
Hoe leer je vanuit je hart te leven?
Heb jij het gevoel dat je niet je volle potentieel leeft? Heb je het gevoel dat er meer in je zit en wil je graag die volgende stap zetten om jouw passie en kennis met anderen te delen? Wil je meer leven vanuit je hart, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan is dit blog voor jou.
Hoe merk je het als je nog niet volledig vanuit je hart leeft?
Het voelt vaak spannend om je hart te volgen en helemaal te gaan staan voor jouw ideeën en visie op de wereld. Om echt te zijn wie je werkelijk bent en dit te laten zien aan de buitenwereld. Misschien probeer je het af en toe en voel je direct dat er twijfels en angsten opkomen: ‘Wie zit er nu op mij te wachten?’ ‘Kan ik dit wel?’
Je hart volgen vraagt durf, wilskracht en moed. Veel mensen vinden het moeilijk om vanuit hun hart te leven. Dit komt doordat je van jongs af aan geleerd hebt om je ratio te ontwikkelen.
Dus als je volwassen bent, gebruik je nog steeds je ratio in plaats van je hart. Daarnaast zijn de signalen van je hart veel subtieler dan die van je ratio. Ze zeggen weleens dat je hart fluistert en je ratio (ego) schreeuwt.
Als je nog niet vanuit je hart leeft, kun je dit herkennen aan de volgende signalen:
- Je voelt je vaak moe of uitgeput zonder duidelijke reden
- Je hebt het gevoel dat je niet 'goed genoeg' bent
- Je past je constant aan aan anderen
- Je vindt het moeilijk keuzes te maken
- Je hebt regelmatig fysieke klachten zoals hoofdpijn of spanning
- Je voelt je 'niet jezelf'
🟢 Gratis test: ben jij een HSP'er
Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.
Waarom is het moeilijk om vanuit je hart te leven?
Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor het niet volgen van je hart:
We zijn getraind om ons hoofd te volgen
Al vanaf de basisschool leren we om logisch na te denken en rationele beslissingen te maken. "Eerst denken, dan doen" krijgen we ingeprent. Op zich is dat natuurlijk niet verkeerd, maar het heeft er wel voor gezorgd dat we het contact met ons hartgevoel zijn kwijtgeraakt.
Een voorbeeld: Linda heeft een goede baan, maar is niet gelukkig. Ze geeft hierover zelf aan: Ik weet dat ik niet gelukkig ben in mijn baan, mijn hart schreeuwt om iets anders. Maar mijn hoofd blijft maar zeggen: je hebt een goed salaris, een mooie positie, het zou onlogisch zijn om dat op te geven."
Angst voor afwijzing
Een van de grootste redenen waarom we niet vanuit ons hart durven leven, is de angst om 'anders' te zijn. Je hart volgen betekent soms keuzes maken die anderen niet begrijpen.
Als hooggevoelig persoon herken je dit misschien wel: je voelt haarfijn aan wat goed voor je is, maar je past je aan omdat je niet 'lastig' wilt zijn.
Het controlfreak-mechanisme
Veel mensen, vooral hooggevoelige mensen, hebben een sterke ontwikkelde controlebehoefte. Dit was ooit nodig om jezelf te beschermen, want dit zorgt ervoor dat jij je (schijnt) veilig voelt. Maar hierdoor:
- Vertrouw je meer op planning dan op gevoel
- Durf je niet los te laten
- Blijf je in je hoofd zitten
- Blokkeer je de natuurlijke stroom van je hart
Onveiligheid in jezelf
Als je je niet veilig voelt in jezelf, is het extra moeilijk om je hart te volgen. Je zoekt die veiligheid dan buiten jezelf, in:
- Bevestiging van anderen
- Materiële zekerheid
- Perfecte controle over situaties
- 'Moeten' in plaats van 'willen'
Oude overtuigingen en patronen
We dragen vaak onbewust overtuigingen met ons mee die ons tegenhouden:
- "Gevoel is niet betrouwbaar"
- "Je moet verstandig zijn"
- "Eerst je plicht, dan het genot"
- "Wat zullen anderen wel niet denken?"
Je ego
Uiteraard speelt je ego ook een rol. Het ego maakt het heel erg moeilijk om naar je hart te luisteren. Intuïtieve ingevingen komen zomaar op en worden overschreeuwd door je innerlijke criticus. Probeer dan maar eens te luisteren naar dat onderbuikgevoel.
Jouw ego vindt het prima zoals alles nu is en wil liever geen veranderingen zien. Op safe spelen kost minder energie en je weet tenminste wat je krijgt. Dit betekent echter niet dat je ego gelijk heeft, ook al klinkt deze stem harder.
Je ego zorgt ervoor dat je veel in je hoofd zit, waardoor het moeilijk wordt om naar je hart te luisteren. Ook emotionele blokkades kunnen ervoor zorgen dat je niet vanuit je hart durft te leven.
Valse overtuigingen die je al vanuit je kindertijd bij je draagt, maken het soms onmogelijk om veranderingen door te voeren.
Hoe kun je meer vanuit je hart leven?
Het is vooral voor HSP’ers en lichtwerkers erg belangrijk om meer vanuit het hart te leven. Maar hoe doe je dit? Onderstaande tips kunnen helpen.
Tip 1: Zet je kwaliteiten in
Door je kwaliteiten in te zetten, activeer je je innerlijke kracht. Jouw kwaliteiten zijn belangrijke richtingaanwijzers om te leven vanuit je hart. Het zorgt ervoor dat je in je kracht staat, dat alles moeiteloos gaat en dat je in een flow terechtkomt.
Dit geeft je zelfvertrouwen en geeft je energie. Door je kwaliteiten in te zetten leef je vanuit je hart. Doe je dingen waar je niet zo goed in bent, dan ga je twijfelen en voel je je niet goed genoeg. Dit levert je geen energie op, maar kost je energie.
Maar hoe kun je nu jouw kwaliteiten ontdekken? Stel jezelf de volgende vragen:
- Waar krijg ik energie van?
- Waar geven anderen mij complimenten over?
- Wat kan ik goed en gaat tegelijkertijd moeiteloos?
Je kunt je kwaliteiten overal inzetten, of dit nu thuis is of op je werk. Begin er vandaag nog mee. Door het delen van je kwaliteiten, leef je vanuit je hart en ervaar je voldoening en vreugde.
Tip 2: Laat conditioneringen los
Meestal wil je keuzes maken met je hoofd, maar in je hoofd zitten de twijfels, angsten en valse overtuigingen. Deze valse overtuigingen zijn ontstaan in je kindertijd. Als je je hiervan bewust bent, dan ben je ook in staat om ze los te laten.
Dus als je een keuze wilt maken en er komt een twijfel op, sta dan eens stil bij waar deze twijfel vandaan komt. Vaak is het een oud patroon en in de meeste gevallen is het niet eens jouw eigen gedachte, maar is het je vroeger ingeprent. Wees dus heel even stil als je een keuze wilt maken. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Maakt deze keuze mij vrolijk?
- Ontstaat er door deze keuze meer liefde en vrijheid?
- Word ik gelukkig als ik deze keuze maak?
Kun je op alle vragen ‘ja’ antwoorden, dan is het jouw hart die spreekt. Het voelt licht en je wordt er vrolijk van. Zijn de antwoorden ‘nee’, dan voelt het zwaar en beklemmend.
Je hart heeft altijd het juiste antwoord, durf er dus naar te luisteren. Om dit te trainen kun je beginnen met het maken van eenvoudige keuzes. Dit stelt je in staat om de signalen van je lichaam te herkennen, zodat je er op kunt leren vertrouwen, ook als je voor moeilijke keuzes staat.
Tip 3: Doe dingen waar je blij van wordt
Om goed naar je hart te kunnen luisteren is het belangrijk dat je jezelf goed leert kennen. Wat zijn de dingen waar je van houdt?
Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat maakt je blij? De antwoorden van jouw hart zitten hierin verscholen, dus durf erop te vertrouwen.
Tip 4. Maak korte metten met je angsten
Herken je dit? Je denkt na over een volgende stap in je leven en ineens duiken er allerlei doemscenario’s op in je gedachten? Het lijkt alsof we ons alleen maar kunnen focussen op de eventuele problemen die we zouden kunnen tegenkomen.
Juist die piekergedachten halen je uit je kracht. Er komt geen oplossing, want je blijft maar in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Het is daarom veel beter om vanuit je hart te leven dan vanuit je hoofd. Wat zou er gebeuren als je een volgende stap in je leven zou maken en dit zou positief uitpakken? Hoe zou je je dan voelen? Wat is de best-case scenario?
Maak eens een lijst met alles wat je al wél kunt, in plaats van je zorgen te maken over wat je (nog) niet kunt. Wat zijn jouw kwaliteiten, ervaring en kennis?
De antwoorden op deze vragen zorgen ervoor dat je in je kracht komt te staan. Je wordt er enthousiast en positief van. Het is belangrijk om je aandacht hierop te richten, want alles wat je aandacht geeft groeit. Dit geldt niet alleen voor positieve gedachten, maar ook voor negatieve. Bedenk dus goed waar je jouw aandacht aan geeft.
Tip 5. Zet vandaag de eerste stap
Om in beweging te komen is het belangrijk om die allereerste stap te zetten. Je hart volgen voelt vaak heel groot en dit verlamt je om die eerste stap te zetten. Wat kun je vandaag al doen om je dromen waar te maken?
Welke kleine stap kun je nemen? Doe dit gewoon! Er zijn altijd wel bezwaren te noemen, waardoor je nooit echt in beweging komt. Als je niet in beweging komt, blijven je dromen in de toekomst liggen. Jouw toekomst creëer je door de keuzes die je nu maakt.
Leuk dat je dit blog leest ...
Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.
⮑ De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
⮑ Kennisbank met meer dan 50+ blogs