Hooggevoeligheid
Jolanda de Jong
Hooggevoeligheid
3 min

Volg jij je gevoel of ga je toch voor je verstand?

3 min

Als (hoog) gevoelig mens was ik vroeger helemaal niet zo goed in voelen….. wat? Nee echt niet…  Ik was het voelen eigenlijk een beetje verleerd. In de loop der jaren was ik steeds meer op mijn verstand gaan vertrouwen. Dus leefde ik meer vanuit mijn hoofd dan mijn gevoel. Ik negeerde het signaal van mijn lichaam compleet. Inmiddels ben ik weer terug bij het voelen. Gelukkig maar want als voelen je talent is maar je doet er weinig mee is dat eeuwig zonde!  Toen ik een jaar of 12 geleden weer echt leerde voelen van binnenuit was dit in eerste instantie erg intens en beangstigend, je voelt namelijk ook al je weggestopte gevoelens en emoties weer omdat deze eerst weer naar de oppervlakte komen. En tja dat wil je in eerste instantie natuurlijk niet, want je wordt moe en geprikkeld en misschien wel verdrietig of boos. Ook mijn eerste reactie was… Nou als dit het is… geef mij dan maar weer  “die oude Jolanda” die wel alles onder controle had en vooral sterk (lees eigenlijk “streng” voor zichzelf) was ..… Is die versie voor jou ook herkenbaar?

Weet dat je door altijd sterk te zijn en in je hoofd te leven op termijn juist snel overbelast raakt als hooggevoelige en het lijkt dan niet meer stil te worden in je hoofd. Bovendien mis je een aantal mooie tools om te gebruiken in jouw leven, want je hebt dit talent niet gekregen. Gebruik het! Je wordt er echt een blijer mens van van binnenuit.

Informatieverwerking

Als je (hoog) gevoelig bent kun je ervan uitgaan dat je van nature informatie verwerkt via je gevoel. Je voelt of iets ok is of niet… vaak voel je dit gelijk aan, als je die zintuigen van het voelen ook werkelijk gebruikt. Soms dit kost wat tijd en heb je niet gelijk een antwoord. Je wilt er graag nog even een nachtje over slapen, of even over “na” denken 🙂 Waar iemand anders gelijk ergens enthousiast over is, kan bij jou even moeten nasudderen. Tenminste zo werkt het bij mij. De manier waarop we informatie verwerken krijg je vaak bij je geboorte al mee. Dus de ene is meer visueel ingesteld (via beelden) de ander auditief (via horen) of kinesthetisch (via voelen). Tijdens je leven ontwikkelt je daarnaast nog een extra manier. De analytische manier van informatie verwerken door te denken. Bijvoorbeeld door in je hoofd lijstjes te maken met voor- en nadelen. Ons schoolsysteem is veelal gebaseerd op deze analytische manier van leren, geen wonder dat er zoveel kindjes “uitvallen” of met een stempel add/adhd/pdd-nos etc dit systeem doorlopen.

Als je als hooggevoelige wilt “overleven” in een wereld die je overweldigt, kan het zo zijn dat je vanuit je vroege jeugd meer steeds meer op je verstand bent gaan vertrouwen omdat je onbewust dacht… dat is veilig, daar heb ik controle over. Maar de beslissing die je vandaag met je hoofd hebt genomen, voelt morgen misschien helemaal niet goed. En dat gevoel wordt dan weer  weggedrukt met “Hoezo voelt het niet goed, er waren toch echt meer voordelen dan nadelen ?” Of “Ik heb al JA gezegd, hoe kan ik nu zeggen dat het niet toch niet helemaal goed voelt?” etc etc. Herkenbaar?

Er ontstaat bij de hsp’er die gestopt is met voelen namelijk altijd ergens een spagaat tussen gevoel en verstand. Je hoofd draait overuren. Je wikt en weegt, je vergelijkt, je maalt, je piekert en je het ergste van alles… je gevoel mag niet mee doen… dat stop je gewoon even weg zoals je dat vaak vroeger al deed. Gelukkig kun je als je er bewust van bent ook een begin maken met … veranderen van leven vanuit je verstand weer naar meer leven vanuit jouw gevoel! En dan?

Dan zet je de eerste stap naar weer gelukkig voelen en blij zijn met jezelf en je last van hsp om te zetten in een krachtige hsp

Ik geef je hierbij een paar simpele tips die jou helpen om terug te gaan naar je gevoel.  Binnen in jou, daar vind je namelijk al je antwoorden. Deze resoneren namelijk zo sterk in je lichaam dat je precies weet wat je te doen staat.

  1.  Neem je gevoel serieus. Zorg dat je goed contact met je lijf hebt zodat je subtiele signalen meteen oppakt. Dit kun je doen door letterlijk te bewegen en te aarden. Bijv. wandelen of yoga beoefenen, maar ook even lekker sporten daarmee ga je automatisch naar je gevoel.
  2. Geef aan tijd nodig te hebben zeker voor belangrijke beslissingen. Vandaag kan het sus voelen, maar morgen weer zo. Accepteer dat voelen vaak in een wave verloopt. Nadat je de vraag even hebt laten bezinken komt het antwoord namelijk altijd vanzelf! Vertrouw hierop. Herken je de situaties uit je verleden en de beslissingen die je met gevoel nam?
  3. Doe de Wayne cook ontspanningsoefening om je linker en rechter hersenhelft te balanceren, dit geeft per direct een balans tussen denken en voelen.

Laat je mij weten hoe het je vergaat met het voelen? Lukt het niet gelijk? Geen probleem. Oefening baart kunst en wanneer je je gevoel volgt zul je steeds meer magische momenten mee maken die je duidelijk laten weten dat je op het goede spoor bent!