Voed jij je kinderen wel goed op? :-)
Opvoeden
Jolanda de Jong
Opvoeden
3 min

Voed jij je kinderen wel goed op? :-)

3 min

Deze week is het de week van de opvoeding.  Omdat ik in mijn praktijk veel werk met zowel ouder als kind wilde ik uiteraard wat schrijven over opvoeden…. maar dan wel over bewust of intuïtief opvoeden. Want ik denk echt als je vanuit je hart opvoed en naar jezelf als opvoeder durft te kijken. Jouw eigen pijn kunt oplossen of opzij kunt zetten dat je zoveel meer kunt bereiken voor je kind.

Wat is opvoeding?

Als ik kijk op Wikipedia kom ik het volgende tegen: Opvoeding is het proces waarin een persoon – meestal een kind – wordt gevormd naar de normen en waarden van diens opvoeder(s) en daarmee meestal naar de voornaamste normen en waarden van de samenleving waarin hij leeft.

Mmmhhh…. mijn haren gaan hier al wat van overeind staan. Ik noem het eigenlijk nooit opvoeden. Ik noem het veel liever “mijn kinderen begeleiden de beste versie van zichzelf te zijn of te worden”. Authentiek met de talenten en kwaliteiten die hen uniek maken. Natuurlijk hier en daar wat bij- of aansturen, maar vooral ook luisteren wat hen bezig houdt, waarom ze juist ergens wel of niet mee eens zijn. En vooral geen beslissingen en regels “omdat het zo hoort” of “iedereen doet dat nu eenmaal”.

Nee, inmiddels heb ik een geheel eigen manier gevonden om mijn kinderen op een prettige manier volwassen te laten worden.  Natuurlijk neem ik dat stukje extra  bewustzijn wat wij als ouders de afgelopen jaren hebben vergaard, mee in de begeleiding. Betekent dit nu dat het altijd peace en vree in huize de Jong is? Nee dat zeker niet, “puberbrein” en “bejaardenbrein” zoals wij het hier thuis wel eens noemen gaan niet altijd hand in hand, maar inmiddels hebben we allemaal geleerd dat we proberen te denken in oplossingen voor iedereen en niet in problemen. En nog veel belangrijker dat je echt best je zegje mag doen maar dat dit altijd met respect is voor elkaar en elkaars meningen.  Oke, dat laatste is soms best lastig met een eigengereid kind in huis. Maar hé, we hebben allemaal wat te leren toch?

Eigenwijsheid en eigengereidheid

Die neem ik graag als voorbeeld, natuurlijk kun je denken… pfff hij is zo eigenwijs. … Ja dat kan een vuilkuil zijn bij eigenwijze of eigengereide kinderen. Maar ook daar hoort een bepaalde kwaliteit bij. De kernkwaliteit is autonoom. Dat betekent:

  • dat je de durf en de moed hebt om je eigen weg te gaan
  • dat je durft te vertrouwen op eigen waarneming en inzichten
  • dat je zich vooral niet teveel laat leiden door wat anderen vinden.

Dat is een mooie kwaliteit die je goed van pas kan komen toch? En het zou zomaar kunnen zijn dat mijn eigenwijze kind mij precies datgene spiegelt waar ik nog wat meer in mag groeien. Als je zo kunt kijken, zul je merken dat er zoveel dingen te leren zijn van je kinderen.

Door met je kind te praten in plaats van tegen je kind te praten zul je merken dat als je jouw kind werkelijk ziet, je veel mooiere en bijzondere gesprekken krijgt. Beiden openen jullie je hart voor elkaar en dan kan de onvoorwaardelijke liefde stromen. En als je het dan een keer niet met elkaar eens bent, is het veel beter om elkaar te proberen te begrijpen dan de tent uit te schelden of met harde hand te regeren. (ik heb die laatste manier nooit begrepen).

Ik ben in de gelukkige positie dat ik een fijne jeugd hebt gehad vol harmonie waar in ik in veiligheid kon opgroeien. Die harmonie en veiligheid en het vertrouwen hierin zet ik zowel als moeder als ook als therapeut in.  Naar mate je bewuster wordt zul je jouw valkuilen en kwaliteiten meer leren inzetten in de opvoeding. Als je nog niet precies weet welke talenten jij kunt inzetten in de opvoeding heb ik een testje voor je ontwikkeld.

Voel intuïtief eens aan de opvoeding die je geeft en neem elk kind specifiek voor je? En laat dan een getal tussen de 0 en 88 maar in je opkomen. Het eerste wat bij je binnenkomt is precies goed.

Welk nummer is dit?

Laat het me weten op info@bewustgevoelig.nl of onder dit bericht, dan zal ik reageren op jouw “talent” in de opvoeding.

Opvoeden is echt veel makkelijker dan je denkt, je hoeft namelijk alleen maar je hart te openen, jezelf toestemming te geven om te luisteren naar je hart en weet je, jouw kind heeft jou speciaal uitgekozen om van te leren, (volgende blog gaat hierover) dus je doet het nooit fout, het zijn de leermomenten voor jou en je kind. Hoe mooi is dat!

 

liefs

Jolanda de Jong (1976) is energetisch (Sensi+) therapeut, emotiespecialist, echtgenote, moeder van 2 (hoog) gevoelige kinderen. Ze zet haar hooggevoelige en mediamieke gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf én je kind naar boven te halen. Dit doet ze door een gratis hsp community op www.bewustgevoeligacademy.nl en geeft ze de online cursussen Help je kind ontspannen in een wereld vol prikkels, en Hooggevoelig kind? Start bij de basis