Wat zijn Nieuwetijdskinderen?
Jolanda de Jong
4 min

Wat zijn Nieuwetijdskinderen?

4 min

Nieuwetijdskinderen.….

Heb je al eens gehoord over het begrip “nieuwetijdskinderen”? Toen ik een jaar of twaalf geleden op zoek ging naar het begrip nieuwetijdskinderen, ging er letterlijk een wereld van herkenning voor mij open.

Bijzondere kinderen

Wat een bijzondere verhalen over nieuwetijdskinderen en wat een mooie talenten gaan daaronder schuil. Kinderen die door hun anders denken niet begrepen worden door de maatschappij en kinderen die beschikken over contact met de ongeziene wereld. Ik herken er zoveel in, maar er is nog zo weinig over bekend. Gelukkig is hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit al steeds bekender. Maar bij kinderen die anders zijn, die bijvoorbeeld contact kunnen maken met de “ongeziene wereld” of volgens een “geheel eigen wijsheid” leven worden door de omgeving nog steeds vaak raar gevonden. Alsof er iets mis is met het kind of dat ouders hun kind niet goed opvoeden. Als een Nieuwetijdskind zijn kwaliteiten niet goed beheerst of als het niet goed begrepen of begeleid wordt, krijgt het inderdaad last van klachten.

Tip voor ouders

Regelmatig krijg ik deze gevoelige kinderen in de praktijk. Ze zijn uitgeput, moe, angstig of juist extreem opstandig. Want kinderen die heel goed weten wat ze willen en hoe ze het willen komen regelmatig in botsing op school, maar ook met ouders in de opvoeding. Ze worden helaas nog niet begrepen. Ze willen vaak vooral zelf bepalen hoe ze iets leren en wat ze willen leren en dat gaat vaak niet samen met ons reguliere onderwijs of in een klassieke manier van opvoeding. Ook bij reguliere zorg krijgen ze vaak helaas ten onrechte het label ADHD, ADD of bijv. autisme. Dat kan ook anders. Nieuwetijdskinderen hebben baat bij een andere aanpak van problematiek. Kijk bijvoorbeeld eens op een holistische manier naar dit kind.

Boodschap nieuwetijdskinderen

Deze nieuwetijdskinderen beschikken over een innerlijke wijsheid. Ze zijn er om hun ouders wakker te schudden en dat is best een moeilijke taak omdat veel ouders en leerkrachten liever niet wakker geschud willen worden. Echter als je dit kind erkent in zijn gevoeligheid en de wijsheid dat het bij zich draagt kun je een kind zien voor wie het is. Sterker nog dan kun je heel veel leren van dit nieuwetijdskind.  Ze zijn hier namelijk om de systemen die niet meer werken om te gooien en jou als ouder of als leerkracht te laten groeien in bewustzijn.

Door mijn eigen ervaring met mijn nieuwetijds zoon (inmiddels 16 jaar), door artikelen, boeken en cursussen op dit gebied kan ik me wel expert van de “nieuwetijdskinderen” noemen. Tegenwoordig is het begrip hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit al normaal en geaccepteerd, maar op nieuwetijdskinderen rust nog altijd een taboe. Het wordt al snel zweverig gevonden. Hieronder probeer ik daarom met mijn nuchtere kijk op bewustwording en spiritualiteit toch deze groep kinderen en de kenmerken daarvan onder de aandacht te brengen.

Nieuwetijdskinderen

Nieuwetijdskinderen is een verzamelnaam voor extra gevoelige kinderen of volwassenen, die naast hun hooggevoeligheid een spirituele begaafdheid hebben en een grote innerlijke wijsheid. Nieuwetijdskinderen kenmerken zich door de diepe behoefte om de wereld te helpen. Ze voelen van jongs af aan een duidelijke taak of missie in het leven, wat alles te maken heeft met verandering van het oude (niet werkbare) systeem.

Nieuwetijdskinderen zijn altijd hoogsensitief. Maar niet alle hoogsensitieve kinderen zijn nieuwetijdskinderen. Een nieuwetijdskind is naast hooggevoeligheid te herkennen aan de volgende extra kenmerken:

 • Ze zijn zeer intuïtief, empathisch en heldervoelend, helderwetend /helderhorend, energie is voelbaar
 • Zijn als een spiegel, erg confronterend, Ze kijken dwars door uiterlijk gedrag en maskers heen en voelen feilloos aan hoe iemand zich werkelijk voelt
 • Ze hebben een sterke verbinding met de natuur. En hebben het nodig om veel in contact te zijn met de natuur
 • Ze volgen hun eigen ontwikkeling. Ze willen aangesproken worden op hun eigen interesses en individuele kwaliteiten en niet op de “cognitieve kwaliteiten volgens de leeftijd”
 • Ze hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zijn van nature erg zorgzaam zijn en kunnen precies aanvoelen wat de ander nodig heeft
 • Ze hebben een sterk zelfbewust Zijn en leven vanuit de eigen wijsheid
 • Ze kunnen op jonge leeftijd opvallend wijze uitspraken doen, bijv. mama, vroeger toen ik nog niet op deze aarde was, toen kon ik al met jou communiceren, weet je dat wel? Of vroeger… heel lang geleden was ik jou papa en jij mijn kind hoor….
 • Ze hebben een enorm sterk rechtvaardigheidsgevoel en hebben veel moeite met bedriegen, liegen en onechtheid
 • Ze hebben een duidelijk doel om te helpen en de wereld te veranderen
 • Ze kijken naar de wereld vanuit het hart en niet vanuit het verstand
 • Ze zijn zeer ongevoelig voor autoriteit. Ze hebben enorm veel moeite met gezag. Of er nu een vriendje, de juf of de koning voor hen staat, het maakt niet uit. Daardoor komen ze soms rebels, opstandig of eigenzinnig over
 • Ze zijn erg visueel ingesteld en denken vaak in beelden (beelddenken)
 • Ze kunnen bij overprikkeling klachten diverse klachten hebben, d overprikkeling kan zich op diverse manieren uiten, zoals emotioneel, verdrietig en boos, of in de vorm van allergie of voedselintolerantie

Veel nieuwetijdskinderen leven te veel in hun hoofd en staan te weinig met beide voetjes op de grond. We kunnen ze echter helpen door:

 • een liefdevolle en veilige omgeving te creëren
 • rust en regelmaat aan te bieden
 • helpen aarden door letterlijk aanraken bijvoorbeeld door massage, knuffelen of stoeien, trampoline springen
 • ondersteunen om zichzelf beter te leren kennen en de vastzittende emoties en overtuigingen los te laten bijv door cursus ontspanning, sensitherapie of andere vorm van therapie
 • ondersteuning bij hun paranormale ervaringen door meer bewust maken van hun eigen IK

Nieuwetijdskinderen zijn vaak heel speciale kinderen die hun eigen kijk op dingen hebben, heel verrassend en opvallend creatief in het vinden van oplossingen. Net of zij een extra dimensie hebben die anderen ontbreekt. Dit leidt vaak tot onbegrip, zeker als hun handelen niet binnen de normale patronen valt, niet binnen de structuren van onze maatschappij. Heb jij een nieuwetijdskind in huis en wil je hem of haar helpen? Zorg dat je in eerste instantie dit stuk in hem of haar herkent en erkent zodat je het daarna met een aantal krachtige aardings tools als kracht kan omzetten zodat je kind stralend zichzelf kan zijn!

Jolanda de Jong (1976) is energetisch (Sensi+) therapeut, emotiespecialist, echtgenote, moeder van 2 (hoog) gevoelige kinderen. Ze zet haar hooggevoelige en mediamieke gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf én je kind naar boven te halen. Dit doet ze door inzet van, energetische lichaamsgerichte behandelingen en online afstemmingen voor kinderen en volwassenen. Tevens verzorgt ze offline en online diverse workshops en online cursussen gericht op hooggevoeligheid, bewustzijn en & praktische spiritualiteit.