Zit jij veel in je hoofd, of pieker je veel? Dat kan ook echt anders!
bewustzijn
Jolanda de Jong
bewustzijn
7 min

Hoe Om Te Gaan Met Druk in Je Hoofd: Tips voor Ontspanning en Positiviteit

7 min

Zit jij veel in je hoofd? Of pieker jij veel? Zeker in deze onzekere tijden kom ik veel mensen tegen die niet meer kunnen ontspannen. Ze maken zich zorgen over alles en nog wat. En weet je in deze tijd waarin we geen invloed hebben op wat er gaat gebeuren, kun je maar een ding doen, en dat is goed voor jezelf zorgen.

1. Luister Naar Je Lichaam en Geest

In deze moderne wereld zijn we gewend geraakt om constant in ons hoofd te zitten. Leer luisteren naar je lichaam en geest om te begrijpen wat ze nodig hebben. Het is essentieel om balans te vinden tussen fysieke en mentale gezondheid. En goed voor jezelf zorgen kan op veel manieren. Natuurlijk weten we allemaal dat voldoende bewegen en gezond eten daar aan bijdraagt, maar de manier die ik het meest gebruik is lief zijn voor mijzelf. Voelen waar mijn lijf en mijn hoofd behoefte aan hebben. Tenslotte zijn lichaam / geest één geheel. Het geheel dient met elkaar samen te werken en vooral niet tegen elkaar te werken. Dat heb ik de laatste jaren wel geleerd, want wat was ik gefocust op dingen waarvan ik nu denk,… hoe belangrijk is dit nu eigenlijk echt? Dus de ene keer is goed voor jezelf zorgen inderdaad die work-out of een boswandeling doen, de andere keer is lekker met een dekentje op de bank met een goed boek, theetje en wat lekkers ook goed voor jezelf zorgen. Heerlijk 😉

2. Doorbreek Automatische Gedachtepatronen

We hebben allemaal ingesleten denkpatronen die onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. Besef dat niet al deze gedachten waar of behulpzaam zijn. Vooral voor hooggevoelige mensen kunnen negatieve overtuigingen zich onbewust hebben genesteld. Leer ze te herkennen en te ontkoppelen.

Wiist je dat we allemaal programma’s in ons hoofd hebben die automatisch afspelen, soms wel meerdere keren per dag met wat we wel en niet zouden moeten of hoe wel wel of niet zouden moeten zijn? Vermoeiend dus! Ik ben me er inmiddels van bewust dat ik niet altijd hoef te luisteren naar “die verhalen” in mijn hoofd. Het is namelijk niet altijd waar. En ik wil dat jij dit ook weet. Bovendien zijn die gedachten niet altijd van je zelf, zeker als hooggevoelig mens pik je snel onbewust dingen uit je omgeving op. Ze worden er als het ware onbewust ingepland vanaf jongs af aan door ouders, leerkrachten, vrienden. Veel mensen hebben wel een mening of een (voor)oordeel over iets. Als kind sta je nog helemaal open en komen deze overtuigingen van anderen of oordelen direct binnen. En dat maakt dat je dus automatische programma’s op je harde schijf (in je hoofd) krijgt die maken dat je functioneert zoals je nu doet.  En als jij prima functioneert met al die programma’s is dat niet zo erg, maar de meeste van deze ingeplante programma’s zijn niet erg positief en maken dat je je niet goed genoeg voelt, dat je niet ok bent. Zodra je beseft dat het maar een valse programmering is, en weet dat je deze programma’s kunt ontkoppelen gaat er een wereld voor je open. Als je namelijk weet dat je bepaalde overtuigingen voor waar hebt aan genomen, maar je weet inmiddels ook dat het niet de waarheid hoeft te zijn, geeft dat besef doorgaans al zoveel rust in je hoofd.

We zijn allemaal onbewust opgegroeid met zogenaamde valse programma’s: Van hoe het hoort, van hoe je je hoort te gedragen, want wie je zou moeten zijn etc.  Gaandeweg in je leven kom je er achter dat je wellicht jouw hart wat verlaten hebt en meer in je hoofd bent gaan leven. Je hoofd raakt vol en je gaat meer en meer piekeren… Mijn tip is dan ook, laten we liever weer doen, wat we zelf diep vanuit ons hart zouden willen doen, zonder er op te letten wat een ander ervan vindt. Toch blijkt het in de praktijk nog best lastig ook als ik naar mijzelf kijk. Want ook ik kom er achter dat ik nog steeds kan oordelen over mijzelf en de ander. En dat wil ik eigenlijk helemaal niet meer. Want het dient totaal niet… (lees hieronder waarom niet ;-)) Toch is het een automatisch programma dat zich afspeelt als ik me bijv. onzeker voel of niet lekker in mijn vel zit.

3. Bewustwording en Energie, De wet van de aantrekking

Onze gedachten hebben invloed op onze energie en emoties. Ontdek hoe de wet van de aantrekking werkt: de energie die je uitstraalt, komt naar je terug. Leer je richten op positieve gedachten en gevoelens om innerlijke rust te bevorderen. Bewust Gevoelig staat voor “het sensitieve” in mensen bewust laten worden. De eigenschappen van liefde, rust, vertrouwen draag ik met liefde uit. Dat is de frequentie waarin ik wil leven en telkens als ik oordeel of iets negatiefs over iemand of iets zeg, lijkt het alsof ik de ander naar beneden haal, maar de echte waarheid is dat ik mezelf naar beneden haal. Kijk maar eens naar de volgende afbeelding.

energiefrequentie

Die geeft de trillingsfrequentie van woorden en gevoelens duidelijk weer. Hoe hoger je trilling hoe  gelukkiger jij je zult voelen en hoe gelukkiger jij kunt zijn hoe meer rust in je hoofd ontstaat. Ik word me steeds bewuster van hoe energie echt werkt. Altijd! Het kan niet anders want energie is er altijd of je er nu bewust of onbewust van bent. Energie werkt als een boemerang. Wat je uitzend krijg je altijd terug. Net als de wet van de zwaartekracht, als je iets omhoog gooit komt het altijd weer naar beneden of je daar nu in gelooft of niet, het is zo.  Dat weet iedereen. En zo werkt dat met de wet van de aantrekking (van energie) net zo. Het kan niet anders dan dat de (on) bewuste uitgestuurde energie bij je terugkomt. Dus zou je niet eens proberen dat gepieker in je hoofd te laten voor wat het is, en enkel te focussen op de energie die je wilt aantrekken? Door de focus te verplaatsen naar iets wat je graag wilt, zul je makkelijk opmerken dat dit ook naar je toekomt.

Afgelopen jaar ben ik me nog veel meer bewust geworden van hoe en dat energie echt zo werkt. En ik kan je vertellen whow, het manifesteren gaat zo gemakkelijk en snel, ik verbaas me er soms over… maar zo fijn! Het nadeel is wel dat als ik in mijn valkuil stap van oordelen en negatieve gedachten het zich ook razendsnel terug laat zien in mijn omgving. Mooi om die spiegel te zien, te kijken waar ik nog programma’s op te ruimen heb, al is het natuurlijk niet altijd gelijk prettig.

4. Negatieve gedachten versus Positieve Gedachten

We denken vaak meer negatieve dan positieve gedachten. Probeer deze balans om te draaien door achter elke negatieve gedachte minimaal drie positieve gedachten te plaatsen. Dit verandert je mindset en verbetert je kwaliteit van leven.

Wist je dat er voor 1 negatieve gedachten die je denkt minimaal 3 positieve gedachten tegenover moeten staan om de energie weer neutraal te maken? En dan te bedenken dat je gemiddeld 40.000 – 60.000 gedachten per dag hebt. Dan kun je je voorstellen dat als jij wat negatiever bent ingesteld of een echte doemdenker bent, het juist heel belangrijk is deze gedachten eens goed onder de loep te nemen. Wist je dat gemiddeld 70% van de gedachten die we denken negatief is? Toen ik dat hoorde, schrok ik ervan. Start dus gelijk met 1 :3 denken en merk op dat een positievere mindset je meer gaat brengen en wel degelijk de kwaliteit van je leven verandert.

Maak van je negatieve gedachtegang direct de gewoonte om een positieve gedachten erachter aan te plakken (liefst 3 natuurlijk). Bijvoorbeeld, veel gevoelige mensen zijn onzeker of hebben een negatief zelfbeeld. In plaats van tegen jezelf te zeggen (of dit nu in gedachten of hardop is): Ik kan dit niet of  Ik ben niet goed genoeg, kun je beter zeggen, Ik doe mijn best en meer hoef ik niet te doen, of toch ben ik precies goed zoals ik nu ben, en als je het nog niet echt gelooft kun je starten met: Ik voel elke dag steeds meer dat ik precies goed ben zoals ik nu ben wat ik ben uniek en origineel.

5. Stapsgewijs Naar Positieve Verandering

Zou jij ook wat meer afstand willen nemen van je pieker gedachten? Willen weten waar ze precies vandaan komen, ze willen transformeren en willen leren om positiever te denken, meer te ontspannen en dus ook meer te genieten? Zet dan elke dag een stapje in de goede richting. Want door elke dag een stapje te zetten ben je na een langere periode ergens waar je anders niet was gekomen. Want je kent vast het spreekwoord, als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dus wat wil jij? Nu, volgende week, volgende maand of volgend jaar?

Bonus: Online Training Voor Hooggevoelige Personen

Wil je dieper duiken in het begrijpen en transformeren van je gevoelige mindset?

Ben je nieuwsgierig naar meer kennis over de gevoelige mind en manieren over hoe jij als gevoelig mens jouw mindset kunt veranderen naar helpende gedachten? Of wil leren meer je eigen gevoel te volgen op een praktisch toepasbare manier? Ontdek de Bewust Gevoelig academy voor laagdrempelige online trainingen waar je leert over het werken met positieve gedachten over jezelf. Speciaal van mij voor jou als gevoelig mens!

Ik wens je een fijne dag!

bewust gevoelig

Jolanda de Jong (1976) is van oorsprong energetisch (Sensi+) therapeut en kinderfluisteraar en ervaren in behandeling van HSP klachten als overprikkeling, vermoeidheid, angst, onzekerheid en negatief zelfbeeld. Ze zet haar hooggevoelige gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf of  je kind naar boven te halen. Haar huidige missie is (hoog)gevoelige grote en kleine mensen inspireren om weer te gaan stralen van binnenuit door het inzetten je eigen kracht door het leren werken met energie en dat op een laagdrempelige “nuchtere” manier. Daarom heeft ze online trainingen over HSP, bewustzijn & energie ontwikkeld met enorm veel waardevolle lessen zowel wetenschappelijk als ook  vanuit haar eigen ervaringen. Daarnaast geeft ze dag en meerdaagse retreats via Relax & Geniet. Zo hoopt ze een waardevolle bijdrage te leveren aan gevoelige mensen.