Wat is een High sensation seeker (HSS)?

High sensation seeker

Elaine Aron, de grondlegster van het begrip HSP en HSK maakt in haar boeken onderscheid tussen twee type persoonlijkheden gezien vanuit HSP.

De eersten zijn de zogenaamde sensation seekers (spanningzoekende types) en het 2e type zijn rustzoekers. Van de hooggevoelige mensen is ongeveer 30% High sensation seeker. De sensatiezoeker is iemand veel op zoek is naar nieuwe ervaringen. De combinatie van hooggevoelig zijn én sensatiezoeker kan er voor zorgen dat je snel overprikkeld, maar ook snel verveeld raakt. Je kind zoekt steeds naar nieuwe uitdagingen, nieuwe mensen, maar voelt zich daardoor ook vaak gespannen en opgejaagd. Eigenlijk zou het meer moeten terugtrekken en op tijd rust moeten nemen. Je kunt het zien dat ze met 1 voet op het gaspedaal en met 1 voet op de rem staan bij het leven. Ze willen sneller, harder en meer, tegelijkertijd geeft het lichaam signalen aan dat het genoeg is. Een hele uitdaging voor ouders van een HSS kind om dit in goede banen te leiden in de opvoeding. 

De HSP rustzoeker is iemand die rustiger van aard is. Ze voelen zich uitstekend op hun gemak bij een rustige omgeving en nemen geen impulsieve besluiten. Het leven is regelmatig, ze overdenken veel en doen de dingen in één keer goed, al ligt het gevaar op de loer dat ze zich te veel terugtrekken in zichzelf. Te veel afsluiten van de buitenwereld. 

Als je hooggevoelig bent en je herkent jezelf in de sensatie zoeker, maar ook in de rustzoeker, dan heb je een goede balans gevonden tussen activiteit en rust.  


Reactie plaatsen