Geen categorie
Jolanda de Jong
Geen categorie
4 min

Innerlijke rust? via jouw ogen: de spiegel van je ziel!

4 min

 

Geloven in jezelf, geloven dat jij iets kan betekenen voor deze wereld, “iets” dat voor jou zo vanzelfsprekend is dat je het gewoon zelf niet (meer) ziet. Veel hoog gevoelige mensen vragen zichzelf  af wat ze toe te voegen hebben aan het leven en het leven van een ander? Ze vragen zich regelmatig af: Wat doe ik hier? Waarom ben ik hier? En wie zit er nu op mij te wachten? Ze worstelen vaak met een minderwaardigheidscomplex, ze zijn onzeker en ze voelen zich veelal niet goed genoeg, Herkenbaar? Lees dan vooral verder…. Ik heb goed nieuws voor je!

Innerlijke vrede

In mijn praktijk kom ik ze vaak genoeg tegen, zulke mooie en vooral zuivere grote en kleine mensen die niet lekker in hun vel zitten. We willen gelukkig zijn, maar zoeken het helaas al te vaak in de verkeerde hoek. Namelijk buiten ons zelf bijvoorbeeld in materiële zaken, relatie of verlangen…. Maar het echte geluk draait eigenlijk om vrede in jezelf te vinden. Als je namelijk vrede voelt dan kun je gewoon zijn met de dingen die er zijn.

Pareltjes in de dop

Ik verbaas me er over dat er mensen zijn die niet graag naar zichzelf in de spiegel kijken. Ok, als ik in een klein pashokje sta om kleding te passen word ik ook niet altijd blij van het beeld dat ik zie. Maar er zijn mensen die liever helemaal niet in de spiegel

pareltjes in de dop

kijken. Gewoon omdat ze zichzelf niet bijzonder vinden, omdat ze niet van zichzelf houden of omdat je zich gewoonweg niet mooi vinden. Zo zonde en vooral jammer denk ik dan, stuk voor stuk zijn het stralende pareltjes in de dop.

Stralen

In mijn werk als energetisch therapeut kijk ik niet alleen naar het uiterlijk van de mens, al hoewel ik via gelaatskunde al een hoop uit de gezichtsuitdrukking van mensen kan halen. Nee, in mijn praktijk concentreer ik me liever op de binnenkant van deze stuk voor stuk bijzonder mooie mensen. Ik tune in en voel direct de aanwezige lichte, zuivere of juist bruisende energie van mensen. Soms hebben ze dit zelf niet eens door. Dankbaar ben ik dan, als dit hooggevoelige mens op de behandelbank, ondanks controle, spanning of angst, zijn hoofd verlaat en weer terug gaat naar het talent van voelen. De vaak gehoorde zin die dan komt. Dat voelt fijn, was ik daar nu zo bang voor? Wat een rust! Zomaar wat termen die gezegd worden. Op het moment dat ze hun ware zelf weer voelen, is het heel makkelijk om dat waakvlammetje van binnen weer op standje “voluit stralen” te zetten. Het is elke keer weer bijzonder om te ervaren dat ieder zo’n mooi licht bij zich draagt dat je eerst voor jezelf mag gebruiken.

To BE or not to BE

Hoe meer je straalt hoe minder er ongewenst bij je binnenkomt. En als je dan genoeg van binnenuit straalt, dan wordt dit automatisch door de omgeving opgevangen. Voordelen van bij jezelf zijn? Mensen willen graag in je buurt zijn, je geeft mensen letterlijk positieve energie (is dat niet wat we allemaal willen?) en bovendien mag je genieten van elk moment dat je er gewoon BENT. Je hoeft niets te bewijzen, je hoeft niet aan verwachtingen van anderen te voldoen. Je BENT er gewoon. En door te ZIJN kun je de ander bijstaan om ook zijn of haar lichtje weer te laten schijnen. Ik zie het altijd als een soort olie vlek, die breid zich ook vanzelf verder uit.

Spiegel van de ziel

2017 is het jaar voor de hooggevoelige mens om meer te gaan stralen, weg met de (st)faalangst, weg met je onzekerheid. Begin met bewust te worden van jezelf. Heb je moeite met jezelf, zie je jezelf veelal negatief of stel je niets voor? Probeer dan eens dagelijks de spiegeloefening te doen. De ogen zijn immers de spiegels van de ziel.  Voor velen is het zo belangrijk dat ze gezien worden. Dat willen we toch allemaal? Dus start dan eerst eens om jezelf te gaan zien gewoon door jouw eigen ogen.

Spiegeloefening

Ga rustig zitten voor de spiegel en bekijk je in het geheel, soms kan het in eerste instantie confronterend zijn, probeer geen oordeel over je zelf te vellen, wees lief voor jezelf en gewoon neutraal kijken naar jezelf. Dan focus je jezelf op je ogen. Je blijft enkel en alleen naar je ogen kijken. Het kan zijn als je langer in je ogen kijkt dat er een weerstand, emotie of gevoel loskomt. Heb er geen oordeel over, maar laat het er gewoon zijn.  Blijf gewoon rustig in je ogen staren. Voel de rust die het je brengt om volledig bij jezelf te zijn.

Dank je zelf voor dit moment met jezelf. Zeg regelmatig tegen jezelf in de spiegel, ik hou van je, of ik accepteer je. Zeker op het moment dat je lelijk over je zelf denkt, of bijvoorbeeld in een situatie dat je jezelf voelt falen, of dat je toch ergens boos of verdrietig om bent geworden, loop naar diezelfde spiegel toe, kijk jezelf diep in je ogen en zeg dan: en toch houd ik van je, of …. en toch accepteer ik je volledig.

Door deze oefening consequent uit te voeren, ga jij jezelf meer waarderen, laat je oude pijnlijke projecties en overtuigingen over jezelf los. En word je vanzelf lichter, klaar om in je volle grootsheid te stappen.

Laat je mij weten hoe je het ervaren hebt? En durf je het niet alleen? De (innerlijke) vrede waar ik het over heb, kun je alleen bereiken door bij jezelf naar binnen te gaan en te kijken wat jij nodig hebt. Te leren zien waar jouw blokkades zitten en het weghalen van die blokkades die je ervan weerhouden in vrede met jezelf te zijn. Het maakt niet uit op welk terrein de blokkade zit: stress, relatie, opvoeding, trauma, eten, angst, ‘bij je gevoel komen’, burn-out, vastgeroeste gedachten, patronen, eenzaamheid, zelfvertrouwen. Stuk voor stuk heel gevoelige thema’s. Bij mij ben je in goede handen, mijn achtergrond ligt in hooggevoeligheid, in het omgaan met hooggevoeligheid om dit in plaats van last ook als kracht te kunnen zien en ervaren.

Liefs

Jolanda de Jong