Hoe leer je (weer) te vertrouwen op je eigen gevoel?
bewustzijn
Jolanda de Jong
bewustzijn
6 min

Hoe leer je (weer) te vertrouwen op je eigen gevoel?

6 min

Vind je het lastig om op je eigen gevoel te vertrouwen? Geen zorgen, je bent niet de enige. Veel mensen vinden dit lastig. Zeker voor sensitieve mensen is dit een lastig punt. Vaak voel je jouw gevoel heel goed, maar handel je er niet naar.

Als HSP'er ben je echt een gevoelsmens. Dat zou dus ook moeten betekenen dat je blindelings op je gevoel vertrouwt, of niet? In de praktijk valt dat vaak tegen. Je vindt het lastig om echt bij je gevoel te komen en twijfelt misschien snel aan jezelf.

Overdrijf je niet? Of hoe valt dat onbestemde gevoel te verklaren?

Vertrouwen leren krijgen in je gevoel is een belangrijk proces voor veel HSP'ers. In dit blog ga ik in op waarom dit zo lastig voor je kan zijn en wat je kunt doen om voortaan beter naar je gevoel te luisteren.

Hoe merk je dat je niet op je gevoel vertrouwt?

Heb jij vertrouwen in je gevoel? Dat is nogal een lastige vraag om te beantwoorden. Er zijn een paar signalen die erop wijzen dat je het lastig vindt om op je gevoel te vertrouwen.

Zo heb je misschien veel moeite met het maken van keuzes. Je kunt niet goed achterhalen wat je daadwerkelijk wilt. Vind je iets leuk, spannend, eng of juist vervelend? Zeker bij grote keuzes kun je lang wikken en wegen zonder dat je in actie komt.

Misschien voel je een mix van al die emoties en zie je door de bomen het bos niet meer. Hierdoor lijk je te bevriezen en is het lastig om een keuze te maken.

Dat uit zich weer in veel twijfelen. Je bekijkt de situatie van meerdere kanten. Je neemt alle informatie goed in je op en prikkels komen intens binnen.

Dat zijn de perfecte ingrediënten om te gaan piekeren. Je ziet namelijk precies wat verschillende opties te bieden hebben en kunt daardoor ontzettend twijfelen.

En als mensen je vragen wat je gevoel je zegt? Dan heb je daar geen antwoord op.

Maar weet je dan echt niet wat je voelt?

Mijn ervaring is dat je in de kern eigenlijk heel goed weet wat je wilt en wat je voelt. Alleen je hebt afgeleerd, om daarop te vertrouwen. In de jaren dat je hier bent en door de ervaringen die je hebt meegenomen in je leven.

Waarom vind je het moeilijk om je eigen gevoel te vertrouwen?

Waarom vind je het moeilijk om je eigen gevoel te vertrouwen?

Er zijn genoeg redenen te noemen die maken dat je het lastig kunt vinden om je gevoel te vertrouwen.

De omgeving waarin je opgroeit

Een van de redenen kan zijn dat je bent opgegroeid in een omgeving waarin jouw sensitiviteit niet werd erkend. Misschien zeiden je ouders bijvoorbeeld tegen je: "Stel je niet zo aan." Of er werd niet geluisterd naar wat jij inbracht en wat je zag en voelde. Wat je dan gaat doen, is twijfelen aan je eigen waarneming omdat je ouders of opvoeders zo belangrijk voor je zijn. Je zet je eigen waarneming aan de kant en verliest daardoor de verbinding met jezelf.

Het leven overrompelt je

Daarnaast kan het leven je soms ook gewoon overrompelen. Er gebeuren heftige dingen, zoals het overlijden van mensen in je omgeving, ziekte, of het terechtkomen in relaties die eigenlijk niet goed voor je zijn. In zulke situaties zie je vaak dat je jezelf op een bepaalde manier in de steek hebt gelaten. Je hebt dingen wel gevoeld, diep van binnen, maar je hebt er niet naar durven handelen. Dit heeft vaak te maken met de angst voor afwijzing of de behoefte aan waardering van anderen.

Laten we dit terughalen naar het voorbeeld van een relatie. Het kan zijn dat je in een relatie blijft die niet goed voor je is, terwijl je diep van binnen heel goed weet dat dit niet de plek is waar je moet zijn. Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe lastig het kan zijn om op je gevoel te blijven vertrouwen en daar ook echt naar te handelen.

In dit soort situaties zitten achteraf vaak wel waardevolle lessen.

Jezelf wegcijferen en niet op je gevoel vertrouwen

Er is een interessant verband tussen de angst voor afwijzing en het feit dat je niet meer op jouw gevoel vertrouwt. Stel dat je een vader had die veel dronk, waardoor er onrust was in je thuissituatie. Het kan zijn dat je alleen zijn aandacht kreeg of gedoe voorkwam door altijd stil te zijn, te pleasen, je aan te passen, of voor je ouders te zorgen.

Dit is een manier om te overleven; als kind is afwijzing het ergste wat je kan overkomen, omdat je afhankelijk bent van je ouders. Hierdoor ga je jezelf eigenlijk afwijzen. Je zet je eigen gevoel aan de kant in ruil voor waardering van de ander, zodat je niet door de ander afgewezen wordt.

En zeker voor gevoelige mensen is dat een punt, want als je bijvoorbeeld hooggevoelig bent, heb je vaak nog meer moeite met afwijzing, omdat je daar heel gevoelig voor bent.

Wat je dan gaat doen, is voorsorteren op de afwijzing door gedrag te laten zien dat vooral sociaal wenselijk is. Wat je daar in feite doet, is je gevoel in de steek laten.

Op het moment dat je volwassen wordt, doe je dit nog steeds en vaak kom je dan op een bepaald punt in de knoop met jezelf. Dat gaat tegenstaan, dan ga je merken dat bijvoorbeeld pleasegedrag niet werkt en dat je jezelf in feite afgewezen hebt op wie je werkelijk bent.

Dat is best wel een verdrietig proces, omdat je een stukje rouw ervaart over het feit dat je jezelf in de steek hebt gelaten. Maar het is dus wel mogelijk om weer in contact te komen met je gevoel. Dit is vaak in eerste instantie spannend, er komen wat oude vastgezette emoties los, maar het is ook een heel mooi proces naar jouw ware zelf.

Hoe weet je of je gevoel juist is?

Je gevoel kan je ontzettend veel vertellen, maar het is lastig om ernaar te luisteren. Probeer daarom te letten op signalen van je lichaam. Zo is je onderbuikgevoel waarschijnlijk sterk ontwikkeld wanneer je gevoelig bent.

Dit is dat diepe, onbestemde gevoel dat iets niet klopt. Dit voel je mogelijk in je lichaam in de vorm van buikpijn, benauwdheid of een ander signaal. Eigenlijk zijn dit signalen van je lijf dat iets niet in orde is, vaak gestuurd door je intuïtie. Dankzij je rijke gevoelsleven is die intuïtie ook heel sterk, maar je moet er dan wel ruimte voor creëren.

Die onderbuikgevoelens en intuïtie staan los van je gedachten. Misschien denk je dat je over een grens heen moet gaan, maar je weet het niet zeker. Je kunt allerlei redenen bedenken om iets wel te doen, maar toch voel je die twijfels. Hoe weet je dan dat die twijfelende gevoelens juist zijn en geen overdreven reactie?

Door echt even stil te staan bij je lichaam. Ervaar wat je lijf voelt wanneer je voor een keuze staat. Benauwdheid, buikpijn of een andere nare sensatie? Grote kans dat dat je onderbuikgevoel is dat je iets probeert te zeggen.

test hsp🟢  Gratis test: ben jij een HSP'er

Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.




Zo leer je je gevoel weer te vertrouwen

Als je weer wilt leren vertrouwen op je gevoel, is de eerste stap erkennen dat je diepste gevoel vaak juist is. Zeker voor sensitieve mensen geldt dat ze een diep innerlijk weten hebben waarop ze eigenlijk blind kunnen vertrouwen. Door bepaalde beschadigingen in het leven durf je daar niet naar te handelen.

De eerste stap is dan ook vaak erkennen dat je een prachtige gave hebt en dat er niets mis is met je gevoel. Vervolgens moet je leren daarop te vertrouwen. Het helpt om klein te beginnen.

Het direct nemen van grote stappen, zoals het beëindigen van een relatie, kan overweldigend voelen. Begin daarom met het herkennen van je gevoel en zet elke keer kleine stapjes om daarnaar te handelen.

Neem even tijd voor jezelf

Moet je in een drukke situatie plotseling een keuze maken en twijfel je erover? Probeer even een rustig moment voor jezelf te zoeken. Die rust geeft je de ruimte om alle indrukken te verwerken en maakt de weg richting je gevoel open.

Probeer je gevoelens te benoemen

Soms is het al lastig om simpele emoties te herkennen. Train jezelf daarin door dagelijks je emoties bij te houden. Wat voelde je en waarom denk je dat dat gevoel ontstond? Wanneer je dit langere tijd opschrijft, zul je patronen herkennen en in het dagelijks leven makkelijker bij je emoties kunnen komen.

Leef van binnenuit

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar van binnenuit leven is een belangrijk aandachtspunt voor HSP'ers. Van nature houd jij je vooral bezig met externe prikkels en ga je voorbij aan wat je zelf vindt of voelt. Probeer situaties steeds meer vanuit jezelf te benaderen. Wat vind jij ervan? En wat voel je op dit moment?

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs