Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
2 min

Hooggevoelig of Hoogbewust

2 min

De titel Hooggevoelig of Hoogbewust?  las ik laatst in een artikel over hooggevoeligheid. JA, voor mij voelt dit precies zo. Zeker als je de hsp “last” die je ervaart omzet in een kracht, dan ben je inderdaad hoog BEWUST. Veel mensen hebben negatieve associaties bij het woord hooggevoeligheid. Zoals kwetsbaar, te gevoelig of emotioneel of zwak. Hierdoor wil je niet accepteren dat je hooggevoelig bent. Ik herken het van mijzelf. Ik heb heel lang geroepen: Hooggevoelig? Nee hoor dat ben ik niet… inmiddels ben ik trots op deze gevoeligheid en gebruik ik het als instrument in mijn praktijk, maar ook als positieve eigenschap in het dagelijkse leven. Hooggevoeligheid is geen afwijking of aandoening. Het is een karakter eigenschap. Je zenuwstelsel is als het ware gevoeliger afgesteld. Maar Hoogbewust klinkt veel mooier, vind je niet?

Zelfreflexie

Je bent als hooggevoelige erg bewust van alles om je heen, je neemt veel waar via al je zintuigen. Het ene zintuig wat meer ontwikkeld dan de ander. Je bent je in elk geval veel bewuster van wat je doet en wat je zegt en hoe dit over komt op anderen.  Als er bijvoorbeeld teleurstelling, onzekerheid, boosheid, verdriet of ergernis in je omgeving voordoet betrek je dit vaak als eerste direct op jezelf.

Vragen als: Had ik hier anders op kunnen reageren? Heb ík nu iets verkeerd gedaan? Waarom word ik niet begrepen, Ik bedoelde het goed maar het wordt verkeerd begrepen komen als eerst in je hoofd op. Soms word je daar wel eens gek van vooral als je maar blijft malen en piekeren, maar het positieve hieraan is dat je absoluut geen gebrek aan zelf-reflexie hebt. Het kan gelukkig ook anders!

Antennes

Als hooggevoelig (of liever hoogbewust) mens ben je je vooral bewust  van de externe factoren en jouw eigen gedachten, maar niet altijd bewust van je lichaam. Je hebt als het ware extra antennes op je hoofd. Met die antennes scan je jouw omgeving. Wat zie ik, wat hoor ik of wat voel ik bij deze persoon? Die antennes mogen soms wat meer naar binnen gaan door bijvoorbeeld aan je zelf te vragen: Wie ben ik en wat wil ik en waar wordt ik blij van, hoe voelt dit voor mij!

Aarden

En dat begint met aarden of gronden. Gewoon bewust met beide voeten op de grond staan. Met je voeten voelen. Aanwezig zijn in je lichaam. Aanwezig zijn in het hier en nu. En dat betekent dus VOELEN. En juist dat voelen kan zo eng zijn, want je hebt al zo veel gevoeld en dat voelde niet allemaal fijn, dus sluit je dat stuk voor het gemak vaak maar even af. En dus gaan die antennes weer “de lucht in” en ga je je richten op je omgeving, je aanpassen. Zo verlies je echter jezelf! het is heel vermoeiend en je raakt makkelijker van slag. Met allerlei lichamelijke en geestelijke klachten tot gevolg (denk aan vermoeidheid, burn-out, onrust, onzekerheid). 

Aarden blijft belangrijk. Voel regelmatig je voeten op de grond staan. Adem een aantal keren goed in en uit. Vraag jezelf regelmatig af: Wat wil ik eigenlijk? en Voelt dit goed voor mij? Word ík hier blij van? Aarden kan al heel gemakkelijk, gewoon letterlijk in beweging komen, dus een wandelingetje door het bos, touwtje springen. Wil je meer manieren om als hooggevoelige tot rust te komen, download dan mijn e-book Eerste hulp bij (Over)gevoeligheid.

Mocht je toch vastlopen, moeite hebben om bij jezelf te blijven en/of te veel klachten hebben dan kan ik je wellicht helpen via een KernSessie (Sensi+therapie) om weer te (leren) voelen.

Breng het beste in je zelf èn je kind naar boven; en laat je energie voor je werken!

Deze behandelingen worden vaak vergoed vanuit aanvullende verzekering voor Alternatieve geneeswijze.