Jezelf zijn; hoe doe je dat?
bewustzijn
Jolanda de Jong
bewustzijn
6 min

Jezelf zijn; hoe doe je dat?

6 min

Hoe word je jezelf? Dat is best een lastige vraag, want wat is jezelf zijn? Voor mij gaat jezelf zijn over de authentieke jij zijn. Zonder alle laagjes die je hebt gecreërd om jezelf te beschermen tegen pijn of het gedrag waarmee je geprobeerd hebt om niet buiten de groep te vallen. 

Het gevolg van je aanpassen aan de wensen van anderen en de maatschappij is dat je niet meer jezelf bent. Jezelf zijn, hoe doe je dat? Je leest er alles over in dit blog!

Wat is jezelf zijn, hoe weet je of je jezelf bent?

Naar mijn mening ben je in de kern altijd jezelf. Die verbinding is er altijd. Als je dus op zoek bent naar hoe je jezelf kunt zijn is de geruststellende boodschap dat je jezelf niet echt kwijt bent, maar dat je ware zelf bedekt is door een laag van overtuigingen, emoties en gevoelens ligt die je niet wilt voelen. 

Als je echt jezelf bent, herken je jezelf waarschijnlijk in de volgende punten:

  • Je durft eerlijk te zeggen wat je denkt, voelt, wilt en nodig hebt.
  • Je hebt geen moeite om je mening en gevoelens te uiten.
  • Je weet precies wat je nodig hebt en zegt nee als je eigen behoeften in gevaar komen.
  • Niet iedereen hoeft je aardig te vinden, en daar ben je helemaal oké mee.
  • Je omringt jezelf met mensen die je respecteren zoals je bent en die je steunen.
  • Je vindt niet de wensen van de maatschappij het belangrijkst, maar je eigen waarden en wat jij belangrijk vindt.
  • Je luistert naar je intuïtie en weet goed wat het beste voor je is.
  • Ook al vinden de mensen om je heen het misschien niet goed, je doet wat het beste is voor jou.
  • Als je merkt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, durf je van richting te veranderen.
  • Je bent niet bang om te veranderen en te groeien als persoon. 

Als je deze dingen herkent in jezelf, ben je waarschijnlijk goed in contact met wie je echt bent. Je leeft dan op een manier die trouw is aan jezelf, in plaats van alleen maar aan te passen aan wat anderen van je verwachten.

test hsp🟢  Gratis test: ben jij een HSP'er

Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.




Jezelf kwijtraken

Herken jij jezelf in bovenstaande kenmerken Of zijn er een aantal zaken die je toch wel anders zou willen zien? Wees niet ongerust, er zijn zoveel mensen die niet helemaal zichzelf zijn. In de loop van je leven raak je jezelf regelmatig kwijt. De ironie is dat juist in het kwijtraken van jezelf de mooiste levenslessen zitten. 

Het maakt juist dat je meer in verbinding komt met jezelf. Het leven kan soms ‘rauw’ zijn. Je verliest dierbaren, krijgt te maken met een burn-out of een andere ziekte, komt in een toxische relatie terecht of maakt andere heftige dingen mee. Dat zet je leven op de kop en doet je twijfelen aan alles wat je voor deze situatie belangrijk vond. 

Toch hoor je mensen achteraf vaak zeggen dat ze ze zichzelf gevonden hebben in zo’n situatie. Dat komt doordat je na gaat denken over wat jezelf wilt, over wat belangrijk is voor in jouw leven. Dit geldt ook voor een heroverweging van jouw overtuigingen en de manier waarop je naar de wereld kijkt. 

Iedereen heeft bepaalde overtuigingen, het gebeurt vaak dat je deze voor een deel automatisch overneemt. Vaak neem je in eerste instantie overtuigingen over van je ouders, dit hangt grotendeels af van de opvoeding. Was er weinig ruimte voor jouw eigen mening of kreeg je altijd kritiek? Dan is de kans groot dat je je aanpast aan hun overtuigingen. Dit neem je ook mee in je verdere leven. 

Als je ouder wordt, kun je dit heroverwegen. Vind jij diep van binnen hetzelfde als wat jouw ouders vonden? Of heb je andere normen en waarden? 

Om weer jezelf te worden is het daarom nodig om je overtuigingen te onderzoeken. Denk je werkelijk zo over bepaalde zaken, of zijn het de overtuigingen van anderen?

Overlevingsmechanismen

Naast overtuigingen worden veel mensen tegengehouden om helemaal zichzelf te zijn door overlevingsmechanismen. Dit zijn manieren die je hebt aangeleerd om jezelf te beschermen en om geaccepteerd te worden. 

De eerste jaren van je jeugd zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je ‘zelf’. In deze tijd zou je moeten leren dat het helemaal oké is wie je bent en hoe je bent. 

Helaas gebeurt dit niet altijd. Misschien kreeg je niet de onvoorwaardelijke liefde van je ouders, werd er niet aan je behoeften voldaan, of werd je vaak bekritiseerd om hoe je eruitziet. Dit kan ervoor zorgen dat je manieren ontwikkelt om jezelf te beschermen, zodat je met het leven kunt omgaan. Dit noemen we overlevingsmechanismen. 

Een voorbeeld hiervan is pleasegedrag. Je bent dan constant bezig om anderen te helpen en te plezieren, alleen maar om hun goedkeuring te krijgen. Dit soort gedrag zorgt ervoor dat je voorbijgaat aan wie je echt bent. Het kan zelfs zo zijn dat je diep van binnen heel goed weet wat je wilt, maar door dit overlevingsmechanisme gedraag je je anders. 

Zolang dit mechanisme aanwezig is, kun je nooit helemaal jezelf zijn. Het blokkeert je ware gevoelens en wensen, omdat je meer bezig bent met wat anderen van je vinden dan met wat je zelf nodig hebt. Om echt jezelf te kunnen zijn, is het belangrijk om deze beschermingsmechanismen los te laten en te leren dat je goed bent zoals je bent.

Jezelf terugvinden

Vergelijk jezelf met een windlicht dat van binnen heel helder straalt. Door ervaringen in je leven kan er een soort mist overheen komen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is die mist weghalen. Zie voor je dat je een stofdoek pakt en de stof van het windlicht veegt. 

Zo maak je weer contact met je ware essentie, met wie je werkelijk bent. Want die essentie is niet weg. Je bent niet kwijt. Maar de buitenwereld daagt ons vaak uit om buiten onszelf te zoeken. We zoeken daar naar geluk, naar hoe we zouden moeten zijn, hoe we gelukkig kunnen zijn. Maar echt geluk en jezelf vinden, gebeurt alleen als je naar binnen kijkt, bij jezelf incheckt en voelt wat er gevoeld mag worden.

Hoe kun je meer jezelf zijn?

Jezelf zijn is alle je eigenschappen omarmen

Jezelf zijn, betekent met alle eigenschappen die bij je horen: kun je dit omarmen? Kun je op dit moment omarmen dat je bepaalde overlevingsmechanismen hebt, zoals pleasegedrag? Kun je het omarmen dat je nog niet helemaal jezelf bent? Als je dat kunt, dan is dit de eerste stap op weg naar jezelf. 

Het is heel belangrijk om jezelf compleet te accepteren. Iedereen weet van zichzelf wat zijn of haar goede en minder goede kanten zijn. Veel mensen houden de zaken waar ze minder trots op zijn echter het liefst zo goed mogelijk verborgen. Dan verberg je echter een deel van jezelf, en zul je nooit helemaal jezelf worden. 

Het doel is om te kunnen lachen om je al je eigenschappen, zelfs als je er minder trots op bent. Belangrijk in het omarmen van je eigenschappen is het besef dat verandering en acceptatie heel dicht bij elkaar liggen. Vaak wil je jouw ‘negatieve kanten’ veranderen of liever niet aankijken. Daarmee ontken je een stuk van jezelf. Dat is niet lonend. 

Ik denk dat het belangrijk is om te onderzoeken wie je echt bent, je ware essentie. Ik geloof echt dat we allemaal een stralend mooi licht in ons hebben, maar dat we verschillende 'jasjes' dragen.

Hoe kun je meer jezelf zijn?

Wil jij meer jezelf zijn? Dan heb je de eerste stap gezet! De kans is namelijk groot dat je dit blog leest omdat je erkend hebt dat je jezelf niet meer bent. De volgende hulpmiddelen helpen je om vanaf nu weer meer jezelf te worden:

  • Jezelf omarmen: Kijk oprecht naar jezelf en omarm al je eigenschappen. Je bent een uniek mens met eigenschappen die niemand anders heeft. Kijk wat je overlevingsmechanismen zijn. Accepteer dat je deze nodig had om te overleven, nu is het tijd om jezelf te worden;
  • Grenzen stellen: Wat zijn je behoeften en waar ga je over je grenzen heen? Om jezelf te worden en te blijven zul je eerst aan je eigen behoeften moeten voldoen. Daarna is het zaak om grenzen te stellen zodat je behoeften niet in gevaar komen;
  • Zelfbewuster worden: Wat zijn je overtuigingen? Volgens welke waarden wil je leven en hoe vul je het in? Ga dagelijks zitten om deze vragen te beantwoorden in je journal.

Het vraagt wel moed om jezelf te zijn, want het kan kwetsbaar voelen. In Nederland zijn we ook niet zo gewend om echt onszelf te laten zien. 

Maar ik heb gemerkt dat als je focust op waar je blij van wordt en je eigen talenten ontdekt, het makkelijker wordt om jezelf te zijn. Niet de talenten die je ouders misschien waardeerden, maar die talenten die je van binnenuit voelt.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan. 

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs