Jezelf kwijt zijn en weer hervinden: hoe doe je dat?
Hoogsensitiviteit
Jolanda de Jong
Hoogsensitiviteit
5 min

Jezelf kwijt zijn en weer hervinden: hoe doe je dat?

5 min

Merk je dat je niet makkelijk bij je gevoel kunt, dat je je misschien te veel laat leiden door anderen en dat je helemaal niet meer weet wat je nu zelf voelt, wilt of denkt? Dan is de kans groot dat je jezelf een beetje kwijt bent.

Maar wat betekent het nu precies om jezelf kwijt te zijn en wat kun je doen om jezelf weer te hervinden? Hier lees je het allemaal.

Wat betekent het om jezelf kwijt te zijn?

Als baby of peuter ben je in contact met jezelf. Alles van jezelf mag er zijn. Als je ouder wordt, kun je jezelf kwijtraken. Er komen allemaal laagjes bovenop je authentieke zelf. Je laat aanpassingsgedrag zien omdat je niet afgewezen wilt worden of je krijgt te maken met gebeurtenissen die ervoor zorgen dat je jezelf beschermt tegen de pijn die hierbij gevoeld wordt.

Als je in contact bent met jezelf, kun je goed aanvoelen wat je wilt of nodig hebt. Je kunt je gevoelens goed duiden en vindt het makkelijk om voor jezelf op te komen.

Wanneer je jezelf kwijt bent, is dat allemaal niet vanzelfsprekend. Het lukt je niet meer om contact te maken met jezelf. Misschien weet je gewoon niet meer wie je bent of wat je écht wilt in het leven. Het goede nieuws is dat je jezelf kunt hervinden als je dit kwijt bent geraakt.

Hoe herken je dat je jezelf kwijt bent?

Het is niet altijd makkelijk te zeggen of je het contact met jezelf verloren bent. Soms heb je nu eenmaal dagen dat je gewoon wat druk in je hoofd bent en dus niet zo stilstaat bij jezelf.

Ben je dan al jezelf kwijt? Of gaat het dieper? Er zijn een paar dingen waaraan je kunt herkennen dat je echt het contact met jezelf mist.

Misschien herken je jezelf niet meer. Je kijkt naar hoe je je leven inricht en de keuzes die je maakt en weet eigenlijk niet waarom je dat zo doet. Is dit wat je echt wilt?

Misschien vind je het ook moeilijk om keuzes te maken. Je komt maar niet tot de kern en kunt daardoor niet zeker weten wat je echt wilt. Hierdoor maak je liever geen keuzes of laat je je leiden door anderen.

Een ander bekend probleem is dat je een slecht zelfbeeld hebt. Dat komt doordat je jezelf eigenlijk niet goed kent. Je hebt genoeg kwaliteiten en bent voor veel mensen belangrijk, maar dat zie je niet meer. Hierdoor voel je je misschien ongelukkig, worstel je een beetje met het leven en vind je het lastig om trots op jezelf te zijn.

Het contact met jezelf kwijt zijn, gaat dus een stuk verder dan gewoon niet weten wat je wilt of voelt. Het kan je heel somber en misschien ook wel eenzaam maken.

Hoe herken je dat je jezelf kwijt bent?

Jezelf kwijtraken als HSP’er

Als HSP'er of hooggevoelig mens is de kans dat je jezelf kwijtraakt vaak nog groter. Dit komt doordat je in de kern veel gevoeliger bent voor prikkels van buitenaf en ook gevoeliger voor zaken als afwijzing. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller verdwaalt in het leven en jezelf kwijtraakt, terwijl je je in de kern eigenlijk veel beter verbonden voelt met wat het leven inhoudt.

Maar dat heeft dus twee kanten. Je hebt vaak een hele sterke intuïtie, maar door factoren van buitenaf heb je geleerd om jezelf te verloochenen, waardoor je jezelf bent kwijtgeraakt. Het mooie hieraan is dat in deze zoektocht vaak ook de mooiste levenslessen zitten.

Hoe komt het dat je jezelf kwijtraakt?

Veel HSP'ers hebben last van het gevoel dat ze zichzelf kwijtraken. Hoe kan dat toch? Het is eigenlijk niet gek dat je dit ervaart, want jouw sensitiviteit gaat vaak gepaard met ervaringen die het moeilijk maken om naar jezelf te luisteren.

Je hebt geleerd je aan te passen aan anderen

Als HSP'er ben je heel gevoelig voor andermans emoties. Hierdoor pik je de emoties van anderen soms zelfs makkelijker op dan die van jezelf. Dat maakt het lastiger om je eigen gevoel te volgen. Je bent eerder geneigd om je aan te passen en weg te cijferen. Het resultaat? Je weet helemaal niet meer wie jij bent.

Je hebt de regie uit handen gegeven

Het leven is heel intens als HSP'er. Alle indrukken komen net wat heftiger binnen en vragen veel energie van je. Daardoor heb je misschien geleerd om je te laten leiden door anderen. Je laat anderen beslissingen over je leven maken, omdat het misschien makkelijker en rustiger voelt. Dat betekent wel dat je het contact met je eigen wensen kunt verliezen.

Je bent weggelopen voor je gevoelens

Al die emoties die je ervaart kunnen ontzettend overweldigend zijn, zeker wanneer het negatieve emoties zijn. Misschien heb je als HSP'er daarom geleerd om weg te lopen van je gevoelens. Je zet ze in de spreekwoordelijke koelkast en kijkt er niet meer naar om. Zonde, want zo heb je geen aandacht voor jezelf.

Je laat je leiden door de overtuigingen van anderen

Iedereen heeft zijn eigen overtuigingen in het leven. De meeste mensen houden zich vast aan hun eigen ideeën en gevoelens, maar als HSP'er ben je vooral bezig met wat anderen denken. Hierdoor kun je andermans meningen makkelijk overnemen en die van jezelf vergeten.

Wat heeft jezelf kwijtraken met rouw te maken?

Jezelf kwijtraken kan voelen als een groot verlies. Je rouwt om het verlies van dat je jouw potentieel nooit geleefd hebt of de persoon die je ooit was of wilde zijn. Misschien heb je keuzes gemaakt die niet bij je passen, omdat je niet naar je eigen wensen en behoeften luisterde.

Dit kan ervoor zorgen dat je verdriet hebt om gemiste kansen en dromen die niet zijn uitgekomen. Ook kun je rouwen om de jaren waarin je niet trouw was aan jezelf en je gevoelens negeerde.

Dit rouwproces is belangrijk om weer in contact te komen met jezelf. Door te erkennen wat je hebt verloren en te rouwen, kun je leren en groeien. Dit helpt je om de verbinding met jezelf juist weer te herstellen.

test hsp🟢  Gratis test: ben jij een HSP'er

Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.




Zo herstel je de verbinding met jezelf

Het is niet fijn om het contact met jezelf te verliezen, maar gelukkig is er ook een manier om dat contact weer te herstellen. Dit zijn een paar dingen die je kunt doen om de band met jezelf te herstellen, stapje voor stapje.

Kom weer in contact met je gevoel

Jouw gevoel liegt niet, dus luister er vooral naar. Probeer dagelijks meer stil te staan bij wat je daadwerkelijk voelt. In het begin kan dat lastig zijn. Schrijf eventueel op wat je hebt meegemaakt en probeer daar een gevoel bij te omschrijven. Oefening baart kunst.

Neem je eigen overtuigingen onder de loep

Probeer niet meer te veel aandacht te besteden aan de overtuigingen van anderen. Wil je ergens een mening over vormen? Lees je dan in, luister naar je gevoel en probeer echt alleen naar je eigen intuïtie te luisteren. Zo leer je langzaam weer te ervaren wat je zelf vindt en voelt.

Neem tijd en rust om tot jezelf te komen

Een groot probleem voor jou als HSP'er is dat je door alle indrukken van buitenaf moeilijk tot jezelf komt. Daarom is het zo belangrijk om tijd voor jezelf te maken. Pak op tijd je rust en zorg voor momenten van stilte. Dat zijn de momenten waarop jouw gevoelens en meningen echt weer naar voren kunnen komen

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs