Verveel jij je door de corona maatregelen? In rust werken aan jezelf is het antwoord!
bewustzijn
Jolanda de Jong
bewustzijn
4 min

Verveel jij je door de corona maatregelen? In rust werken aan jezelf is het antwoord!

4 min

Verveel jij je al? Komen de muren al op je af nu je “verplicht” thuis werkt? Steeds meer mensen gaan zich vervelen nu ze wat langer thuis zijn en de sociale contacten behoorlijk zijn ingeperkt. Maar dat vervelen is ook echt ergens goed voor. Vervelen, staat voor ver van velen 😉 en juist nu is dit precies wat er gaande is. Ver van velen en de bedoeling om weer dicht bij jezelf te zijn of te komen!

Ik moet zeggen dat “muren die op je af komen” omdat je zoveel alleen thuis werkt, het “in quarantaine” zijn, daar heb ik zelf totaal geen last van. Mijn leven is al enkele jaren veel bewuster ingericht dan de gemiddelde Nederlander denk ik. Waarom? Omdat ik op die manier automatisch genoeg rust en ruimte om me heen heb als gevoelig mens, zodat mijn eigen energie hoog blijft en ik mijn creativiteit kan laten stromen.

Naast het managen van De Jong fysiotherapie en het werk van Bewust Gevoelig is het zo nu en dan bewust vermijden van drukte en sociaal contact echt mijn levensstijl geworden. Wat dat betreft deed ik al vaak aan quarantaine voordat het “verplicht” was. 😊

En ik kan je vertellen, ik ben er al jaren dankbaar voor dat ik echt naar mijn gevoel luister hierin. Voorheen ging ik nog wel eens met tegenzin naar een verplicht feestje of oppervlakkige afspraak en werd dat totaal niet blij van, het kostte soms bakken met energie en ik was de dag erna nergens voor uit te branden.

Natuurlijk mis ik het, om even spontaan langs te gaan bij mijn zusjes, een arm om mijn vriendin heen te leggen die het moeilijk heeft. Of even keihard lachen om iets grappigs tijdens gezellige avonden met vrienden oid. Maar ik leg juist nu de focus ook echt op mijzelf. Extra mediteren, reflecteren op mijzelf:

  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Wat gaat er goed?
  • Wat mag er anders?
  • Waar word ik blij van?
  • Hoe kan ik de connectie met mijzelf laten groeien?
  • Wat wil ik in de toekomst waar mijn hart echt van gaat zingen?

Deze tijd leent zich er juist ook voor om wat meer naar binnen te keren. Naast het genieten van de zon buiten, kun je ook op je “eigen zon” in je hart focussen en dat is op de lange termijn echt de moeite waard en genieten van de rust is gratis.

Luisteren naar je gevoel

Zijn er niet heel veel mensen die de afgelopen jaar echt vast zaten in de ratrace van het (werkende) leven? Ik noem het in mijn praktijk vaak OVERleven. Is het juist niet zo dat voor deze personen het nu een mogelijkheid biedt om dieper in zichzelf te onderzoeken wat je anders wilt? Je gestrest voelen is namelijk voor niemand goed, maar het geldt dubbel en dwars voor gevoelige mensen. Ze hebben namelijk van nature een gevoeliger zenuwstelsel wat vatbaar is voor onrust en signalen.

Als je bijvoorbeeld niet meer weet dat je (hoog)gevoelig bent, omdat je gewend bent om in je hoofd te leven en niet meer te voelen, de signalen van je lichaam mist, of zelfs de signalen van je lijf negeert. Tja, dan vinden we het gek dat er afgelopen jaren zoveel meer mensen met een burn-out te maken hebben gehad. Zelfs bij kinderen zie je de afgelopen jaren een stijging in burn-out verschijnselen. Die heftige overprikkelingsreactie van het lichaam is er niet voor niets. Er mag dan iets veranderen. Het lijf zegt letterlijk STOP! Bij mensen die vastlopen in zichzelf zie ik regelmatig dat ze in het verleden vergeten zijn naar hun lijf en hun gevoel te luisteren. Zeker in deze 24/7 snelle maatschappij.  Ze voelen wel degelijk dat het niet klopt hoe ze hun leven leiden, maar ze kunnen niet anders, ze zijn overweldigd, cijferen zichzelf weg. omdat ze geen grenzen durven of kunnen aangeven of omdat de omgeving een bepaalde verwachting heeft.

Toch zijn er in deze Corona tijd ook positieve signalen te horen. Ik spreek ook gevoelige mensen die deze “verplichte quarantaine” stiekem ook weer fijn vinden om bij te tanken en kunnen daarnaast echt even tot zich zelf komen. Er zijn veel minder prikkels uit de omgeving (als je het nieuws natuurlijk niet elke dag kijkt 😊). Ook is er wellicht minder drukte om je heen, omdat je op kantoor met de helft minder collega’s aan het werk bent, of je werkt thuis, en waarschijnlijk komen er geen klanten face to face over de vloer dus je bent niet de hele dag met mensen in de weer. Je kunt dus veel makkelijker in je eigen energie blijven. Dat is vast het mooiste wat je jezelf kunt geven. Leren om bij jezelf te zijn en te blijven, ook als we straks weer massaal het openbaar vervoer in gaan, de drukke afdelingen op kantoor opzoeken en onze scholen weer op volle kracht gaan draaien.

Wil je nu wat langer kunnen genieten van het moment van rust in jezelf? Dan wil ik je adviseren minstens een half uur per dag naar buiten te gaan voor een wandeling. (liefst zonder mobiel) . Door regelmatig zo een moment te nemen geeft je al rust en zorgt voor positieve energie. Wil je meer tips ontvangen kijk dan eens  Online cursus HSP  en leer hoe je beter bij jezelf kunt blijven.

Ik weet zeker dat het je heel veel op gaat leveren, nu maar ook zeker in de toekomst. Laat me weten wat jij hebt ervaren als je jouw rust pakt. Ik ben benieuwd.

Liefdevolle groet,

 

Jolanda de Jong (1976) is van oorsprong energetisch (Sensi+) therapeut en kinderfluisteraar en ervaren in behandeling van HSP klachten als overprikkeling, vermoeidheid, angst, onzekerheid en negatief zelfbeeld. Ze zet haar hooggevoelige gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf of  je kind naar boven te halen. Haar huidige missie is (hoog)gevoelige grote en kleine mensen inspireren om weer te gaan stralen van binnenuit door het inzetten je eigen kracht door het leren werken met energie en dat op een laagdrempelige “nuchtere” manier. Daarom heeft ze online trainingen over HSP, bewustzijn & energie ontwikkeld met enorm veel waardevolle lessen zowel wetenschappelijk als ook  vanuit haar eigen ervaringen. Daarnaast geeft ze dag en meerdaagse retreats via Relax & Geniet. Zo hoopt ze een waardevolle bijdrage te leveren aan gevoelige mensen.