Te veel in je hoofd zitten als HSP'er: hoe komt dit?
Als hoogsensitief persoon ben je geneigd om veel in je hoofd te zitten. Voelen is vaak overweldigend en veel in je hoofd zitten is een manier om hier beter mee om te gaan. Het is vaak een mechanisme wat je ontwikkeld hebt, waarmee je hebt leren omgaan met alle prikkels die je gevoeld hebt in het verleden nu.
Wat zijn nog meer redenen waarom je als HSP'er zoveel in je hoofd zit en wat kun je doen om uit je hoofd te komen?
Hoe merk je dat je veel in je hoofd zit?
Als je een hoogsensitief persoon (HSP'er) bent en merkt dat je te veel in je hoofd zit, kun je dat op verschillende manieren waarnemen. Dit zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat je te veel in je hoofd zit:
Je blijft maar piekeren
Na een ruzie of meningsverschil kun je niet stoppen met denken over wat er gezegd is. Je blijft de situatie herhalen in je hoofd, denkt aan wat je had kunnen zeggen of vraagt je af wat de ander bedoelde. Dit constante herkauwen kost veel energie.
Constant analyseren van sociale gebeurtenissen
In het verlengde van punt 1 besteed je veel tijd aan het herbeleven van gesprekken. Je vraagt je af wat anderen van je dachten, of je iets verkeerds hebt gezegd, en analyseert gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal tot in detail.
Fysieke symptomen
Je wordt niet alleen moe van het vele denken, maar je kunt ook letterlijk last krijgen van hoofdpijn. Dit is een fysiek teken dat je te veel stress ervaart en dat je mentaal overbelast bent.
Prikkelbaarheid
Als je merkt dat je sneller geïrriteerd raakt door kleine dingen, kan dit een teken zijn dat je te veel in je hoofd zit. Misschien reageer je kortaf op opmerkingen van anderen of voel je je snel overweldigd door normale dagelijkse activiteiten.
Constant piekeren over de toekomst of het verleden
Je bent vaak bezorgd over wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst of blijft hangen in wat er in het verleden is gebeurd. Dit kan zich uiten in scenario’s bedenken voor "wat als" situaties of spijt hebben van eerdere beslissingen.
Waarom zit je te veel in je hoofd?
Er zijn allerlei redenen waarom je als HSP'er geneigd bent om veel in je hoofd te zitten. Het komt er vooral op neer dat het een overlevingsmechanisme is om met alle prikkels om te gaan. Hoe dit in de praktijk werkt, leggen we je graag uit.
Veel prikkels, dus veiliger in je hoofd
Veel in je hoofd zitten is een manier om heftige emoties uit de weg te gaan. Nu gaat dit niet altijd over heftige emoties als in dat je heftige gebeurtenissen meemaakt. Als HSP’er is het immers zo dat je dingen intenser voelt en ervaart. Niet alleen nu, maar ook als kind. Het is soms veiliger om dat in je ‘hoofd te zitten’, omdat alles wat je voelt te overweldigend is.
Overweldigd worden door allerlei gevoelens, is een ideale trigger voor angst. Dit geeft je al snel het gevoel dat je niet veilig bent. Door in je hoofd te gaan zitten, probeer je alsnog die veiligheid te creëren.
Mechanisme om jezelf te beschermen tegen alles wat je voelt
Gevoelens die je ervaart bij jezelf of anderen, zijn soms heel overweldigend. Dit is logisch en verklaarbaar, want jouw zenuwstelsel is fijngevoeliger dan iemand die niet hoogsensitief is.
Door het voelen van nare of negatieve emoties raak je sneller in een kramp en daarom wil je het liefst weg bij dat gevoel van spanning. Dit maakt dat je geneigd bent om de controle op te zoeken door in je hoofd te gaan zitten.
Overanalyseren
Als HSP'er ben je geneigd tot overanalyseren. Je wikt en weegt voor je ergens een beslissing over neemt.
Denk bijvoorbeeld aan een verandering van baan of iemand aanspreken op gedrag dat jij als niet prettig ervaart. Je wilt het nu eenmaal graag goed doen en vooral geen fouten maken. Om die reden ga je pas tot actie over, zodra je zeker denkt te zijn van de uitkomst.
Waarom is het niet fijn om altijd in je hoofd te zitten?
Te veel in je hoofd zitten, maakt dat je minder rekening houdt met emoties. Daarnaast ben je ook sneller geneigd om de mooie momenten uit het oog te verliezen. Je komt al snel in een negatieve spiraal terecht en dit leidt maar al te vaak tot doemscenario's, een voorspelling met een negatieve afloop.
Je negeert altijd je eigen gevoelens en je eigen 'weten'
Door alleen in je hoofd bezig te zijn, negeer je je eigen gevoelens. Je bent alleen meer dan je gedachten en je hoofd. Juist in het gevoelsstuk zit jouw grote kracht, een kracht die je weer mag hervinden. Hier is namelijk ook jou weten, een diep innerlijk weten wat dient als een kompas in de keuzes die je maakt.
Je verliest contact met je intuïtie
Je intuïtie is voor jou als HSP'er je grootste kracht. Leef je alleen maar in je hoofd, dan verlies je het contact met je intuïtie. Hoe je dit verandert? Het is onmogelijk om jezelf en ook anderen te beschermen tegen negatieve emoties. Hoe meer je alle gevoelens toelaat, hoe dichter je komt bij je ware ik.
Tips om uit je hoofd te komen
Wil je als HSP'er meer uit je hoofd gaan en leven als jezelf? Misschien heb je iets aan onderstaande tips voor meer rust in je hoofd:
- Ga naar buiten om te aarden. Wandelen, fietsen en sporten zijn goede activiteiten om meer met je lijf bezig te zijn. Doordat je aard, ga je weg uit je hoofd en maak je meer verbinding met je lijf;
- Schrijf gedachten op om je hoofd leeg te maken. Als je het uit je hoofd haalt heb je meer rust en zul je zien dat je minder piekert;
- Doe meditatie- en ademhalingsoefeningen om uit je hoofd te geraken;
- Blaas stoom af door je gedachten met een dierbaar iemand te delen;
- Neem een douche of bad om tot rust te komen;
- Luister muziek die je brein tot rust brengt;
- Geef je creativiteit de vrije loop door te schilderen of knutselen;
- Volg therapie of online (broekzak) coaching om zaken aan te pakken die jou alleen niet gemakkelijk afgaan.
Test: ben jij hooggevoelig?
In dit blog heb je al heel veel typische HSP-kenmerken voorbij zien komen. Natuurlijk is niet alles te vatten in 1 blog, dus ik blijf het blog aanvullen.
Wil je in een praktische test zien of je hoog scoort op hooggevoeligheid? Elaine N. Aron is een van de grondleggers daar waar het gaat om hooggevoeligheid. Zij ontwikkelde een test waarmee je kunt achterhalen of je hooggevoelig bent. De test bestaat uit een aantal vragen en geeft je inzicht in jezelf.
Leuk dat je dit blog leest ...
Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.
⮑ De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
⮑ Kennisbank met meer dan 50+ blogs