Zelfliefde: wat is het en hoe vergroot jij je zelfliefde?
bewustzijn
Jolanda de Jong
bewustzijn
6 min

Zelfliefde: wat is het en hoe vergroot jij je zelfliefde?

6 min

Worstel jij met zelfliefde en vraag jij je af hoe je de liefde voor jezelf kunt vergroten? Zelfliefde is iets wat je als kind van nature hebt. In de loop van de jaren neemt die zelfliefde af door alle ervaringen die je opdoet in het leven.

Het bijzondere is vaak dat je de zelfliefde weer moet ontdekken in jezelf. Dat is een proces, maar in de praktijk is dit soms best lastig. Het helpt wanneer je je bewust wordt van een gebrek aan zelfliefde. Dit zit vaak in allerlei kleine dingen.

Je kampt bijvoorbeeld met een negatief zelfbeeld of je bent geneigd om de ander belangrijker te vinden dan jezelf. In andere gevallen betrek je negatieve ervaringen op jezelf of neem je de schuld op je van iets waarvoor je niet schuldig bent. Of je vindt dat je eerst aan allerlei voorwaarden moet voldoen voordat je jezelf met liefde kunt aankijken.

In dit blog neem ik je mee in wat zelfliefde nu precies is, hoe je meer zelfliefde ontwikkelt en vertel ik je hoe ik zelfliefde heb ervaren.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde is houden van jezelf zoals je bent, met alle facetten die bij je horen, zowel de goede als de slechte kanten. Het betekent letterlijk dat je goed voor jezelf zorgt, zowel fysiek als mentaal.

Bijvoorbeeld, als je moe bent, neem je de tijd om uit te rusten in plaats van door te gaan tot je helemaal uitgeput bent. Het betekent ook dat je je eigen fouten accepteert en jezelf vergeeft als er iets misgaat, in plaats van jezelf steeds te bekritiseren.

Daarnaast is zelfliefde jezelf waarderen en jezelf respecteren. Dit betekent dat je grenzen stelt en nee zegt als iets niet goed voor je is. Bijvoorbeeld, als vrienden je vragen om iets te doen wat je niet wilt, zeg je vriendelijk nee en leg je uit waarom.

Het is ook belangrijk om tijd te nemen voor dingen die je leuk vindt en die je gelukkig maken, zoals een hobby of een wandeling in de natuur. Door deze dingen te doen, laat je zien dat je jezelf waardeert en respecteert.

Zelfliefde lijkt zo makkelijk, maar dit is het vaak niet!

Zelfliefde is eigenlijk heel eenvoudig: je bent lief voor jezelf. Tegelijkertijd is zelfliefde een van de lastigste dingen in het leven. Onvoorwaardelijke zelfliefde stelt namelijk geen voorwaarden en dat is waar het vaak misgaat; vaak denken we: als ik 10 kilo afval, dan ...

Je denkt dat je eerst een aantal kilo moet afvallen voordat je ertoe doet. Of je denkt dat je eerst slimmer moet worden voordat je er voor je gevoel bij hoort.

Soms wordt dit versterkt door de buitenwereld of de omgeving die hoge eisen aan je stelt.

Uiteindelijk gaat zelfliefde over onvoorwaardelijk van jezelf houden. Voor alles dus, zelfs als je fouten maakt of niet voldoet aan een bepaald verwachtingspatroon.

Hoe herken je dat er sprake is van weinig zelfliefde?

Hoe herken je dat er sprake is van weinig zelfliefde?

Je kunt merken dat je weinig zelfliefde hebt als je vaak negatief over jezelf denkt.

Bijvoorbeeld, als je een fout maakt, geef je jezelf de schuld en denk je dat je niets goed kunt doen. Je vergelijkt jezelf vaak met anderen en voelt je daardoor minderwaardig. Dit kan ervoor zorgen dat je je vaak verdrietig en onzeker voelt.

Enkele herkenningspunten van weinig zelfliefde zijn:

  • Je zegt vaak tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent.
  • Je vindt het moeilijk om complimenten te accepteren.
  • Je zorgt niet goed voor jezelf, bijvoorbeeld door ongezond te eten of te weinig te slapen.
  • Je stelt altijd de behoeften van anderen boven die van jezelf.
  • Je bent bang om fouten te maken en vermijdt daarom nieuwe uitdagingen.

Als je deze signalen herkent, is het belangrijk om eraan te werken om meer van jezelf te houden en beter voor jezelf te zorgen.

De rol van de innerlijke criticus

De innerlijke criticus is de grootste vijand van zelfliefde. Hoge verwachtingen die je van jezelf hebt, staan ware zelfliefde vaak in de weg. Dit wordt gevoed door de buitenwereld, iets waar je zeker als je sensitief bent, vaak op gericht bent.

Je bent graag liefdevol en dienstbaar naar je omgeving en daardoor is er een risico dat je jezelf vergeet. Naast je gevoeligheid spelen ook persoonlijke ervaringen een rol in hoe jij naar jezelf kijkt.

Herken jij je in de kritiek die je vroeger hebt gekregen dat je je 'harder' moet opstellen of niet zo overgevoelig of overdreven moet reageren? Hoe vaker je dit hoort, hoe meer je erin gelooft en je dus aanpast aan de verwachtingen van anderen.

Waarom is zelfliefde soms zo lastig?

Er zijn allerlei redenen op te noemen waarom het lastig is om voldoende zelfliefde te hebben. Zeker als HSP'er ben je geneigd om kritisch naar jezelf te kijken. Daarnaast voelt het soms als een ongrijpbaar iets. Het voelen van liefde voor jezelf is namelijk iets heel anders dan dit begrip met je verstand beredeneren.

Waar je als baby onschuldig in het leven staat, krijg je als kind al snel te maken met allerlei verwachtingen. Dit zorgt er al snel voor dat je liefde gaat proberen te verdienen of allerlei voorwaarden stelt voor je werkelijk van jezelf kunt houden.

Wat is zelfliefde nog meer?

Het grappige is dat wanneer je je gaat verdiepen in zelfliefde en eigenwaarde, je zult merken dat er zoveel facetten in jou zitten waar je meer liefde voor mag voelen. Vaak is dat onbewust, en dat is niet erg. We zijn hier om te groeien. Ik zie zelfliefde als een soort diamant.

Wanneer we geboren worden, zijn we die mooie, pure warmte en liefde. Die zie je vaak in een baby'tje. Iedereen herkent dat wel, die pure liefde. Heb je ooit een baby'tje gezien dat zichzelf niet lief vindt? Nee, toch? Het is nog heel basaal.

Naarmate we ouder worden, komen er laagjes om ons heen. Die laagjes zorgen voor minder vertrouwen en minder liefde voelen. Het wordt een beetje mistig. We kunnen dan niet meer goed puur naar onszelf kijken. Als we niet goed naar onszelf kunnen kijken, verzinnen we verhalen in ons hoofd, ook over onszelf.

test hsp🟢  Gratis test: ben jij een HSP'er

Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.




Onvoorwaardelijke liefde

De laatste jaren heb ik echter gemerkt dat zelfliefde veel meer is dan dat. Zelfliefde gaat over onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijke liefde voor ons lichaam, voor onze fouten en om te zijn wie je bent. Daar kunnen we allemaal veel van leren.

We zijn allemaal mensen op aarde, maar we zijn meer dan alleen mensen. Iedereen heeft iets groters in zich. De een noemt dat een ziel, de ander goddelijkheid. Ik noem het wel eens het volmaakte zelf. Dat deel van ons weet dat we goed zijn. Dat we fantastisch bezig zijn. Dat onze talenten er mogen zijn. We mogen dat alleen nog meer naar buiten laten komen.

Hoe leer je van jezelf houden?

Je kunt van jezelf leren leren houden. Het is een proces dat soms met vallen en opstaan gaat. Het belangrijkste is om minder hard voor jezelf te zijn.

Probeer elke dag een beetje liever voor jezelf te zijn. Als je een fout maakt, wees dan niet te streng. Zie het als een kans om te leren en te groeien. Herinner jezelf eraan dat niemand perfect is en dat het oké is om fouten te maken. Door mild voor jezelf te zijn, kun je stap voor stap meer zelfliefde ontwikkelen.

Praktische tips voor meer zelfliefde

Wil je meer zelfliefde ontwikkelen?  Doe jezelf een groot plezier en hou elke dag een klein beetje meer van jezelf. Dat kan in kleine stapjes.

Ik help je graag en geef je enkele praktische tips voor meer zelfliefde.

Stel grenzen

Neem je jezelf serieus, dan gaat het stellen van grenzen je gemakkelijker af. Stel je grenzen, dan geloof je dat je het waard bent om goed behandeld te worden. Laat je daarom behandelen op de manier zoals jij dat wenst!

Laat je ego los

Je ego vertelt je voortdurend wat er niet goed is aan jezelf. Toch is dat niet de waarheid, want jouw werkelijke waarde ligt in hoe jij jezelf ziet. Kijk daarom door een 'milde' bril naar jezelf en wees minder hard in hoe jij jezelf beoordeelt.

Zorg goed voor jezelf

Zelfliefde heeft ook alles te maken met zelfzorg. Luister daarom naar wat je nodig hebt, eet gezond, beweeg voldoende en zorg voor voldoende nachtrust. Hierdoor kom je automatisch lekkerder in je vel te zitten.

Durf helemaal jezelf te zijn!

Het ego speelt graag verstoppertje en wil niet dat je verandert. Toch is het superbevrijdend om helemaal jezelf te zijn. Luister daarom naar wat jij nodig hebt, keer naar binnen en hecht minder waarde aan wat jouw omgeving van jou verlangt.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs