4 tips bij verminderd zelfvertrouwen bij je kind, wat kan ik doen?
Opvoeden
Jolanda de Jong
Opvoeden
3 min

4 tips bij verminderd zelfvertrouwen bij je kind, wat kan ik doen?

3 min

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, noemen we ook wel vertrouwen in jezelf!  Zowel hooggevoelige kinderen als hooggevoelige volwassenen worstelen nog al eens met het vertrouwen in zichzelf.Als ouder wil je dolgraag dat je kind in zichzelf gelooft en zichzelf vertrouwt. Jij doet dat immers ook en je wilt dat je kind gelukkig is. Hooggevoelige kinderen kunnen heel goed aanvoelen wat de ander nodig heeft. Hierdoor hebben ze vaak de neiging zich aan de ander aan te passen, omdat ze het heel goed kunnen aanvoelen en snel doen wat die ander nodig heeft of wil. Als kinderen dit echter vaak en langdurig doen, zie ik vaak dat ze niet meer zo goed weten en voelen wat ze zelf willen. Hierdoor raken ze het vertrouwen in zichzelf kwijt. Ook herkenbaar als je inmiddels volwassen bent en hooggevoelig?

Wat kun je doen?

In mijn praktijk leer ik kinderen altijd je eigen beste vriend of vriendin te worden. Wanneer ze worstelen met zichzelf over een bepaald thema haal ik altijd aan: Wat zou je tegen je beste vriend of vriendin zeggen in deze situatie? Zeg dit dan ook tegen jezelf en beschouw jezelf als je eigen beste vriend of vriendin. Daarnaast leer ik kinderen weer voelen wie ze zelf zijn en waar ze blij van worden. Aarding staat daarbij centraal in de behandeling van het zelfvertrouwen van een gevoelig kind! Naar mijn idee is er naast aandacht voor de aarding nog één hele mooie tip voor ouders om mee te nemen voor een boost in het zelfvertrouwen van je kind.

Jij bent hét voorbeeld

Dit is wellicht een inkoppertje, maar jij bent zelf het voorbeeld als het gaat om vertrouwen! Kinderen zijn net spiegels ze luisteren niet naar wat je zegt, maar kíjken naar wat je doet. Kijk eens hoe jij reageert op een situatie? Word je onzeker? of heb je geen vertrouwen in jezelf? Als jij zacht bent voor jezelf, bijvoorbeeld als je een fout maakt, is dat het gedrag dat ze zullen overnemen. Heb je echter zelf weinig zelfvertrouwen of ben je perfectionistisch? Dan is de kans groot dat je kinderen dat ook zijn of worden. Weet dit! Het is niet erg.  Je hebt elke dag op nieuw de kans om het anders te doen. Laat ze door je eigen gedrag zien dat ze zelf kunnen kiezen hoe ze reageren op situaties.

Liefde en warmte

Een kind bouwt zelfvertrouwen op door een liefdevolle opvoeding. Ik hoop dat jij als ouder zoveel mogelijk vanuit je hart probeert op te voeden. Zorg dus voor een veilige thuisbasis door duidelijke grenzen, structuur en regelmaat. Verder is het fijn als je erkenning hebt voor de gevoelens van je kind, waardoor een kind zich veilig genoeg voelt om zichzelf te ontwikkelen en het vertrouwen te krijgen dingen te gaan ontdekken. In ieder geval liefde en warmte en veiligheid voor je kind. Dat is super belangrijk. Dat ze kunnen terugvallen op hun ouders als het even niet gelijk lukt. Dat ze nog even op je mogen leunen als het spannend is, maar waar jij helpt ze uit de comfortzone te gaan zodat een kind uiteindelijk leert hoe het moet en een succes ervaring opdoet. Dat is het grootste geschenk wat je hen kunt geven.

Ontspanningsoefeningen

Kinderen met weinig zelfvertrouwen kunnen soms veel piekeren over wat er allemaal niet lukt. Hierdoor kunnen ze zich somber voelen, moeite krijgen met inslapen of zeer gespannen zijn. Heeft jouw kind hier last van? Dan kunnen ontspanningoefeningen of een kindermassage helpen. Je kind leert z’n aandacht te richten op het hier en nu, waardoor het stopt met piekeren. Speciaal om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten heb ik een online cursus help je kind ontspannen ontwikkeld, waarbij je leert hoe je meer zelfvertrouwen bij je kind ontwikkelt en hoe je kind zelf kan leren te ontspannen, wat weer in het voordeel is voor het zelfvertrouwen van je kind.

Oefen met helpende gedachten

De cliëntjes die mij van de Bewust Gevoelig praktijk kennen weten het… je gaat na je behandeling niet weg zonder een kaartje te trekken. Daarvoor werk ik met diverse kaartjes, waaronder “Eigenwijsjes”. Dit zijn leuke kinderkaarten met een positieve uitspraak erop. Zoals:

Afbeeldingsresultaat voor eigenwijsjes

 

“Ik kan het!”
“Ik zeg wat ik voel!”

“Ik vertrouw op mijn gevoel!”

Laat je kind een kaartje trekken. Dit wordt de spreuk van je kind voor één dag of voor één week. Hang het kaartje op een zichtbare plek in huis, zodat je kind er regelmatig aan herinnerd wordt. De uitspraken geven een steuntje in de rug en versterken een positief zelfbeeld. Eigenwijsjes zijn er voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar en geven op een speelse manier meer zelfvertrouwen. Kinderen zijn er dol op!

Wat doe jij om je kind meer zelfvertrouwen te geven?

Groetjes

Jolanda de Jong (43) is energetisch (Sensi+) therapeut, emotiespecialist, echtgenote, moeder van 2 (hoog) gevoelige kinderen. Ze zet haar hooggevoelige en mediamieke gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf én je kind naar boven te halen. Dit doet ze door inzet van, energetische lichaamsgerichte behandelingen en online afstemmingen voor kinderen en volwassenen. Tevens verzorgt ze diverse workshops en online cursussen gericht op hooggevoeligheid, bewustzijn en & praktische spiritualiteit.