Opvoeden
Jolanda de Jong
Opvoeden
6 min

Mijn Human Design reis in het gezin als Manifestor 1/3 type

6 min

Human design als reis naar je zelf!

Human Design is erg hot momenteel. Misschien heb je het ook al voorbij zien komen. Het is alweer heel wat jaren geleden dat ik in aanraking kwam met Human Design. Mijn echtgenoot en ik vlogen regelmatig naar Marbella voor een bezoek aan onze vrienden die daar toen woonden. Ze waren reeds een aantal jaren bezig met het experiment wat Human Design heet. Een van onze vrienden was ook Human Desgn analist en kon een uitgebreide human design analyse voor ons doen. Toen ik het voor het eerst hoorde was ik wat terughoudend. Wat is dat voor een sekte achtige bedoeling dacht ik bij mezelf, maar mijn nieuwsgierige aard wilde er toch meer van weten. Ik ben altijd geinteresseerd geweest in spiritualiteit en bewustwording, maar Ik had er ook een haat-liefde verhouding mee. Soms was ik er veel mee bezig, om vervolgens een aantal weken later de boeken en huiswerk van diverse sprituele trainingen in de hoek te gooien :-).

Toch intrigeerde mij het wel. Hoe kan je nu vanuit een geboortedatum, plaats en tijd een complete handleiding over mijn persoon weergeven? Ik had wel eens een geboortehoroscoop van mijzelf en mijn kinderen laten maken en vond het leuk om te lezen. Al zaten daar ook wel wat niet-herkenbare punten in. Eigenlijk nam ik het nooit helemaal voor waar aan wat er stond. En de dingen die wel klopte vond ik dan wel weer grappig om terug te lezen. 

Om het systeem van Human Design te begrijpen dien je er toch echt wat meer in te verdiepen. Als je een human design chart bekijkt zul je het niet gelijk begrijpen. Hieronder vind je mijn blauwdruk. En waarschijnlijk haal je er, net als ik een aantal jaren geleden, bijzonder weinig informatie uit, al die verschillende lijnen en kleuren... ze betekenen allemaal wat bijzonders over jou :-)


Ik denk nog regelmatig met een glimlach aan mijn eerste uitleg daar in Marbella terug. Mijn allereerste reactie na het ontvangen van uitleg over mijn energetische blauwdruk van Human Design was ik helemaal in de war. Mijn type, de Manifestor met een 1/3 profiel heeft impact op de omgeving. Ik wilde dat helemaal niet. Ik was boos en teleurgesteld in mijn type en ik herkende me ook niet helemaal in het type dat geaccocieerd werd met of in vrede zijn of boos zijn. Nou dat klopte voor in eerste instantie echt niet, Maar ik werd helemaal niet snel boos op mijn omgeving, hooguit op mijzelf maar ik uitte het eigenlijk gewoon niet naar buiten. Gelukkig blijkt een manifestor van nature juist voor vrede en harmonie te gaan. En ja, dat is zeker waar ik heel veel waarde aan hecht. En ook de onderzoeker en het leren met vallen en opstaan die staan voor het `/3 profiel vielen op zijn plek. Waar ik vroeger veelal weerstand vernam van mijn omgeving wanneer ik weer eens ergens diep ingedoken was, weten dierbaren om mijn heen nu dat dat stukje echt bij mij en mijn ontwikkeling hoort en dat zal altijd dorgaan mijn hele leven :-).  

En hoezo hoeft manlief (generator 4/6) alleen maar geduld te hebben en te wachten tot "het leven naar hem toekomt" en moet ik overal zelf achteraan voor wat actie in mijn leven, anders gebeurt er helemaal niets.... Ja, het heeft echt moeten bezinken voordat ik mijn unieke ware ZIJN helemaal kon omarmen. Maar het is gelukkig goed gekomen, nu ben ik blij met mijn Manifestorschap. Heerlijk in rap tempo creeren en daarna weer even in de rust zakken.  

Ik begreep wel gelijk waarom mijn echtgenoot altijd zoveel meer voldoening uit zijn werk, zijn passie haalde dan ik altijd deed in het verleden toen ik in loondienst werkte. De omgeving werd er wel eens gek van. Na een aantal maanden als ik alles onder de knie had, vond ik het werk saai worden en was ik weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Nu begrijp ik beter waarom dit zo is, en dat het ook echt bij mij past. Mij moet je niet gewoon in een job zetten waar het veelal het zelfde blijft. Dus het ondernemerschap was en is een hele goede en passende stap in mijn loopbaan. Gelukkig ben ik na de teleurstellende berichtgevingen over mijn type toch blijven leren over human design en zijn mogelijkheden. Ik ben Kees en Natasja van Human design coach nog steeds dankbaar dat ze zoveel geduld met me hadden :-). Imiddels besef ik me zo goed dat hoe meer je je design leeft hoe meer je in flow kunt leven en ik kan alleen maar benadrukken hoeveel fijner ons gezinsleven ervan geworden is. We zetten Human design zelfs in bij onze ondernemingen. Heel fijn als alle poppetjes op de juiste positie staan om te stralen. 

 Human design en kinderen

Met 2 totaal verschillende kinderen, een emotionele generator 1/3 en zelfprojected projector 2/4 in huis, besef ik nu dat ik mijn onbewust invoelende talenten al behoorlijk intuïtief inzetten op specifieke behoeften van die twee tijdens het opvoeden.  Ik ben zo blij dat ik weet waarom het ene kind alles tot op detail wilde weten, de waarom en hoe vragen waren tot verveling toe aanwezig in die eerste jaren :-) en waarom mijn andere kind bijvoorbeeld al vanaf jongsaf regelmatige de stilte en rust opzocht en dus ook echt op vaste tijden naar bed moest om in balans te blijven. Terwijl mijn andere jonge kind met geen mogelijkheid de vaste bedtijd van 19.00 uur kon halen, die was minstens nog tot 21.30 uur aan het spoken in zijn slaapkamer. Hieronder wat meer informatie.

Wat is human design?

Human Design is een systeem dat inzicht geeft in onze persoonlijkheid, onze talenten, valkuilen en onze levensmissie. Het is een combinatie van oude en moderne wijsheid, zoals de I Ching, astrologie, Kabbalah, de Chakra's en de kwantumfysica. Human Design kan ook worden toegepast op kinderen. Human Design voor kinderen is gericht op het begrijpen van de unieke kenmerken en talenten van het kind, zodat ouders en verzorgers het kind beter kunnen begrijpen en begeleiden.

Een Human Design-analyse voor kinderen kan onder andere inzicht geven in de volgende aspecten:

  1. Type: Er zijn vijf verschillende types binnen Human Design, elk met hun eigen strategie en autoriteit. Door te begrijpen welk type je kind is, kun je beter begrijpen hoe je je kind kunt begeleiden en communiceren.
  2. Profiel: Het profiel van een kind geeft inzicht in zijn of haar specifieke talenten en uitdagingen. Door te begrijpen wat het profiel van je kind is, kun je beter ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van deze talenten.
  3. Centra: Human Design identificeert negen energiecentra in het lichaam, elk met hun eigen thema's en uitdagingen. Door te begrijpen welke centra bij je kind open of gesloten zijn, kun je beter begrijpen hoe je kind de wereld waarneemt en hoe hij of zij reageert op verschillende situaties.
  4. Autoriteit: De autoriteit van een kind verwijst naar de manier waarop hij of zij beslissingen neemt. Door te begrijpen welke autoriteit je kind heeft, kun je beter ondersteuning bieden bij het nemen van beslissingen.
  5. Incarnatiekruis: Het incarnatiekruis geeft inzicht in de levensmissie van het kind. Door te begrijpen wat het incarnatiekruis van je kind is, kun je beter ondersteuning bieden bij het vinden en ontwikkelen van zijn of haar levensdoel.

Human Design voor kinderen kan dus een waardevol hulpmiddel zijn voor ouders om hun kinderen beter te begrijpen en te ondersteunen in hun ontwikkeling. Het kan helpen bij het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving waarin het kind zich optimaal kan ontwikkelen en zijn of haar potentieel kan realiseren.

Hoe fijn zou het zijn als jij een soort handleiding van je kind krijgt en je op een makkelijke manier leert hoe jij jouw kind het beste kunt begeleiden naar volwassenheid? Dit gezegd hebbende kan ik je een Human Design reading van harte aanbevelen. Er is zoveel gratis materiaal te vinden op internet. Google eens op human design en kinderen en je vindt enorm veel informatie over dit onderwerp. Omdat het ons gezin zo geholpen heeft om autenthiek te leven en op te voeden heb ik er bewust voor gekozen om in mijn online trainingen algemene uitleg te geven over human design en de type kinderen gecombineerd met mijn andere bevindingen over de onder te verdelen type kinderen vanuit mijn opleiding nieuwetijdskindercoach en kindermassage. Je vind dan ook de Human Design energetische blauwdruk met de uitleg over de 5 verschillende type kinderen en de opvoedingsstrategie terug in de online training HSP Kind start bij de basis onder opvoeden van hooggevoelige kinderen.

 Ik hoop dat ik hiermee een klein beetje beeld heb gegeven in mijn ervaring in het human design expiriment. Dat gun ik je ook van harte


Met bewuste groet,

Jolanda de Jong (1976) is van oorsprong energetisch (Sensi+) therapeut en kinderfluisteraar en ervaren in behandeling van  HSP  klachten als overprikkeling, vermoeidheid, angst, onzekerheid en negatief zelfbeeld. Ze zet haar hooggevoelige gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf of  je kind naar boven te halen. Haar huidige missie is (hoog)gevoelige grote en kleine mensen inspireren om weer te gaan stralen van binnenuit door het inzetten je eigen kracht door het leren werken met energie en dat op een laagdrempelige “nuchtere” manier. Daarom heeft ze online trainingen over HSP, bewustzijn & energie ontwikkeld met enorm veel waardevolle lessen zowel wetenschappelijk als ook vanuit haar eigen ervaringen. Momenteel ontwikkelt ze een High Vibe Membership voor gevoelige mensen met zelfhulptools om in balans te komen en te blijven. Daarnaast geeft ze dag en meerdaagse retreats via Relax & Geniet. Zo hoopt ze een waardevolle bijdrage te leveren aan gevoelige mensen.