Naar binnen keren: zo doe je dat
Naar binnen keren; het is niet gemakkelijk. Helemaal niet als je vaak gespannen of onrustig bent. Veel mensen vinden het lastig om naar binnen te keren, omdat er van alles naar boven kan komen aan gedachten en emoties. Dit gebeurt vaak in een hoog tempo en ongestructureerd.
Ook je lichaam voelt elke dag anders; de ene dag voel je spanning in je schouders en nek en op een andere dag heb je een onrustige buik.
Bewust voelen kan heel confronterend zijn. In dit blog kun je meer lezen over wat het precies betekent om naar binnen te keren, waar het goed voor is en hoe je hiermee kunt beginnen.
Wat betekent het om naar binnen te keren?
Als je naar binnen keert, kun met wat afstand naar jezelf te kijken. Het is alsof je vanuit een helikopter naar je eigen leven kijkt. Je ziet niet alleen je gedachten, maar ook je gedrag, gevoelens, en wat jou drijft.
Alsof je een toeschouwer bent van je eigen leven. Zo kun je je eigen gedrag en ervaringen observeren en beter begrijpen. Dit helpt je om terugkerende patronen in je gedrag te herkennen.
In de loop van je leven ontwikkel je vaste gedragspatronen. Deze ontstaan door de ervaringen die je hebt meegemaakt en de manier waarop je bent opgevoed. Door af en toe bewust stil te staan bij hoe je handelt, kun je deze patronen gaan doorzien.
Denk bijvoorbeeld aan hoe je reageert in bepaalde situaties. Misschien merk je dat je altijd op dezelfde manier reageert wanneer je je gestrest voelt. Door hier over na te denken, leer je jezelf steeds beter kennen. Je ontdekt wat echt belangrijk voor je is en wat je waardeert in het leven.
🟢 Gratis test: ben jij een HSP'er
Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.
Hoe komt het dat het je niet lukt om naar binnen te keren?
Naar binnen keren wordt ook wel zelfreflectie of introspectie genoemd. Dit betekent dat je even de tijd neemt om stil te staan bij iets wat je gezegd of gedaan hebt, of hoe je een bepaalde situatie hebt beleefd.
Je denkt erover na, evalueert het en kijkt naar hoe je gehandeld hebt. Wat was jouw houding? Wat dreef je om op die manier te reageren? En wat voor effect had jouw gedrag op de ander?
In deze wereld is het best lastig om naar binnen te keren. Om dit te kunnen doen, heb je namelijk rust en stilte nodig. Maar wanneer staan we tegenwoordig nog echt stil? Vaak zijn we zo gewend om altijd door te blijven gaan, zonder pauze.
Bovendien worden we continu afgeleid door allerlei prikkels, zoals onze telefoon of de drukte om ons heen. Om echt de tijd te nemen voor zelfreflectie heb je bewustzijn en discipline nodig. Je moet bewust kiezen om even uit de hectiek te stappen en tijd voor jezelf te nemen, hoe moeilijk dat soms ook is.
Een voorbeeld hiervan kan zijn dat je, na een drukke werkdag, even vijf minuten gaat zitten zonder afleiding. Je denkt dan terug aan een gesprek dat je eerder op de dag had. Hoe verliep het? Wat voelde je op dat moment? Misschien ontdek je dat je anders reageerde omdat je gestrest was. Dat soort inzichten krijg je door naar binnen te keren.
Waarom wil je naar binnen keren?
Een paar minuten per dag naar binnen keren heeft enorm veel voordelen.
Voordeel 1. Je gaat negatieve gedragspatronen herkennen
Blijf je in een ongelukkige relatie hangen, in de hoop dat de ander zal veranderen? Of neem je op je werk vaak de taken over van een collega, waardoor je jouw eigen werk niet afkrijgt? Door regelmatig naar binnen te keren, leer je deze patronen herkennen. Zodra je ziet wat je steeds doet, kun je stappen zetten om dit te veranderen. Misschien merk je dat je telkens ja zegt, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen. Door stil te staan bij dit gedrag, kun je leren om voor jezelf op te komen.
Voordeel 2. Het weerhoudt je van zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt
Het is vaak lastig om te accepteren dat er dingen in het leven zijn die je niet kunt veranderen. Je blijft je er zorgen over maken, terwijl het niets oplevert. Door naar binnen te keren, leer je om los te laten wat buiten jouw controle ligt. Je kunt dan je energie richten op de dingen die je wél kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld, je kunt misschien niet veranderen hoe iemand anders zich gedraagt, maar je kunt wel bepalen hoe jij daarmee omgaat.
Voordeel 3. Het helpt je je angsten onder ogen te zien
Iedereen is ergens bang voor, of het nu de angst is om te falen, niet goed genoeg te zijn, of afgewezen te worden. Door naar binnen te keren, geef je jezelf de ruimte om deze angsten te erkennen en te voelen. Het herkennen van je angst is de eerste stap naar verandering. Als je je angst onder ogen ziet, kun je leren hoe je er beter mee omgaat en het minder groot laat worden in je hoofd.
Voordeel 4. Het helpt je om bewuste keuzes te maken
Door naar binnen te keren, krijg je meer inzicht in wat voor jou belangrijk is. Dit helpt je om keuzes te maken die bij jou passen, in plaats van keuzes te maken die alleen maar anderen tevreden stellen. Natuurlijk kun je luisteren naar het advies van anderen, maar uiteindelijk gaat het erom wat jij echt wilt. Je intuïtie speelt hierbij een grote rol. Naar binnen keren helpt je om deze innerlijke stem beter te horen en erop te vertrouwen.
Hoe keer je naar binnen: tips
Vind je het moeilijk om naar binnen te keren? Onderstaande tips kunnen je helpen.
Tip 1: Journaling
Het bijhouden van een journal kan je helpen om helderheid te krijgen in je gevoelens en gedachten. Het is een waardevolle manier om jezelf beter te leren kennen en meer inzicht te krijgen in verschillende situaties. Vind je het moeilijk om je gevoelens op papier te zetten? Probeer dan eens een gratitude journal. Dit is een eenvoudige manier om dankbaar te zijn voor wat je al hebt in je leven. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals het genieten van je eerste kop koffie of een prachtige zonsondergang. Door hier dagelijks bij stil te staan, word je bewuster van de mooie momenten in je leven.
Tip 2. Wandelen
Wandelen kan een geweldige manier zijn om naar binnen te keren, maar het hangt er wel vanaf hoe je het doet. Als je wandelt terwijl je naar een podcast luistert of belt met een vriend, dan zul je niet echt tot jezelf komen.
Probeer eens meditatief te wandelen. Dit betekent dat je met volle aandacht wandelt en je focust op het hier en nu. Voel de grond onder je voeten, adem de frisse lucht in, en luister naar de geluiden om je heen. Richt je op de beweging van je lichaam en gebruik al je zintuigen. Hierdoor ben je volledig in het moment aanwezig en kun je makkelijker verbinding maken met jezelf.
Tip 3. Ademhaling
Ademhalingsoefeningen zijn een ideale manier om naar binnen te keren. Door te focussen op je ademhaling laat je je gedachten als het ware even los en ben je echt in staat om te voelen wat er in je lichaam gebeurt. Adem diep in via je buik en adem rustig uit door je neus. Visualiseer dat je via je ene neusgat inademt en via het andere uitademt. Door je hierop te focussen is er geen ruimte voor gedachten.
Tijdens een ademhalingssessie kun je ook een bodyscan doen. Begin bij je tenen en werk langzaam aan op tot aan je hoofd. Sta bij ieder lichaamsdeel even stil om te ervaren hoe je je voelt. Voel je ergens spanning? Blijf dan wat langer op deze plek en adem door de spanning heen.
Tip 4. Stilte en natuur
Je hebt stilte nodig om naar binnen te kunnen keren. Natuurlijk kun je dit thuis op de bank doen, maar hoe heerlijk is het om dit in de natuur te doen? In de natuur heb je geen afleiding, de natuur oordeelt niet. Je kunt er helemaal jezelf zijn. Gebruik al je zintuigen om helemaal tot rust te komen. Ga tegen een boom zitten en doe een paar ademhalingsoefeningen. Of loop op blote voeten door het gras. De perfecte manier om te aarden en de verbinding met jezelf terug te vinden.
Conclusie
Regelmatig naar binnen keren helpt je om een gezond en vervuld leven te leiden. Als je dit een paar keer per dag doet, vermindert je stress, zijn je emoties beter in balans en leer je jezelf beter kennen. Door af en toe stil te staan bij wat er in je omgaat, vergroot je je zelfbewustzijn. Je leert niet alleen beter begrijpen wat je voelt en denkt, maar ook waarom je op bepaalde manieren reageert. Dit bewustzijn helpt je om betere keuzes te maken die goed zijn voor jou.
Door regelmatig te reflecteren op wat er binnenin je gebeurt, ontdek je diepere lagen van jezelf. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen beter in je vel zit, maar dat je ook een positieve invloed hebt op de mensen om je heen. Als jij je goed voelt en in balans bent, straal je dat uit naar anderen. Zo verbeter je niet alleen je eigen leven, maar draag je ook bij aan een betere wereld.
Leuk dat je dit blog leest ...
Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.
⮑ De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
⮑ Kennisbank met meer dan 50+ blogs