Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
4 min

Ontdek je levensdoel als Hooggevoelig persoon: Tips & Tricks

4 min

Als hooggevoelig persoon kan het vinden van je levensdoel een uitdaging zijn. Je bent namelijk gevoeliger voor de emoties van anderen en het kan daardoor moeilijker zijn om te bepalen wat je zelf echt wilt. Vaak zijn gevoelige mensen creatief en hebben ze een multitalent. Ik herken het zeker ook van mijzelf een aantal jaren geleden. Als je meerdere talenten hebt kan het soms voelen als een doolhof. Geen zorgen, want ik heb goed nieuws: je bent niet alleen. Veel HSP's hebben meerdere talenten en vaak moeite om hun weg te vinden, maar het is wel mogelijk om jouw unieke pad te ontdekken. Het kan sowieso helpen om te ontdekken waar je interesse ligt.

Creativiteit

Voor mij is het vanaf kinds af aan al duidelijk dat ik altijd interesse had in wat er tussen hemel en aarde is. Ik keek bijv. tekenfilms van de freggles en smurfen en genoot van Gostbusters om vervolgens verder te spelen met my little ponys en troetelbeertjes en magische dingen konden, hoezo een grote fantasie 😊 Je kunt zelf eens kijken waar jij toe aangetrokken werd toen je kind was. Probeer daarnaast bijvoorbeeld een lijst te maken van dingen die jou energie geven en waar je blij van wordt. Vraag jezelf af wat je belangrijk vindt in het leven en waar je voor wilt staan.

Een van de belangrijkste inzichten die ik afgelopen jaren op deed is dat een levensdoel niet iets is dat je MOET zoeken. Jarenlang zocht ik naar mijn talenten. Wat kan ik echt als  “passie” bestempelen? Om me heen kende ik mensen met een echte passie, echter mijn vraag bleef, wat kom ik hier doen? en wat is mijn ware talent? Hoe meer ik er mee bezig was, hoe meer ik er gefrustreerd van werd en daardoor ging juist meer in mijn koppie zitten. Inmiddels kan ik er om lachen, want ik ben in opleidingen en trainingen gaan leren om mijn gevoel te volgen en toen bleek dat mijn levensdoel eigenlijk zo voor mijn neus te liggen, ik keek er gewoon overheen. Je hoeft er dus juist niet naar te zoeken. Het is eerder iets is dat je al in je hebt en omdat het zo gewoon is voor je zie je het zelf vaak niet eens meer.

Jouw levensdoel vinden

Het kan helpen om te praten met andere HSP's die al wat verder in hun proces zijn en te leren van hun ervaringen. Houd er rekening mee dat het vinden van jouw levensdoel een proces is en dat het tijd kan kosten om erachter te komen wat echt bij jou past. Maar als je eenmaal jouw levensdoel hebt gevonden, kan het een enorme bron van voldoening en geluk zijn. Voor mij persoonlijk is het zo belangrijk dat mensen weer leren om naar hun gevoel te gaan. VOELEN Iets wat voor mij zo normaal is, maar schijnbaar nog niet voor iedereen. En tja, dat is wat ik kom doen, anderen weer laten voelen.

Door je bewust te worden van jouw talenten, bijvoorbeeld “voelen” kun je ontdekken wat jou voldoening en plezier geeft. Een van de eerste stappen bij het vinden van je levensdoel is om te beginnen met jezelf leren kennen. Neem er de tijd voor en ontdek wat echt belangrijk voor je is. Een handige manier om dit te doen is door middel van een dagboek. Schrijf dagelijks op wat je gelukkig maakt, wat je energie geeft en wat je juist uitput. Door deze patronen op te merken, kun je beter begrijpen waar je talenten en passies liggen.

Meditatie en visualisatie

Daarnaast zijn er verschillende methoden die je hierbij kunnen helpen, zoals meditatie of visualisatie over hoe je ideale leven eruit zou zien. Sluit je ogen en stel je voor dat je al je doelen hebt bereikt, wat voor werk zou je doen? Waar zou je wonen? Met wie zou jij je tijd doorbrengen?  Door dit regelmatig te doen, kun je je doelen en verlangens beter in kaart brengen. Overweeg om hulp te zoeken bij een coach of therapeut die ervaring heeft met hooggevoeligheid en persoonlijke ontwikkeling als je er zelf niet uitkomt.

Volg je gevoel en versterk je intuïtie

intuïtieBen je klaar om je levensdoel te ontdekken als hooggevoelig persoon? Overweeg dan om de online training “Volg je gevoel, versterk je intuïtie" te volgen. Een belangrijk aspect van het vinden van je levensdoel is om te kijken naar wat je graag doet en waar je goed in bent. Misschien heb je een creatief talent, ben je goed in het ondersteunen van anderen, of heb je een passie voor het oplossen van problemen. Tijdens de training leer je concrete stappen en oefeningen om je levensdoel te vinden en te volgen, zodat je lichter kunt leven met meer passie, voldoening en plezier

Jolanda de Jong

Jolanda de Jong (1976) is van oorsprong energetisch (Sensi+) therapeut en kinderfluisteraar en ervaren in behandeling van HSP klachten als overprikkeling, vermoeidheid, angst, onzekerheid en negatief zelfbeeld.  

Ze zet haar hooggevoelige gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf of  je kind naar boven te halen. Haar huidige missie is (hoog)gevoelige grote en kleine mensen inspireren om weer te gaan stralen van binnenuit door het inzetten je eigen kracht door het leren werken met energie en dat op een laagdrempelige “nuchtere” manier. Daarom heeft ze online trainingen over HSP, bewustzijn & energie ontwikkeld met enorm veel waardevolle lessen zowel wetenschappelijk als ook vanuit haar eigen ervaringen. Momenteel ontwikkelt ze een High Vibe leefstijl programma voor gevoelige mensen met zelfhulptools om in balans te komen en te blijven. Daarnaast geeft ze dag en meerdaagse retreats via Relax & Geniet. Zo hoopt ze een waardevolle bijdrage te leveren aan gevoelige mensen.