Energie
Jolanda de Jong
Energie
6 min

Help, hoe zet ik mijn hoofd uit?

6 min

Afgelopen week kwam ik het weer tegen, mijn “oude” ik, de denker in mij die graag analytisch te werk gaat op momenten dat er onzekerheid ontstaat of zaken zijn waar ik geen controle over heb en me dus eigenlijk zou mogen overgeven aan VERTROUWENOp het moment dat er belangrijke beslissingen op mijn pad komen, treed dat oude mechanisme weer in werking. Gelukkig ben ik er inmiddels bewust van en kan ik er direct naar handelen of in mijn geval, juist niet naar handelen :-). Soms met wat hulp van anderen en soms is een inzicht of een wandeling in het bos voldoende om weer terug te gaan naar het “voelen” en kom ik weer tot rust in mijn hoofd. En echt dat is heerlijk! Bij veel hooggevoelige mensen is dit patroon vast en zeker herkenbaar. En dat ons hoofd zeker aanwezig is bij verschillende denkprocessen is prima, maar het is beter en veel meer ontspannen als dat hoofd niet de overhand neemt bij belangrijke beslissingen in je leven.

Gedachten

Gedachten zijn er gewoon altijd. Bij de een meer dan de ander. Gedachten die je niet echt verder helpen, maar juist tegenwerken noemen we piekeren en malen, en die zou je dus gelijk mogen uitbannen. Helaas zijn het juist die negatieve of doem gedachten die er voor zorgen dat je vooral mentaal actief blijft. Je kunt dus nooit echt helemaal in je rust of in je gevoel zakken. Van dat proces kun je best behoorlijk moe worden. Moe van jezelf want je maakt het lastiger om keuzes op je gevoel te maken, omdat je niet bij je gevoel bent. En wat is als hooggevoelige juist één van je kwaliteiten? Juist dingen op gevoel doen, besluiten vanuit gevoel nemen.

Piekeren

Dat hoofd dat zo erg kan blijven denken, piekeren, malen en twijfelen. Ik noem het wel eens de verkeerde kant op fantaseren. Bovendien is het erg vervelend als je in een pieker stand staat en nog niet helder hebt wat en hoe je iets wel of niet moet ondernemen. Inmiddels heb ik geleerd en vooral geaccepteerd dat er altijd gedachten zullen zijn in mijn hoofd. Mijn hoofd staat alleen stil als ik slaap zeg ik wel eens gekscherend tegen manlief. Ik kies er alleen steeds meer voor gedachten te hebben die mij verder helpen. Dat is een bewuste keuze die je elke dag weer kunt maken. Want door mijn gedachten positief te gebruiken creëer ik mijn eigen werkelijkheid en vanuit deze werkelijkheid komen er originele oplossingen of ideeën, waar ik vanuit mijn analytische denken nooit op zou komen.

Helder weten

Dat ik juist ook gedachten heb die me vaak wel helpen is natuurlijk erg fijn. Het zijn vooral die heldere gedachten die als een ingeving binnenkomen, als een idee, of zich positief blijven herhalen in mijn hoofd. Voor mij heeft dit inmiddels al een aantal jaren een naam: het is mijn Heldere Weten of Hoger Zelf.  Dat stukje in mij dat precies weet wat goed voor mij en mijn persoonlijke ontwikkeling is, niet te verwarren met het ego. Die wil juist helemaal niet dat je persoonlijk groeit, die houdt alles het liefste bij het oude, het veilige en vooral “in control” en deze gaat dus sneller piekeren om je te weerhouden van verandering. De heldere gedachten worden door een ieder regelmatig waar genomen, ook wel je innerlijke stem genoemd. Die kan voor iedereen anders zijn, de een hoort letterlijk een stem in zijn hoofd, helder horen, de ander voelt het in zijn onderbuik dat iets klopt, helder voelen, voor de ander ligt het meer in een helder weten of een helder zien.  Er zal altijd een creatieve stroom van gedachten zijn, die horen bij mij. Juist op de momenten dat ik meer op mijn gevoel zou mogen vertrouwen is mijn eerste onbewuste automatische reactie: terug naar je hoofd, daar is het veilig, daar heb je controle. Het is een oud patroon van vroeger. Het kleine (onzekere) meisje in mij. Terwijl ik inmiddels allang weet dat ik in mijn hoofd de antwoorden niet ga vinden. Daarvoor moet ik juist bij mijn gevoel en dus letterlijk in mijn lijf zakken. Ken je dat cirkeltje?

Gelukkig helpen mij een aantal dingen goed om vanuit mijn hoofd weer terug naar mijn hart, naar mijn gevoel en intuïtie te gaan en daarmee breng je direct rust in je hoofd. De allerbelangrijkste is Aarding!  Daarnaast heb ik hier onder nog een aantal tips die voor mij direct werken om je hoofd wat rustiger te maken.

Tip 1: Ga naar buiten

Een van de dingen die ik zelf heel graag doe als ik druk in mijn hoofd ben is naar het bos gaan. Zelfs midden op de dag wanneer ik eigenlijk zou moeten werken. Wanneer je even stopt met werken en je mind van een bepaalde taak af haalt en tijd doorbrengt in de natuur, geef je je brein tijd om dingen te verwerken. Voorwaarde is wel dat je dan niet op je telefoon zit, of honderduit praat. Probeer al je zintuigen te gebruiken, dus kijk om je heen, hoor de geluiden in het bos, voel het zand onder je voeten etc. Het is erg rustgevend en geeft direct energie. Vaak krijg ik daarna meer ingevingen over hoe ik iets kan loslaten, oplossen en bovendien ben ik ook veel productiever.

Tip 2: Volg je ademhaling

De ademhaling is erg belangrijk om vanuit je hoofd weer terug naar je gevoel te gaan. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen, maar word je gewoon gewaar hoe je ademhaling gaat. Word je bewust of je ademhaling hoog of laag in je buik zit. Is ze diep of juist wat oppervlakkig? Telkens als je gedachten afdwalen en je word je daar bewust van, dan breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling. Zonder er een oordeel! Neem het gewoon waar en breng je aandacht weer terug naar je ademhaling. Vind je het lastig om dit te doen? Begin dan eerst bij deze doeltreffende (cook) oefening om je beide hersenhelften te synchroniseren. Dan gaan ze beter samenwerken en wordt je ademhaling automatisch wat dieper.

Tip 3:  Schrijf je gedachten van je af

Door te schrijven dwing je jezelf jouw gedachten op een bepaalde manier te ordenen. Vaak kom ik tijdens het schrijven tot bepaalde conclusies, of juist als ik het later terug lees. Schrijven kan je helpen orde te scheppen in de chaos in je hoofd. Bedenk vooral dat je problemen en gedachten van je af schrijven een oefening voor jezelf is, een therapeutische oefening. De zinnen hoeven niet perfect te zijn en het verhaal hoeft geen samenhang te hebben. Schrijf gewoon lekker van je af. Ga gewoon zitten, adem een keer diep in en uit en begin. Schrijf een kwartier lang over wat je voelt en denkt, dat kan een enorm verschil maken. Ben je niet zo een schrijver? Misschien is braindump (mindmap) meer geschikt voor jou. Een braindump starten is heel eenvoudig. Je start in het midden van het papier. Daarin schrijf je een vraag over het onderwerp waar je over piekert. Vervolgens springen er één voor één gedachten bij je op. Deze schrijf je in een cirkel rondom het midden. De volgorde maakt niet uit, je wilt gewoon alles uit je hoofd schrijven. Zodra je denkt dat je alles hebt opgeschreven moet je nog even doorgaan. Tijdens braindump komt er namelijk vaak nog een ‘tweede golf’ aan gedachten.

Tip 4: Knuffel meer of laat je masseren

Oke wellicht denk je pff…. als ik juist zo veel in mijn hoofd zit heb ik helemaal geen zin om te knuffelen. Toch is mijn advies er direct mee te starten want knuffelen maakt het gelukshormoon Oxytocine aan en tijdens een omhelzing wordt bovendien het stresshormoon Cortisol verminderd. Er worden kalmerende signalen naar je hersenen gestuurd waardoor je je minder gespannen voelt. Je kunt natuurlijk je partner vragen of hij je voeten wil masseren want door aandacht naar je voeten toe te brengen, (weer de aarding!) wordt je hoofd automatisch leger 😉

Ben je nieuwsgierig naar meer oefeningen voor rust in je hoofd of wil je juist liever leren om al je zintuigen bewust inzetten? Dan heb ik goed nieuws: Momenteel schrijf ik aan een praktische training voor hooggevoelige vrouwen/moeders  over intuïtie en gevoel. Daarnaast komt er dit najaar een losse workshop Energy Boost, om je energie te verhogen voor meer vitaliteit.  Heb jij na het doen van de bovenstaande tips om rust in je hoofd te krijgen een ingeving of idee wat je graag leren? Laat het me weten, dan kan ik het meenemen in de opzet van de trainingen.

Jolanda-handtekening in blauw klein

Jolanda de Jong (40) is energetisch (Sensi+) therapeut, emotiespecialist, echtgenote, moeder van 2 (hoog) gevoelige kinderen. Ze zet haar hooggevoelige en mediamieke gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf én je kind naar boven te halen. Dit doet ze door inzet van een Nes energetische bodyscan, spiegelsessie en lichaamsgerichte behandelingen voor kinderen en volwassenen. Tevens verzorgt ze diverse workshops en cursussen gericht op massage, bewustzijn en & praktische spiritualiteit.