Energie
Jolanda de Jong
Energie
4 min

Help?! de Cito Toets is begonnen

4 min

Morgen start voor veel groep 8 kinderen de Cito eindtoets. Ook onze dochter zal de komende dagen behoorlijk met haar linkerhersenhelft (denken) bezig zijn. Bij ons thuis hechten we niet al te veel waarde aan deze toets, want het leerlingvolgsysteem van afgelopen jaren heeft allang bepaald welk niveau zij mag doen op de middelbare school. En tja wij hebben geluk dat ze zich gemakkelijk door de basisschool heen “danst”.  Bovendien gaan wij uit dat ieder kind zich op zijn eigen wijze ontwikkelt. De een vooral vanuit de linker hersenhelft (denken), de ander ontpopt zich als een creatief wonder (rechter hersenhelft). Er zullen altijd slimme koppen zijn (hoogbegaafden), maar ook laatbloeiers (vaak onderpresteerders en beelddenkers) en ik vind het allemaal mooi om te zien hoe ieder zich anders ontwikkelt. Toch merk ik om mij heen toch een hoop kinderen maar ook ouders die zich bewust of onbewust druk maken over de CITO toets. De afgelopen weken heb ik veel kinderen mogen laten ontspannen via massage en sensitherapie en ik gaf daarbij een aantal tips om zich voor te bereiden op de Cito, maar ook te ontspannen na de Cito. Daarom wil ik graag ook met jou mijn  3 beste tips delen die erg goed helpen om je kind relaxed door de toetsing te laten gaan.

Tip 1

Geef je kind een boost aan zelfvertrouwen door met de zijkant van je hand in de palm van de andere hand te slaan en dit te combineren met een positieve affirmatie en een diepe ademhaling helpt dat om positief te denken.

In bijgaand filmpje zie je hoe je effectief (net voor de toetsen) een boost aan zelfvertrouwen kan kweken: Power Zelfvertrouwen oefening cito toets 

De polariteit in het lichaam draait om en direct is er een voelbaar effect van zelfvertrouwen. Soms is je kind angstig, of gefrustreerd, zeker als het gaat om toetsen of spreekbeurten dus laat hem iets zeggen in de zin van: “Ik kan het, ik wil het, ik doe het………,

Of ondanks dat ik bang ben, hou ik van mezelf en vind ik mezelf goed zoals ik ben.” Het maakt niet uit hoe je het probleem of de stress beschrijft als je het maar met een vorm van positieve acceptatie  en ondertussen blijft tikken op de handpalm. Deze acceptatie-affirmatie moet minstens 3 keer hardop gezegd worden terwijl je diep ademhaalt.

 

Tip 2

De Wayne Cook oefening is een geweldige manier om energie in balans te krijgen en een teveel aan energie te minimaliseren. Immers gebruikt je kind bij de CITO toets voornamelijk zijn linker hersenhelft. Dus tijd voor het balanceren van beide hersenhelften voor ontspanning. Dit is een goede oefening die je een aantal malen per dag met je kind kunt doen. Deze oefening kan je zittend, staand of zelfs liggend in bed doen.

Alle lichaamsdimensies voor/achter/boven/beneden/links/rechts worden met elkaar verbonden waardoor de lichaamsenergie rustig door het lichaam kan stromen en in balans komt. Alle meridianen (energiebanen) worden met elkaar verbonden en stress wordt verminderd. Kortsluiting, verwarring etc. worden opgeheven. De energiestroom wordt genormaliseerd en het evenwicht tussen lichaam, geest en emotie wordt hersteld.

De Wayne Cook oefening is goed voor:

  1. Verminderen van stress
  2. Alles weer in perspectief zien
  3. Helderder denken
  4. Beter kunnen leren
  5. Beter kunnen slapen

Start met het kruisen van je benen bij de enkels. Strek je armen naar voren uit en draai je handen zo dat de duimen naar de grond wijzen. (De achterkant van je handen raken elkaar bijna aan) Beweeg nu één hand over de andere zodat de palmen elkaar raken en je de vingers in elkaar kunt verstrengelen. Buig je ellebogen iets en draai je gevouwen handen onderlangs zodat ze comfortabel  op je borst kunnen rusten. Haal nu diep adem terwijl je je tong tegen het midden van je gehemelte drukt. Als je uitademt, laat je de tong weer losjes op zijn plaats terugvallen. Ga hiermee door terwijl je de tong omhoog drukt bij het inhaleren en terug laat vallen bij het uitademen. Wanneer de oefening minstens één minuut wordt gedaan, wordt er vaak een kalm en vredig gevoel ervaren.

 

 

De Wayne Cook wordt beëindigd door het ontkruisen van de armen en benen en je plaatst de vingertoppen zachtjes tegen elkaar.  Ik moedig het kind aan om te letten op het gevoel dat ze aan hun vingertoppen voelen. Het tintelende, warme of pulserende dat ze meestal voelen is de vibratie/trilling van de energie in hun lichaam.

Deze tips heb ik in de praktijk al veel gegeven aan kinderen die zenuwachtig zijn voor een spreekbeurt of repetitie. Stuk voor stuk krijg ik steevast terug dat het ze ritueel nog steeds bij elk spannend iets gebruiken en dat het werkt! Hoe mooi is dat?

 

Tip 3

Masseer de voeten van je kind. Het beste moment om te masseren is voor het slapen gaan. Op die manier komen ze los van alle indrukken van de dag door wat ze hebben meegemaakt. Je kunt het niet fout doen. Draai bijvoorbeeld zachtjes aan de tenen,  en wrijf over de voeten heen en weer. Het hoofd komt tot rust. Hierdoor gaan ze beter slapen en staan ze de volgende dag uitgerust en meer ontspannen op. Klaar om aan de nieuwe dag te beginnen.

Ik wens alle groep 8 leerlingen een hele ontspannen toetsperiode.

Liefs

Jolanda de Jong (1976) is energetisch (Sensi+) therapeut, emotiespecialist, echtgenote, moeder van 2 (hoog) gevoelige kinderen. Ze zet haar hooggevoelige en mediamieke gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf én je kind naar boven te halen. Dit doet ze door inzet van een Nes energetische bodyscan, spiegelsessie en lichaamsgerichte behandelingen voor kinderen en volwassenen. Tevens verzorgt ze diverse workshops en cursussen gericht op massage, bewustzijn en & praktische spiritualiteit.