
Wat is mentale overbelasting als je hoogsensitief bent?
Je ligt in bed, het is stil in huis, maar in je hoofd raast het nog. Elk geluid, elke gedachte, elk gevoel echoot na. Na een dag werken of zelfs een leuk sociaal moment ben je leeg, moe en overprikkeld. Je voelt je alsof je batterij nooit oplaadt. Als HSP’er lijkt het alsof jouw hoofd altijd ‘aan’ staat — en dat put je uit.
Als energetisch coach en zelf hooggevoelig weet ik hoe het is om overweldigd te raken door prikkels, gedachten en de energie van anderen. In de afgelopen jaren heb ik honderden HSP’ers geholpen om weer grip te krijgen op hun eigen energie — zonder zich af te hoeven sluiten van de wereld.
In deze blog ontdek je wat mentale overbelasting bij HSP’ers écht veroorzaakt, waarom veel tips voor rust niet werken, én hoe je in 5 stappen meer rust in je hoofd creëert — op een manier die bij jouw gevoelige systeem past.
Wat is mentale overbelasting als je hoogsensitief bent?
Mentale overbelasting betekent dat je hoofd te vol zit. Je hebt te veel aan je hoofd, je moet te veel tegelijk doen of je hebt te weinig rustmomenten om alles goed te verwerken. Het voelt alsof je continu 'aan' staat, waardoor je moe, prikkelbaar, vergeetachtig of zelfs emotioneel kunt worden.
Als je hoogsensitief bent, komt alles dieper bij je binnen. Je hoofd verwerkt veel informatie tegelijk en je merkt vaak dingen op die anderen niet zien of voelen.Daardoor loop je sneller vol, vooral als je weinig rust neemt of je grenzen niet goed bewaakt.
Je merkt het bijvoorbeeld als:
- Je hoofd de hele tijd ‘aan’ staat.
- Je moeilijk in slaap komt of steeds wakker wordt.
- Je veel nadenkt over gesprekken of dingen die zijn gebeurd.
- Je snel moet huilen of boos wordt, terwijl je niet precies weet waarom.
Omdat je meer prikkels binnenkrijgt én deze diepgaander verwerkt, is je mentale draagkracht sneller bereikt. Als je dan geen rust neemt of niet op tijd bijstuurt, ontstaat mentale overbelasting.
🟢 Gratis test: ben jij een HSP'er
Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.
Waarom zoveel HSP’ers last hebben van mentale overbelasting
Misschien herken je het wel: aan het einde van de dag ben je op. Je hebt geen zin meer in praten, je hoofd blijft maar doorgaan en je voelt je leeg. Zelfs na een leuke dag of een fijn gesprek kun je je moe en overprikkeld voelen.
Je vraagt je misschien af: “Waarom ben ik altijd zo snel moe? Waarom kan ik dingen niet gewoon loslaten zoals anderen dat doen?”
Als je hoogsensitief bent, komt alles sterker binnen. Je merkt veel op: geluiden, sfeer, emoties van anderen. Ook als iemand niks zegt, voel jij vaak wat er wél speelt. En dat kost energie.
Je hoofd raakt vol. Je gedachten blijven doorgaan. En omdat je zo veel opneemt, heb je weinig ruimte meer over voor jezelf.
Veel HSP’ers zeggen:
- “Mijn hoofd staat nooit stil.”
- “Na een drukke dag kan ik niet meer goed denken.”
- “Ik voel me snel leeggetrokken, zelfs als ik niets bijzonders heb gedaan.”
Dat is geen aanstellerij. Je zenuwstelsel werkt anders. Het is gevoeliger en actiever dan bij de meeste mensen. En als je niet oplet, raak je overbelast — mentaal én emotioneel.
Het goede nieuws is: je kunt hier iets aan doen. Je hoeft niet te leren om ‘minder te voelen’, maar wél om beter voor jezelf te zorgen. Je hoeft jezelf niet af te sluiten, maar je kunt wél leren hoe je je energie bewaakt.
Je voelt meer, denkt meer, en verwerkt alles dieper dan de meeste mensen. Wat voor een ander een gewone werkdag is, voelt voor jou als een berg aan prikkels, indrukken en emoties. Je neemt veel over van anderen, vaak zonder dat je het doorhebt.
Wat er dan gebeurt:
- Je hoofd raakt vol.
- Je lichaam blijft gespannen.
- Je voelt je leeg en hebt geen idee waarom.
Wat je nodig hebt, is leren hoe je met je energie omgaat. Zodat je hoofd weer rust krijgt. En zodat je niet langer moe wordt van alles wat je voelt.
Hoe weet ik of het mentale overbelasting is of gewoon stress?
Stress is een normale reactie van je lichaam op een uitdaging of verandering. Je hartslag versnelt, je lichaam maakt adrenaline aan, je staat ‘aan’. Dit helpt je om te focussen of actie te ondernemen en als de stressvolle situatie voorbij is, zakt dit gevoel weer weg.
Voorbeeld: Je moet een presentatie geven. Je voelt spanning, maar zodra het voorbij is, voel je opluchting en herstel je snel.
Mentale overbelasting ontstaat als je te lang onder druk staat of te veel prikkels en taken tegelijk hebt, zonder voldoende rust of herstel. Je hersenen kunnen de hoeveelheid informatie en emoties niet meer goed verwerken en je voelt je constant ‘vol’ en komt niet meer goed tot rust.
Voorbeeld: Je hebt al weken het gevoel dat alles te veel is: werk, afspraken, zorgen, gedachten. Zelfs kleine dingen worden je te veel.
5 praktische tips om rust in je hoofd te krijgen (zonder jezelf af te sluiten)
Handige tips voor meer rust in je hoofd:
Plan kleine pauzes in je dag
Je hoeft niet meteen een middag vrij te nemen om tot rust te komen. Juist de kleine pauzes maken het verschil. Als je elk uur 2 tot 5 minuten stopt met wat je aan het doen bent, geef je je brein de kans om te resetten. Sta even op. Haal een glas water. Kijk uit het raam. Adem een paar keer diep in en uit. Doe letterlijk even niets. Deze mini-pauzes helpen om prikkels te verwerken, je concentratie te verbeteren én mentale overbelasting voor te blijven.
Doe een ‘energie-check-in’ bij jezelf
Weet jij eigenlijk nog hoe jij je écht voelt? Zeker als je gevoelig bent voor stemmingen van anderen, is het soms lastig om onderscheid te maken tussen jouw gevoel en dat van een ander.
Probeer dit simpele momentje van bewustwording:
Stap 1: Leg een hand op je hart.
Stap 2: Sluit je ogen.
Stap 3: Vraag jezelf:
🟡 “Hoe voel ik mij nu, echt?”
🟡 “Is dit gevoel van mij, of heb ik het overgenomen van iemand anders?”
Deze oefening helpt je om even uit je hoofd en terug in je lijf te komen. Je maakt contact met jezelf. Dat brengt rust en helderheid.
Laat bewust even alles los na sociale momenten
Als je thuiskomt na een afspraak of werkdag, neem dan een paar minuten de tijd om echt tot rust te komen.oor even echt stil te staan, geef je je systeem toestemming om de spanning van je af te laten glijden. Dat voorkomt dat je overprikkeld raakt of ’s nachts ligt te malen.
Gebruik de Rust in je Hoofd-meditatie
Ik heb de gratis HSP Power Meditatie voor je ontwikkeld, die je helpt om uit je hoofd te komen en terug te keren in je lichaam.
Plan lege tijd in je agenda
Zorg dat je niet elk uur van de dag vol plant. Blok bewust tijd waarin je niks hoeft. Gewoon zijn.
Conclusie
Als je hoogsensitief bent, komt alles intenser bij je binnen. Daardoor kun je sneller last krijgen van een vol hoofd en mentale overbelasting. Je bent dan niet zwak of ‘te gevoelig’ — jouw systeem werkt gewoon anders. Met kleine, praktische stappen kun je jezelf beter beschermen én meer rust ervaren.
Als je hier niets aan doet, raak je steeds verder uitgeput. Je hoofd blijft maar doorgaan, je grenzen vervagen en je raakt jezelf kwijt. Maar je gevoeligheid hoeft geen last te zijn. Als jij leert hoe je goed met je energie omgaat, kun je veel krachtiger in het leven staan — zonder dat je je hoeft af te sluiten van de wereld.
Leuk dat je dit blog leest ...
Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.
⮑ De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
⮑ Kennisbank met meer dan 50+ blogs