People pleaser
Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
3 min

Het Leven als een people pleaser: de situaties die Jij maar al te goed kent

3 min

De People pleaser

Het woord wat veel hoogsensitieve mensen wel zullen herkennen. Onderstaand beschrijf ik een aantal situaties die je waarschijnlijk direct zult herkennen als je een people Pleaser bent:

1. "Tuurlijk" en "Is goed" zijn je handelsmerken

Het lijkt wel alsof het in je DNA zit om altijd met deze woorden te antwoorden. Je bent gewoon zo ingesteld om anderen blij te maken.

2. Nee zeggen is een onbekend terrein

"Nee" is een woord dat je niet vaak in de mond neemt. De gedachte alleen al bezorgt je buikpijn.

3. Amateur-therapeut voor iedereen

Vrienden, familie, collega's - iedereen komt naar jou voor advies. Jij bent de wandelende luisteraar en oplossingenbedenker.

4. Maar zelf kom je niet aan het woord

Ondanks al dat luisteren, lijkt niemand echt te vragen hoe het met jóu gaat. En als ze het doen, wimpel je het weg met een glimlach.

5. Hulp nodig? Nee hoor, ik red me wel

Je bent de eerste om anderen bij te staan, maar je eigen problemen houd je angstvallig voor jezelf. Zelfstandig zijn staat hoog in je vaandel en hulpvragen vind je maar zwak. 

6. Boos? Jij? Nee joh...

Boosheid uitdrukken is niet jouw sterkste punt. Je slikt je frustraties in, zodat anderen zich comfortabel blijven voelen.

7. Wat je echt denkt, blijft in je hoofd

De ware IK blijft verborgen. Je zegt wat anderen willen horen, niet altijd wat je echt denkt. Je durf jezelf niet te buiten, bang voor wat een ander ervan vind.

8. Conflicten? Liever niet...

Conflicten zijn als nachtmerries voor jou. Je doet er alles aan om ze te vermijden, zelfs als dat betekent dat je je eigen mening inslikt.

9. Onzekerheid, jouw beste vriendin

Diep van binnen twijfel je voortdurend aan jezelf. Doe je het wel goed genoeg? Word je wel gewaardeerd?

10. Leven voor positieve feedback

Positieve feedback is je brandstof. Je doet je best om aardig gevonden te worden, zelfs als dat betekent dat je jezelf verliest.

11. Jezelf op de laatste plaats zetten

Je bent super goed om het op een zetten van iedereens behoeften, behalve die van jezelf. 

12. Uitnodiging afslaan? No way!

Een uitnodiging afwijzen voelt slecht. Je wilt de ander niet teleurstellen. Zelfs als je al twintig plannen hebt, vind je wel een manier om ze allemaal bij te wonen.

13. Feedback geven? Te eng...

Het idee van kritiek geven bezorgt je klamme handen. Wat als ze je niet meer aardig vinden?

14. Bang voor ruzie? Absoluut

Ruzie is je grootste nachtmerrie. Je doet alles om de vrede en harmonie te bewaren, zelfs als dat betekent dat je je eigen grenzen overschrijdt.


Tijd om persoonlijke ontwikkeling om het anders te doen!

Herken je jezelf hierin? Misschien is het tijd om wat meer aan jezelf te denken en je eigen behoeften op de eerste plaats te zetten. Wie had gedacht dat het leven van altijd 'ja' zeggen zo'n rollercoaster kan zijn? 

Je voelt je vaak uitgeput, onzeker, niet begrepen en vooral niet goed genoeg. Je cijfert je weg om aardig en leuk gevonden te worden door de ander. Van buiten lijkt alles op rolletjes te lopen, maar van binnen voelt het heel anders. Het breekt je op. Het plaatje waar je in wilt passen werkt niet meer. ....

Stralend jezelf op nummer 1 zetten

Hoera, ik kan je enkel van harte feliciteren dat je dit blog tegenkomt. Dat betekent dat je ziet dat je aan het people pleasen bent en dat je ook het verlangen hebt om het anders te doen. Je wil graag meer voor jezelf gaan staan, meer voor jezelf op komen, jezelf waarderen en van binnenuit sterker voelen. Yes gewoon leren om jezelf op 1 te zetten om stralend jezelf te kunnen zijn. Wees gerust het mag in kleine stapjes, want als je kleine stapjes zet, zul je veel minder weerstand van je "ego" krijgen omdat het ervaart dat het veilig is om op deze manier te veranderen. 

Heb ik je nieuwsgierigheid getrokken? Check dan zeker even het Stralend Jezelf zijn online programma van Bewust Gevoelig. In dit online zelfhulp programma ben ik met liefde jouw soulcoach in je broekzak. Je doorloopt zelfstandig dit online programma met live momenten om te sparren. Alle tools die me zelf hebben geholpen om niet meer te people pleasen zitten in dit mooie complete holistische programma. 

Het resultaat:

  • meer rust in je hoofd en in je lijf
  • Vertrouwen op je gevoel
  • Anders leren denken, zorgt voor anders (beter) voelen
  • Persoonlijke ontwikkeling op een lichte en fijne manier
  • Eigenwaarde en zelfwaardering zijn jouw beste vriendinnen geworden
  • Liefde voor jezelf van binnenuit
  • Dingen vanuit je hart doen en zeggen op een liefdevolle manier brengt meer bewustwording in jezelf en je omgeving
  • Je kunt 100% (h)eerlijk jezelf zijn 
  • Je bent echt goed zoals je bent, je hoeft alleen je persoonlijke energetische gebruiksaanwijzing even te leren kennen op een update geven ;-)

Zie ik je gauw? 

Liefs