Loslaten: hoe doe je dat?
bewustzijn
Jolanda de Jong
bewustzijn
7 min

Loslaten: hoe doe je dat?

7 min

Je ligt 's nachts wakker. Voor de derde keer deze week. Je draait, woelt en die gedachten blijven maar komen. Waarom laat die situatie je niet los?

Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen met loslaten. Of het nu gaat om een relatie, een conflict op je werk of een gemiste kans.

Het kost je energie. Je concentratie lijdt eronder. En soms lijkt het alsof anderen het allemaal wel kunnen - gewoon doorgaan, terwijl jij blijft hangen.

Maar wat als loslaten veel simpeler is dan je denkt? Wat als het niet gaat om harder je best doen, maar juist om iets heel anders?

In deze blog ontdek je hoe loslaten écht werkt. Geen vage zweverige tips, maar een praktische aanpak die je direct kunt toepassen.

test hsp🟢  Gratis test: ben jij een HSP'er

Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.




Wat is loslaten?

Loslaten betekent simpel gezegd dat je dingen niet langer vast probeert te houden. Denk aan emoties, gedachten, situaties of zelfs mensen die je niet meer dienen. Het gaat over ruimte creëren. Ruimte in je hoofd, je hart en je leven. Het mooie is: als je loslaat, voel je je vaak lichter en vrijer.

Loslaten voelt vaak als iets moeilijks, maar eigenlijk is het een kwestie van anders leren kijken. Je hebt misschien een probleem dat je probeert los te laten, maar het lukt niet omdat je het steeds vanuit hetzelfde perspectief bekijkt. Je blijft vastzitten in hetzelfde bewustzijn.

Wat als je vanuit een ander perspectief naar je probleem kijkt? Vanuit liefde? Of vanuit een ander bewustzijn? Wanneer je dat leert, merk je dat loslaten veel makkelijker wordt. Het hoeft niet zwaar of ingewikkeld te zijn. Het kan juist licht voelen, bijna bevrijdend. En dat is best fijn.

Wat is loslaten?

Wacht even, bal je vuist eens!

Wacht even. Voordat we naar het 'hoe' gaan, wil ik je iets laten ervaren. Doe even mee: bal je rechterhand tot een vuist. Hou die vuist stevig dicht en steek hem in de lucht. Hou hem daar maar eens een minuutje...

Voel je wat er gebeurt? In het begin is het makkelijk. Maar al snel wordt je arm moe. Je spieren beginnen te protesteren. Het wordt steeds zwaarder, totdat het bijna ondraaglijk wordt. Dit is precies wat er gebeurt als je emotionele ballast vasthoudt: het put je uit.

En weet je wat de oplossing is? Zo simpel als je hand openen.

Stoppen met vechten is loslaten

Het bijzondere is: zodra je stopt met vechten tegen wat er is, gebeurt er iets magisch. Door situaties met zachtheid en liefde te bekijken, lost de spanning vanzelf op. Je hoeft niet te duwen, te trekken of te forceren. Je hoeft alleen maar te zijn met wat er is.

Denk nog eens aan die gebalde vuist. Je hoeft hem niet weg te duwen of te veranderen. Je hoeft alleen maar te stoppen met zo krampachtig vasthouden. De ontspanning komt vanzelf.

Is er iets wat jij nu vasthoudt? Iets wat steeds zwaarder voelt? Misschien is het tijd om je hand heel voorzichtig te openen. Niet omdat het moet, maar omdat het mag.

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Laatst sprak ik iemand die zei: "Ja maar, als ik het loslaat, doet het zo'n pijn!" Herken je dat? Die angst voor wat je gaat voelen als je eindelijk die deur openzet waar je al je emoties achter verstopt hebt?

Waarom loslaten pijn mag doen

Vergelijk het met een pleister die je er heel langzaam aftrekt, omdat je bang bent voor de pijn. Maar weet je? Die pijn is er al. Door de pleister erop te laten zitten, maak je het alleen maar lastiger voor jezelf.

Want kijk, loslaten gaat vaak samen met:

  • Verdriet om wat er niet meer is
  • Rouw om wat er had kunnen zijn
  • Spijt over gemaakte keuzes
  • Boosheid over wat er is gebeurd

En dat is oké. Al deze gevoelens vertellen je iets belangrijks: dit betekende iets voor je. Het was waardevol. Natuurlijk doet het dan pijn als je het moet loslaten.

Het is belangrijk om emoties los te laten. Dat kan bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in patronen met behulp van een EFT. Dit gebruik ik regelmatig in mijn praktijk om te zien waar iets vastzit. Vanuit daar kun je een nieuwe setup creëren, een nieuwe manier om naar het probleem te kijken.

Waarom loslaten pijn mag doen

Je hoofd versus je hart

Ken je dat gevoel? Je hoofd zegt: "Kom op, je moet dit nu echt loslaten!" Maar je hart... je hart voelt nog steeds die pijn, dat verdriet, die boosheid.

Je hoofd wil graag:

  • Alles controleren
  • Snappen waarom het zo ging
  • Een oplossing vinden
  • Door met het leven

Maar je hart heeft een eigen tempo. En dat is prima. Want juist als je je hart de ruimte geeft om te voelen wat er is, kan het natuurlijke proces van loslaten beginnen.

Een nieuwe kijk op je emoties

Hier is iets wat je leven kan veranderen. In plaats van te zeggen:

  • "Ik ben boos"
  • "Ik ben verdrietig"
  • "Ik ben teleurgesteld"

Probeer eens te zeggen:

  • "Ik voel boosheid"
  • "Ik voel verdriet"
  • "Ik voel teleurstelling"

Voel je het verschil? In de eerste manier BEN je je emotie. Ze overspoelt je helemaal. Maar in de tweede manier VOEL je de emotie. Er is ruimte tussen jou en wat je voelt. Je bent de waarnemer van je gevoel, niet het gevoel zelf.

De kracht van doorvoelen

"Maar als ik begin met voelen, stopt het dan wel weer?" Deze vraag krijg ik vaak. En ik snap hem goed! Hier is iets wat je misschien nog niet wist: een emotie, in zijn pure vorm, duurt maar 30 seconden. Wat het ingewikkeld maakt, is ons verhaal eromheen. Onze gedachten die maar door blijven malen.

Dus als je een emotie voelt opkomen:

  1. Geef jezelf toestemming om het te voelen
  2. Merk op waar je het voelt in je lichaam
  3. Blijf erbij, als een lieve vriend
  4. Laat het stromen
  5. Merk op hoe het langzaam verandert en wegebt

8 praktische tips die je helpen bij het loslaten

8 praktische tips die je helpen bij het loslaten

In het vorige deel vertelde ik je al dat loslaten niet om doen gaat, maar om zijn. Toch kan een beetje hulp fijn zijn. Daarom deel ik deze 8 tips die je kunnen helpen om makkelijker los te laten.

Word vrienden met je emoties

"Maar dit doet zo'n pijn!" hoor ik je denken. Ja, dat klopt. En dat mag er zijn. Sterker nog: die pijn is de sleutel tot loslaten.

Zoals genoemd: de pure emotie duurt maar dertig seconden? Daarna is het je hoofd dat het verhaal overneemt en eindeloos herhaalt.

Start je eigen waarheidsonderzoek

Je kent ze wel, die gedachten die maar door je hoofd blijven spoken. "Dit komt nooit meer goed" of "Ik had het anders moeten doen". Maar klopt dat wel?

Probeer eens om jezelf steeds deze simpele vraag te stellen: "Is dat zo?" Vaak ontdek je dat wat je denkt, niet de hele waarheid is.

Maak je eigen feel-good lijstje

Soms wordt het allemaal even te veel. Dan is het tijd voor plan B: afleiding! Maar niet zomaar afleiding. Maak een lijstje met dingen waar jij écht blij van wordt.

Misschien is het:

  • Een wandeling in het bos
  • Je favoriete muziek keihard aanzetten
  • Dat ene gekke dansje doen waar niemand bij is
  • Een vriend(in) bellen die je altijd aan het lachen maakt

Maak dat lijstje nu, als het goed gaat. Dan hoef je er niet over na te denken als je het nodig hebt.

Plan je zelf-check momentjes

Je kent het wel: je bent al weken chagrijnig voordat je doorhebt dat je eigenlijk nog vastzit aan die ene vervelende situatie. Daarom: plan regelmatig een momentje met jezelf.

Het is als een grote schoonmaak voor je hart. Kijk eens rustig rond: wat ligt er nog wat eigenlijk weg mag? Wat heb je nog in je handen wat je los mag laten?

Vier hoe ver je gekomen bent

Denk eens terug aan wie je vijf jaar geleden was. Grappig hè, hoe anders je nu naar dingen kijkt? Dat is geen toeval - dat is groei.

Als je het moeilijk vindt om oude dingen los te laten, bedenk dan: zou je nu nog dezelfde keuzes maken? Waarschijnlijk niet. En dat is oké. Het betekent alleen maar dat je wijzer bent geworden.

Loslaten: hoe doe je dat?

Word vrienden met 'nou en'

Dit zijn misschien wel de twee krachtigste woordjes in de Nederlandse taal: "nou en".

Probeer het eens bij kleine dingen:

  • Je haar zit niet perfect? Nou en!
  • Je maakte een foutje tijdens die presentatie? Nou en!
  • Je bent twee minuten te laat? Nou en!

Hoe vaker je deze woorden gebruikt, hoe makkelijker het wordt om dingen niet te zwaar te maken.

Kies voor leuk

Het leven is er om van te genieten. Ja, echt! Soms vergeten we dat tussen al dat 'moeten' door. Maar plezier is net zo belangrijk als al die serieuze dingen.

Dus als je merkt dat je weer aan het worstelen bent met loslaten, vraag jezelf dan af: wat als ik het nu eens licht en makkelijk maak? Wat als ik kies voor wat fijn voelt?

Conclusie

Loslaten is niet iets wat je wilt forceren, maar iets wat vanzelf kan gebeuren als je ruimte geeft aan jezelf en je emoties. Het betekent niet dat je vergeet of negeert, maar dat je accepteert wat er is. Door los te laten maak je ruimte in je hoofd en hart, ervaar je meer rust, en ontstaat er ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Vraag jezelf af: wat houd ik vast dat me eigenlijk niet meer dient? Hoeveel lichter zou mijn leven voelen als ik loslaat? Loslaten is een cadeau aan jezelf.

Neem vandaag de eerste kleine stap. Misschien is dat het doorvoelen van een emotie, een gedachte uitdagen met de vraag "Is dit echt waar?" of simpelweg een wandeling maken om je hoofd leeg te maken. Kies iets wat bij jou past.