HSP test

Wat is hoogsensitiviteit?

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitieve mensen zijn mensen met een gevoeliger zenuwstelsel. Hoogsensitiviteit wordt ook wel aangetoond als hooggevoelig of hsp. Ca. 20% van de bevolking is hoogsensitief. Zowel op lichamelijk, emotioneel, mentaal als geestelijk vlak zijn mensen die hoogsensitief zijn gevoeliger voor de informatie en indrukken die binnenkomen. Dit gaat om indrukken van binnenuit (je eigen gedachten, gevoelens en lichaam) en buitenaf (andere mensen, geluiden en bewegingen in je omgeving).

Subtiel waarnemen

Door het gevoelige zenuwstelsel zijn waarnemingen zoals horen, zien, ruiken, proeven en voelen intenser om te verwerken. Subtiele signalen, details en nuances die andere mensen niet lijken op te merken worden wel opgepikt door het hoogsensitieve brein van iemand die hooggevoelig is.

Wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit

Elaine N. Aron is een psychotherapeute uit Amerika. Zij heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Het onderzoek gaf een nauwkeurige omschrijving van het begrip hooggevoeligheid. Volgens Elaine N. Aron is 20% van de bevolking hoogsensitief. Simpel gezegd 2 op de 10 mensen dus. Een hooggevoelig mens is makkelijk gericht op de omgeving omdat hij de subtiele signalen oppikt in de omgeving. De grote uitdaging van de de gevoelige mens is om leren om te gaan met zijn verfijnde zenuwstelsel. Er zijn zowel hoogsensitieve kinderen (HSK) als Hoogsensitieve volwassenen (HSP). 

Wil je meer weten over de kenmerken en tips bij HSP, ga dan naar www.bewustgevoelig.nl voor meer informatie