Overtuigingen? Waar je weerstand voelt, schuilt altijd groei!
bewustzijn
Jolanda de Jong
bewustzijn
4 min

Last van overtuigingen? Dit helpt

4 min

Zo nu en dan maak ik dingen mee in mijn leven die me echt aan het denken zetten. Ogenschijnlijk kleine dingen die toch impact hebben dat ik er toch wel een paar dagen in mijn hoofd mee bezig ben : -) Zo ook na of zelfs tijdens mijn laatste bijscholing met het thema: In “licht” leven. Ik ging er nieuwsgierig, opgewekt en vol zelfvertrouwen naar toe, want hè, ik voel mijn “lichtje” al zo branden van binnen en mijn missie om nog meer lichtjes te laten branden bij de mensen die ik als mens of als therapeut ontmoet, geven mij een dankbaar en gelukkig gevoel. Dus een groep liefdevolle mensen bij elkaar leek me heerlijk.

GOERROE?

Ik belandde echter bij een soort “goerroe” in een zaal met ruim 100 man die allemaal wilden werken aan een blij en gelukkig leven, de beste versie van je zelf! Veel extraverte mensen die heel makkelijk mee gingen in de explosieve energie van de cursusgeefster. Klappen, juichen, op stoelen dansen…. en dat allemaal in het eerste half uur 🙂 Als toch wat introverte hsp persoon moest ik even aftasten, veiligheid of onveiligheid is nu eenmaal ook mijn thema. De show die er gelijk van gemaakt werd, de mensen die haar soort van “aanbeden” gaven mij alles behalve een “licht” gevoel 🙂

Weerstand

Oh wat kwam er een weerstand in mij op, ….  compleet vreemde medecursisten te moeten knuffelen, juichen en joelen, hoe extremer hoe vreugdevoller volgens de cursusleidster… .zo niets voor mij…..  vroeger was ik geloof ik echt bij de eerste pauze weggelopen, maar iets in mij had ook zo iets, ik hoef niet te vluchten, ik mag mijzelf zijn, ik mag voor mij zelf opkomen en grenzen stellen en wie weet leer ik daarbij gelijk iets aan anderen over grenzen aangeven en kracht. Want is het juist niet veel sterker om als introverte HSP-er gewoon bij jezelf te blijven en vooral bij je eigen waarheid te blijven? En hoe mooi is deze test? Ik ben uit mijn comfortzone gegaan en heb mijn visie ten overstaan van de groep gegeven… whow… daar was wel kracht en moed voor nodig, maar I did it! Wat voelde het fijn om in mijn eigen kracht te gaan staan en op te komen voor mijn “waarheid”. Zeker ook toen ik complimenten mocht ontvangen van andere cursisten dat ze mij zo krachtig vonden dat ik daar zo zelfverzekerd op het podium stond.

Later die dag kreeg ik  van de trainer terug dat mijn hart niet open was, BAM die kwam binnen….  kwetsbaar en open als ik kan zijn, op slot en vanuit onveiligheid die dag beleven. Ja, vind je het gek? Het voelde als een sekte voor mij waarbij iedereen met elkaar knuffelde, (biodanza) danste, omarmde en als een kudde in stilte achter elkaar aanliep. Het deed me opeens denken wat mijn leraar in mijn medium opleiding laatst tegen mij zei:

Jolan, wil jij achter de kudde aan blijven lopen in de stront? Of ga je eindelijk eens in je grootsheid staan en neem je de rol als leider van de Nieuwe Tijd om mensen over bewustzijn te inspireren?  Naar mate de training vorderde, hoe meer ik met een helikopterview kon kijken. Wat gebeurt hier eigenlijk? Waarom zien deze mensen niet wat ik ervaar, zie en voel? Hoe kan het dat dit Event voor mensen aanvoelt als een warm bad en bij mij juist onveiligheid en weerstand oproept? Ik ben echt 2 dagen van slag geweest alsof er iets niet goed aan mij was, terwijl de training ging over de beste versie van jezelf zijn?! Met een negatief gevoel achter blijven kan toch niet de bedoeling zijn van een persoonlijke ontwikkeling training?

Overtuigingen

Toch heb ik er veel van geleerd. Ik ben mijn eigen weerstanden tegengekomen, mijn vele overtuigingen o.a. niet goed genoeg zijn, ik ben onveilig etc. die ergens in mijn kindertijd zijn ontstaan. In die kindertijd zit je namelijk op een soort hypnose stand. Gedachten die gebaseerd zijn op kind ervaringen kunnen je enorm belemmeren om te groeien. Gelukkig heb ik een hoop overtuigingen kunnen ombuigen dat weekend: ik ben voor mijzelf opgekomen, heb grenzen gesteld en ik heb vervolgens ervaren dat het goed is om bij jezelf te blijven en niet mee te gaan in de meute. Dat het ok is om je eigen waarheid te leven. Voor mij is dat dus niet zomaar met iedereen knuffelen. Ik knuffel wanneer ik voel dat ik wil knuffelen en dus niet op commando, ik kies ervoor een knuffel te geven als ik voel dat iemand deze nodig heeft. Pas dan voelt het voor mij zuiver en puur. Pas dan zal een ander voelen dat het mijn werkelijk gemeende knuffel is en pas dan zal ik iemand raken in zijn gevoel. Werkelijk voelen wat een knuffel met je doet van binnen. De show rondom “oordeelloos” knuffelen, biodanza en mentale oefeningen is niet aan mij besteed op de manier zoals ik ervaarde tijdens dit Event.

Het mooiste wat ik geleerd heb, wil ik graag met jullie delen:

Ik hou van persoonlijke ontwikkeling, ik wil ook best uit mijn comfortzone stappen, ook al vind mijn ego van niet omdat die graag in de comfort wil blijven, maar bepaal je eigen grens, dat kan niemand voor jou bepalen. Doe jezelf een plezier en voel je vooral niet minder dan de ander. Zoek gelijkgestemden die je helpen de beste versie van jezelf te zijn of te worden. En kijk vooral elke dag naar jezelf in de spiegel en zeg dat je er helemaal mag zijn, dat jij precies goed bent zoals je bent want je bent uniek!

Natuurlijk is dit hele proces niet voor niets. Ik leer steeds dichter bij mijn idealen te komen. Dat het ok is om anders te denken, dat het prima is om mijn eigen pad te volgen en vooral hoe ik mijn workshops en trainingen op gebied van persoonlijke ontwikkeling niet wil neerzetten.

Dankbaar kado

Toch ben ik ook erg dankbaar om van deze ervaring te leren. Dankbaar dat ik  mocht mopperen tegen mijn vriendin die met me meereed in de auto over mijn weerstand. Dat ik inzichten kreeg in mijn emoties, waarom weerstanden er zijn en hoe je deze kunt ombuigen waardoor er groei ontstaat. Dat is wat ik jou ook vraag om te doen. In elke situatie in je leven kun je weerstand, emoties en negatieve ervaringen tegenkomen.  Die zijn verpakt als een kadootje en als je de moeite neemt om hier werkelijk naar te durven kijken en vooral te voelen zul je het zien als een groot geschenk, ook al gaat daar soms een tijdje overheen.

Dank je wel dat ik leerde dat het goed is zoals ik ben, dat het ok is om dingen anders te doen en anders te ervaren en vooral te geloven in mijn eigen Waarheid en Wijsheid!

Welkom Jolanda, Je mag er helemaal zijn, precies zoals je bent! UNIEK!

 

Liefs

Jolanda-handtekening in blauw klein