeft als je dit ego omarmt en dus voor je laat werken in plaats van tegen je. Veel spirituele goeroes prediken dat je je ego kwijt moet om vanuit de ziel te kunnen leven. Mmmh… ik had bij dit soort opmerking toch altijd lichtelijke ergernis, omdat ik  aanvoelde dat er vaak nog een behoorlijk ego meespeelt bij dit soort uitspraken haha…  als ik daar iets over vond of zei dan deed men snel af met dat is jouw ego, je oordeelt of het is je controle mechanisme etc.

Ziel versus Ego

Onlangs was ik op een netwerk bijeenkomst met een workshop over “Je potentieel leven”. Ik deel graag met jullie, hoe ik bewust werd van een heel belangrijk ding: De samenwerking tussen Ego en Ziel. In een mens zijn ego en ziel allebei aanwezig. De ziel is dat deel in je wat leeft in je lichaam en t groter geheel ziet, maar absoluut geen idee heeft hoe de wereld werkt. Het kent geen structuren en regels maar is het “Bewustzijn”, altijd gericht op groei, avontuur en nieuwe dingen. Het is hier om nieuwe dingen te ervaren en je ware potentieel te leven. Het ego daarentegen heeft als primaire taak je veilig te laten zijn en je ten allen tijden te laten overleven. Daarvoor gebruikt het je fysieke lijf, je persoonlijkheid, je talenten en je intelligentie. Het ego heeft alleen toegang tot de 5 zintuigen, als weten, horen, zien, ruiken en proeven. Het heeft geen idee dat er zoiets als intuïtie of een “ongeziene wereld” bestaat. Ik werd me ineens bewust dat een aantal mensen daarom mijn energetische werk niet begrijpen 😊.  Logisch, ze kunnen niet anders dan leven vanuit die 5 zintuiglijke waarneming. Eigenlijk doet het ego zijn best met de tools die hij heeft. Het weet niet beter. Hij weet enkel hoe de zichtbare (wetenschappelijke)  wereld werkt, welke structuren en regels er gelden (want die zijn door ego’s gecreëerd 😊). Alles wat hij kan beredeneren klopt.

Ego loslaten?

In veel spirituele stromingen willen ze graag dat je “ego” loslaat en via de ziel gaat leven. In mijn beleving zijn ze onlosmakelijk aan elkaar verbonden en kunnen ze ook niet zonder elkaar. De bedoeling is dat we onze oude pijnen en trauma’s loslaten die het ego star maken, maar we hebben wel degelijk een stukje ego nodig om hier op aarde iets neer te zetten. We mogen ons ego begeleiden naar volwassenheid. Vanuit die rol krijgt de ziel letterlijk via het ego voeten in de aarde om je potentieel te leven en daarin actie te ondernemen (out of the comfort zone). Het ego is namelijk de doener, die krijgt dingen in deze wereld letterlijk voor elkaar (de actie). En als je je ego dus als vijand maakt, het mag er niet zijn, het is slecht, ik wil jou niet etc  hoe kan het dan voor je gaan werken? Je kunt beter vanuit je ziel, je ego omarmen. Je ziel ziet het groter plaatje en kan het ego helpen stap voor stap op de ziel te vertrouwen.

Zolang er een battle gaande is in jou zal je ego blijven brullen en schreeuwen om aandacht met gedachten als: Jij kunt dit niet, Het is gevaarlijk, Ben je gek geworden? Het hoort niet! Wat zullen anderen wel niet denken etc. Het enige wat je hoeft te doen is te luisteren naar en aandacht te hebben voor je Ego. Zie het onvolwassen ego als een kind het heeft soms een duwtje nodig. Als een kind bang of boos is, kun je het ook niet negeren want dan komt er drama tot er aandacht is. Als je als ouder dan het gesprek aan gaat met je een kind, stap voor stap geruststelt, wat heb je nodig? Waar ben je bang voor? Wat als we dit toch gaan doen, samen? Wij kunnen dit samen etc. zie je vaak binnen 5 minuten verandering. Het kind, wordt gehoord, voelt veiligheid van de ouder en vertrouwt op de ouder. Zo werkt het met het ego ook. Het heeft vertrouwen nodig dat het goed komt, het is bang en voorzichtig, want het wil jou ten koste van alles laten over LEVEN.  Als dit zonder de ziel is via een Enorme Grote Omweg 😊

Eigenlijk willen zowel het ego als de ziel het zelfde voor jou. Ze gunnen jou een geweldig leven! Om echt te leven vanuit authentieke kracht zal de ziel vrij en helder moeten kunnen stralen. De waardevolle en onmisbare kwaliteiten en talenten van het volwassen ego mogen optimaal ingezet, en dus ook gewaardeerd worden. Het gaat om een juiste samenwerking tussen ziel en ego.

De ziel is de ‘kapitein op het schip’. Je ziel kent de bedoeling van je leven en kan de juiste koers voor jou bepalen. Je ego is de onmisbare en capabele bemanning, die er voor zorgt dat het schip in de richting vaart die de ziel aangeeft. Alleen dan kun je jouw kwaliteiten en talenten optimaal gebruiken voor je eigen geluk, maar ook om de wereld een stukje mooier te maken. Zorg voor een sterk maar gezond ego en maak van ego en ziel goed samenwerkende partners.

 

Liefs

Jolanda de Jong (41) is energetisch (Sensi+) therapeut, emotiespecialist, echtgenote, moeder van 2 (hoog) gevoelige kinderen. Ze zet haar hooggevoelige en mediamieke gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf én je kind naar boven te halen. Dit doet ze door inzet van een Nes energetische bodyscan, energetische lichaamsgerichte behandelingen voor kinderen en volwassenen. Tevens verzorgt ze diverse workshops en cursussen gericht op massage, bewustzijn en & praktische spiritualiteit.

Ik vond nog een mooi gedicht over het ego en het hart (ziel). Helaas is de auteur mij onbekend (staat alleen @monique) maar wilde het graag delen, omdat het mooi de worsteling in mensen weergeeft.

Er was eens een ego dat zei, hou je vast aan wat je hebt en wees blij

Het hart zei, ik laat het los het hoort niet bij mij

 

Het ego zei, klamp je vast anders gaat het niet goed

Het hart zei, liefde is alles heb wat meer moed

 

Het ego zei, ik ga die dualiteit aan

Het hart zei, ik wil zij aan zij naast de ander staan

 

Het ego zei, ik wil meer en meer en meer

Het hart zei, ik doe een ander geen zeer

 

Het ego zei, dat is van mij, en daar blijf je af

Het hart zei, we delen alles samen, we zijn van dezelfde komaf.

 

Het ego zei, je moet hier alles alleen doen

Het hart zei, samen staan we heel sterk in onze schoen

 

Het ego zei. Ik wil dit ik wil dat

Het hart zei, alleen liefde komt er nog op mijn pad

 

Het ego zei, we gaan dat verslaan

Het hart zei, samen kunnen we alles aan

 

Het ego zei, ik houd van duisternis

Het hart zei, liefde en licht is alles wat er is

 

Het ego zei, ik ga dit winnen

Het hart zei, lief ego, jij mag nu gaan slapen, ik ga nu naar binnen

 

Ik ga alles alleen nog doen vanuit mijn kracht

Vanuit liefde, stralend licht en innerlijke pracht

 

Lief ego je hoort bij mij

En samen kunnen wij alles aan wees blij

 

En blijf ondergeschikt aan al wat komt

Alleen liefdevolle woorden komen nog uit mijn mond

 

Lief Ego jij mag er zijn dat heb je verdient

Je mag nu gaan slapen en rusten beste vriend.