Help mijn kind is overprikkeld (HSK)!
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
4 min

Help mijn kind is overprikkeld! (HSK)

4 min

Overprikkeling, herken je het bij je kind? Morgen begint bij ons de eerste schooldag alweer. Enerzijds vind ik het heerlijk die vakantieflow. Lekker relaxed opstaan, keuze maken voor de invulling van de dag en dit jaar voor het eerst ook echt vakantie gevierd, dus even de praktijk gewoon dicht 😊 Toch is het ook weer tijd voor wat meer structuur in de dag, op tijd naar bed en voor veel mama’s is het ook de tijd voor weer wat meer tijd voor zichzelf.

Vaak in de eerste weken van school zul je merken dat je kind extra overprikkeld thuis komt. Het moet weer even overschakelen naar “schoolstand” en zeker hooggevoelige kinderen hebben daar extra moeite mee. Ook in mijn gezin zijn de eerste weken altijd weer even wennen aan een nieuwe juf en meester, de drukte en het lawaai  in de klas en ook weer in het keurslijf moeten waar je zeker als in het voortgezet onderwijs zit, mee te maken krijgt. Daarom wil ik je in dit blog graag wat hulp bieden over wat jou en je kind helpt om deze weken relaxed in te dribbelen in het schoolsysteem.

Waar herken je overprikkeling aan?

 • veel en snel huilen
 • woede uitbarstingen
 • fysieke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid
 • angsten
 • slaapproblemen
 • problemen in de klas (gedrag maar bijv. ook concentratie problemen)
 • depressieve gedachten en gevoelens

Waar komt die overprikkeling vandaan?

Hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen zijn over het algemeen zeer gevoelig voor sfeer. Zeker in de klas neemt het veel emoties zoals angst, verdriet of onrust van anderen waar. Het kind pakt deze energie op en leeft dit uit. Voor hen kan de overgang van een rustige stille thuissituatie naar een lawaaierige en volle klas enorm stressvol zijn. Is de omgeving stressvol, dan zal het kind druk worden en soms driftig of juist heel teruggetrokken gedrag op school tonen en komen de woede uitbarstingen thuis naar boven. 

Vaak heeft dit te maken met zijn of haar gevoeligheid, hier kan je kind zelf niets aan doen. Het weet niet eens wat hem of haar overkomt. Overprikkeling betekent dat het kind onder druk (stress) staat en een kind onder druk kan zich niet goed ontwikkelen. Hier ligt dus een mooie rol voor ouders. Je kind behoeden voor onnodige en overmatige overprikkeling en begeleiden naar een ontspannen staat van ZIJN 😊

Wat is hier aan te doen?

Met stip op nummer 1 geef ik altijd aan: Bewustwording!

Het belangrijkste is dat je kind zich leert af te sluiten voor de sfeer van buiten en leert in zijn eigen kracht te gaan staan. Bewust te zijn van zijn of haar talenten en dat het ook fijn is om gevoelig te zijn! 

Dit kan op vele manieren en voel voor jezelf welke methode bij je past.

Er zijn een aantal simpele tips die helpen de overprikkeling van je kind tot rust te brengen en te ontprikkelen of zelfs te voorkomen

 • Neem een douche en laat al je gedachten en emoties via het douche putje los (reinigt ook energetisch)
 • Laat je (voeten) masseren om alle spanning uit je lijf los te laten
 • Geef je kind de ruimte om uit te huilen en spanning uit het lichaam gewoon los te laten
 • Draag uit voorzorg een tijdje een labradoriet edelsteen of een magneet bij je. Zowel deze edelsteen als het magneetarmbandje helpen veel kinderen met aarden en zorgen rust in het hoofd. Ze beschermen tevens het energetische lichaam (aura) (verkrijgbaar in de praktijk)
 • Leer te aarden 
 • Visualiseer een beschermende ballon of schild om je heen, iedere morgen direct na het opstaan. Dit extra beschermlaagje zorgt dat er alleen positieve emoties en gevoelens binnenkomen en houdt de andere negatief overgenomen emoties van anderen buiten
 • Ga lekker naar het bos, door de natuur in te gaan breng je overprikkeling binnen 5 minuten weer naar beneden.
 • Gebruik de Sensi Space spray bij overprikkeling. Dit is echt een ehbo middel, die bij ons altijd binnen handbereik is. Gewoon om je heen sprayen en de energie neutraliseert, de boze bui, irritatie of vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon, een echte aanrader!

Soms ben je gewoon net te laat om overprikkeling te voorkomen, weet dan dan de overprikkeling gemiddeld 20 minuten duurt. Daarna is het zenuwstelsel van je kind gereset en zoeken ze vooral veiligheid, geborgenheid en liefde bij jou. Een mooie taak: Geef zoveel liefde als je kunt aan je kind! Want door liefde groeit het zelfvertrouwen van je kind, ondanks zijn boze of huil bui. Leg uit wat er gebeurd is en dat het een normale reactie is om spanning los te laten. Praat erover en laat je kind zelf een oplossing verzinnen voor een volgende keer dat de overprikkeling op de loer ligt. Je verbaast je over de goede ideeën van je kind. En ook daarmee geef je jouw kind vertrouwen dat het sterk en krachtig is.

Nog een TIP aan opstandige kinderen en pubers:

Het is waar dat je op school dingen leert, die je nauwelijks voorbereiden op het echte leven. Maar dit is nou eenmaal het systeem dat wij mensen hebben gekozen om informatie over te dragen. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar het kan handig zijn om het spel gewoon mee te spelen. Ik leg in mijn praktijk regelmatig uit dat je een keuze hebt. Je kan tegen de stroom in zwemmen en je blijven verzetten tegen het systeem. Dan ga je een moeilijke tijd tegemoet. Of je kan met de stroom mee gaan en gewoon je school afmaken. Dit is geen capitulatie, maar een innerlijke keuze. Wanneer je geen energie meer stopt in de weerstand, kun je deze energie gebruiken voor dingen die je wel inspireren. En dan wordt het (school) leven vanzelf een stuk leuker.

Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb om de overprikkeling aan het begin van het schooljaar wat te reduceren naar een acceptabel niveau.

Hooggevoeligheid kan je niet wegnemen. Het IS er gewoon. Gelukkig kan via de online cursussen Hooggevoelig kind start bij de basis of Help je kind ontspannen zowel jou als ook je kind wel beter in balans brengen, meer rust in je hoofd laten ervaren en bewust maken over hoe je met je hooggevoeligheid kunt omgaan zodat het van last naar een kracht kan gaan.

Liefs

 

Jolanda de Jong (41) is energetisch (Sensi+) therapeut, emotiespecialist, echtgenote, moeder van 2 (hoog) gevoelige kinderen. Ze zet haar hooggevoelige en mediamieke gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf én je kind naar boven te halen. Dit doet ze door inzet van een Nes energetische bodyscan, spiegelsessie en lichaamsgerichte behandelingen voor kinderen en volwassenen. Tevens verzorgt ze diverse workshops en cursussen gericht op massage, bewustzijn en & praktische spiritualiteit.