positief zelfbeeld
bewustzijn
Jolanda de Jong
bewustzijn
4 min

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen als je hooggevoelig bent?

4 min

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen als je hooggevoelig bent?

Wellicht ben je niet heel erg blij met wie je nu bent. Je leven is eigenlijk best wel op orde, maar je voelt geen sprankel en je straalt niet echt meer. Misschien voel jij je niet hoe jij je zou willen voelen, of doe je niet wat je eigenlijk zou willen doen. Je hebt wel ergens diep van binnen iets… een gevoel wat je meer aandacht zou willen geven, je hebt een verlangen of je wilt nu eindelijk wel eens helemaal jezelf durven zijn. Vol zelfvertrouwen en doelgericht je dromen nastreven. Helemaal gelukkig zijn, jezelf waardevol vinden en trots zijn op jezelf.

Wist je dat wat wij vaak als een probleem zien, bijvoorbeeld het geen zelfvertrouwen hebben vaak niet het probleem is dat we dachten? Waar we last van hebben zijn de negatieve emoties. En deze negatieve emoties komen voort uit onze negatieve overtuigingen. 

Wat zijn overtuigingen nu eigenlijk?

Overtuigingen zijn gedachten die we over onszelf, anderen en de wereld hebben. Ze zijn vaak gebaseerd op onze ervaringen, maar kunnen ook worden aangeleerd zijn van onze ouders, vrienden en samenleving. Gevoelige mensen hebben vaak sterke overtuigingen. Dit komt omdat ze meer informatie uit hun omgeving opnemen en verwerken. Ze kunnen daardoor sneller conclusies trekken en overtuigingen ontwikkelen. Hoewel overtuigingen ons kunnen helpen om de wereld om ons heen te begrijpen, kunnen ze ook belemmerend zijn. Negatieve overtuigingen kunnen ons ervan weerhouden om ons hart te volgen of ons volledige potentieel aan te spreken.

3 tips om overtuigingen om te buigen naar iets positiefs:

  1. Word je bewust van je overtuigingen. De eerste stap is om je bewust te worden van je overtuigingen. Wat geloof je over jezelf, anderen en de wereld? Waar komen deze overtuigingen vandaan?
  2. Bevraag je overtuigingen. Als je je bewust bent van je overtuigingen, kun je ze gaan bevragen. Zijn ze wel waar? Zijn ze wel nuttig?
  3. Vervang negatieve overtuigingen door positieve. Als je negatieve overtuigingen hebt, kun je ze vervangen door positieve. Dit kan in eerste instantie wat lastig zijn, maar met een beetje hulp is dat zeker mogelijk. 

Enkele voorbeelden van hoe je negatieve overtuigingen kunt vervangen door positieve zijn:

  • In plaats van te denken "Ik ben niet goed genoeg", kun je denken "Ik ben goed genoeg, of ik ben uniek en waardevol"
  • In plaats van te denken "De wereld is een onveilige plek", kun je denken "De wereld is een plek vol mogelijkheden"
  • In plaats van te denken "Ik kan het niet", kun je denken "Ik ga het proberen"

Het veranderen van overtuigingen kost tijd en moeite, maar het is het waard. Als je je overtuigingen kunt veranderen, kun je een gelukkiger en succesvoller leven leiden.

Dit zijn natuurlijk maar enkele tips. Het is belangrijk om te zoeken naar wat voor jou werkt. Er zijn veel verschillende manieren om met overtuigingen om te gaan. Investeren in deze manier van kijken maakt dat jouw hele kijk op het leven veranderd.

Hoe is jouw zelfbeeld?

Het grootste probleem waar wij als gevoelige mensen mee kampen is ons zelfbeeld. We hebben ontzettend veel oordelen over onszelf. Oordelen in de trant van: ik ben niet mooi, knap of slim genoeg of ik kan het niet, ik durf het niet, ik mag het niet, ik zal het wel verkeerd doen, ik ben het niet waard of wie ben ik nou? Daarnaast vragen we ons vaak af wat anderen van ons vinden en als iemand maar even verkeerd kijkt of een wenkbrauw optrekt, bevestigt dit precies wat wij al over onszelf dachten. Gelukkig kun je op een praktische en vriendelijke manier oude patronen en overtuigingen over jezelf los laten, meer zelfliefde toe laten door inzichten en nieuwe kennis op te doen.

En …. Ik ben momenteel volop de laatste puntjes op de i aan het zetten voor het nieuwe High Vibe Van Hoofd naar Hart programma die je gaat ondersteunen op vele verschillende manieren. In dit programma leer je alle goedwerkende zelfhulp tools gebruiken om uit je hoofd te gaan en in je lijf te zakken en vanuit je hart te leven.  Je leert je zenuwstelsel gemakkelijk te ontspannen. Je ontvangt jouw energetische blauwdruk (Human design)  en diverse tools om beter met emoties om te gaan en los te laten voor een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. We gaan op een unieke manier met angsten en overtuigingen aan de slag. Je gaat ze onderzoeken en recht in het gezicht aankijken zoals je nog nooit gedaan hebt. 😊 Je gaat nog meer emoties en overtuigingen loslaten door mensen te vergeven die jou wellicht het gevoel hebben gegeven dat je niks waard was. En vergeven betekent niet dat je hun daden vergeeft maar dat jij eindelijk begrijpt dat het nooit over jou ging. Vergeven betekent loslaten, verhalen achter jou laten en jouw eigen kracht weer opeisen. 

Je bent niet afhankelijk van een therapeut om je goed te voelen, Dit High Vibe programma zorgt ervoor dat je jouw therapeut in je pocket hebt, wanneer je dit even nodig hebt.  En weet je wat het mooie is daaraan is? Het gaat je zoveel moois opleveren. Heb je interesse plaats je dan zeker even op de wachtlijst.
Jolanda de Jong (1976) is van oorsprong energetisch (Sensi+) therapeut en kinderfluisteraar en ervaren in behandeling van HSP klachten als overprikkeling, vermoeidheid, angst, onzekerheid en negatief zelfbeeld. Ze zet haar hooggevoelige gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf of  je kind naar boven te halen. Haar huidige missie is (hoog)gevoelige grote en kleine mensen inspireren om weer te gaan stralen van binnenuit door het inzetten je eigen kracht door het leren werken met energie en dat op een laagdrempelige “nuchtere” manier. Daarom heeft ze online trainingen over HSP, bewustzijn & energie ontwikkeld met enorm veel waardevolle lessen zowel wetenschappelijk als ook  vanuit haar eigen ervaringen. Daarnaast geeft ze dag en meerdaagse retreats via Relax & Geniet. Zo hoopt ze een waardevolle bijdrage te leveren aan gevoelige mensen.