Wees gelukkig: Omarm jezelf en je talent
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
4 min

Wees gelukkig: Omarm jezelf en je talent

4 min

Ken je dat? Van die sluimerende gedachten die regelmatig de omhoog komen, soms in meerdere en soms in wat mindere mate? Dagen dat je denkt, waarom ben ik hier eigenlijk? Wat is datgene wat mij juist bijzonder maakt? Welk talent heb ik en wat kom ik hier doen of wat is mijn doel in dit leven?  Wat is er nog meer? Het zijn de vragen die bij een gemiddeld hooggevoelig mens regelmatig in zijn hoofd omhoog komen. Niet voor niets is het kenmerk van hoogsensitieve mensen: diep nadenken en reflecteren 😉

Dit soort vragen hebben mij zo lang als ik leef enorm geboeid. Zeker in de pubertijd werd ik er wel eens gek van! Ik besef me nu ook dat ik me vaak eenzaam voelde omdat veel mensen  om mij heen op dat moment totaal niet met deze vragen bezig waren. Ik kan een leven zonder deze vragen niet eens voorstellen :-). Dat maakte mij anders dan anderen. Nu begrijp ik dat juist deze mooie vragen mij aangezet hebben tot een zoektocht naar mijzelf en mijn hooggevoeligheid als kracht neerzetten. 2019 is het jaar van de hooggevoelige mens om zich verder te ontwikkelen. Ik merk in de praktijk dat er steeds meer mensen bewuster worden van alles om zich heen en dat velen bezig zijn met wie ben ik en wat kan ik? Daarom vind ik het ook echt belangrijk om te schrijven over die echte HSP gerelateerde vragen. Al is het alleen maar om een steun in de rug te geven aan de mensen die net als ik regelmatig zichzelf de vraag stellen:

  • Wie ben ik?
  • Wat maakt mij bijzonder?
  • Wat kom ik hier (op aarde) doen?

Inmiddels is er steeds meer helderheid over wie ik ben en wat ik kom doen en wat mij bijzonder maakt. Ik weet welke unieke talenten ik kan en mag inzetten voor mijzelf en anderen. En ’t klinkt misschien overdreven, maar als de richting eenmaal helder is, is het zoveel makkelijker om keuzes te maken en beslissingen te nemen die je hoogste goed dienen. Je kunt je pad dan zien als een aaneenschakeling van allerlei ervaringen, soms positief soms negatief. Je ontdekt situaties waar je van kunt leren en als je het “om-denken” of de symbolieken van de dingen om je heen eenmaal hebt ontdekt, kun je jezelf en anderen daarmee verrijken.

Hoe ontdek je jouw hogere doel?

Eigenlijk is het heel simpel. Alle antwoorden liggen namelijk in jezelf besloten. Jij hoeft er alleen maar het lef voor te hebben om er heen te gaan. Je hoeft alleen maar aan jezelf te willen werken! Om jouw diepste IK-JE te ontmoeten en te omarmen heb je rust en stilte nodig. Soms is dit lastig en soms durf je gewoon nog even niet. Er zijn natuurlijk altijd uitwegen om maar vooral niet met jezelf bezig te zijn. Ja, ook ik heb daar zo nu en dan nog wat last van. Bijvoorbeeld vluchtgedrag door het constant vergelijken met de ander, tv kijken, facebook of instagram checken, winkelen of naar diverse feestjes willen gaan. En dat mag ook! Want dat hoort ook bij het leven. Toch adviseer ik hooggevoelige mensen om genoeg momenten met zichzelf door te brengen zonder afleidingen. Zodra je namelijk vriendjes wordt met alle delen in jezelf, gaan ze je helpen om jouw volledige potentieel neer te zetten en daar word je gewoon een blijer mens van.

Afgelopen jaren heb ik enorm veel stappen gezet in de richting om alle (kind) delen in mijzelf weer te omarmen. En ja, veel tranen stroomden, soms vanuit ontroering, maar ook vanuit frustratie, boosheid of verdriet. Het mag er inmiddels allemaal zijn, met of zonder weerstand.

Ik leer de delen in mijzelf steeds meer (her)kennen en ga er steeds meer van houden. Het is namelijk wie ik ben. Het besef dat ik precies goed ben zoals ik nu ben, wetende dat ik altijd beschik over alle kennis en wijsheid die in mij zit, als ik de rust en stilte in mijzelf op zoek. Ik weet dat ik mijn oude verhalen, en de oordelen over mijzelf los mag laten en steeds meer kan genieten van de rust en tevredenheid in mijzelf. Dat gevoel gun ik iedereen.

Natuurlijk bestaat het leven niet alleen uit mooie momenten. En ja, ook ik heb nog wel eens een Off-Day. maar door je focus te leggen op jezelf en te gaan voelen wat er werkelijk in je leeft, dit aan te kijken, in plaats er van weg te gaan en goed voor jezelf te zorgen merk ik dat in plaats van “overleven” er bewust leven voor terug komt. Het helpt mij om steeds weer naar mijn talent “gevoel” te luisteren. Soms met een omweg en soms heel helder en duidelijk.

Is jouw talent ook voelen? Hierbij wat tips om nog beter naar je gevoel te luisteren:

  1. Plan regelmatig een moment voor jezelf om 30 minuten in stilte in de natuur te wandelen. Focus je op wat je hoort, ziet, voelt of ruikt. De natuur helpt je mee te ontspannen. Het laadt je op en laat je weer aarden, met beide benen stevig op de grond om de dag goed aan te kunnen en op je gevoel te vertrouwen.
  2. Stel jezelf regelmatig de vraag, word ik hier blij van? Is het antwoord Ja, vooral doorgaan met het volgen van de ingeslagen weg! Is het antwoord Nee? Onderzoek dan eens wat je nu zelf kunt veranderen zodat je automatisch meer Ja’s naar je toehaalt 🙂

Liefs

Jolanda de Jong (42) is energetisch (Sensi+) therapeut, emotiespecialist, echtgenote, moeder van 2 (hoog) gevoelige kinderen. Ze zet haar hooggevoelige en mediamieke gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf én je kind naar boven te halen. Dit doet ze door inzet van lichaamsgerichte (sensitherapie) behandelingen voor kinderen en volwassenen. Tevens verzorgt ze diverse workshops en cursussen gericht op massage, bewustzijn en & praktische spiritualiteit.