Ik voel mij niet veilig in mezelf: hoe komt dit?
bewustzijn
Jolanda de Jong
bewustzijn
9 min

Ik voel mij niet veilig in mezelf: hoe komt dit?

9 min

Voel jij je niet veilig in jezelf? Heb je moeite om je op je werk, op school, bij sport of in je relatie veilig te voelen, en beïnvloedt dit je dagelijks leven? Vraag je je af hoe je dit kunt veranderen, omdat je er last van hebt? Je voelt je beperkt in je spreken en handelen, wat enorm frustrerend kan zijn, omdat je weet dat het anders kan en je verlangt ernaar die veiligheid in jezelf te vinden.

Ik ben Jolanda de Jong, eigenaar van Bewust Gevoelig, en ik begrijp precies hoe je je voelt. Voor mij is veiligheid een thema waar ik voortdurend aan werk, zowel in mijn persoonlijke leven als in mijn werk met klanten. Het gevoel van onveiligheid komt vaak voort uit diepgewortelde ervaringen, maar er is hoop: je kunt leren om je weer veilig te voelen in jezelf, ongeacht je omgeving.

In dit blog deel ik mijn kennis en ervaring om je te helpen dat gevoel van veiligheid stap voor stap terug te vinden.

Hoe merk je dat jij je niet veilig voelt in jezelf?

Wanneer je je niet veilig voelt, ervaar je vaak spanning, vooral tijdens veranderingen in je leven. In een poging om enige controle te houden, probeer je misschien een wereld te creëren waarin je je relatief veilig voelt. Dit kan zich uiten in het creëren van vaste routines, het beperken van sociaal contact, en het vermijden van nieuwe activiteiten. Misschien heb je weinig vrienden of kennissen omdat je je afsluit.

Zelfs kleine veranderingen kunnen je veel stress bezorgen. Dit kan zich fysiek uiten in bijvoorbeeld maag- of darmklachten, snelle ademhaling (hyperventilatie), of misselijkheid. Omdat je je onveilig voelt, ben je constant op je hoede en vaak hyperalert.

Een voorbeeld hiervan is dat je je onrustig voelt in grote menigtes, tijdens een vliegreis, of op de snelweg. In zulke situaties voel je je gespannen en het lukt je niet om tot rust te komen.

test hsp🟢  Gratis test: ben jij een HSP'er

Ben jij benieuwd of je hooggevoelig bent? Ontdek met deze test in 2 minuutjes of jij je herkent in de kenmerken van een HSP'er.




Wat gebeurt er als je echt veilig bent in jezelf?

Op de momenten dat je echt veilig bent in jezelf, ben je volledig aanwezig en voel je je veilig in je hart. In mijn ogen ben je veilig wanneer je in je hartbewustzijn bent; dat is het moment waarop je in contact staat met je goddelijke zelf. De onveiligheid ontstaat wanneer je ego de overhand neemt. Dit gebeurt wanneer je afstand neemt van jezelf, uit je lichaam stapt en in je hoofd gaat zitten. Het lijkt misschien alsof je door in je hoofd te zitten controle hebt en daardoor veilig bent, maar dit is schijnveiligheid, niet het echte gevoel van veiligheid dat je zoekt.

Het echte gevoel van veiligheid zit in ons lichaam, in hoe we ons voelen. Als je je onveilig voelt, kun je altijd terugkeren naar je hart, waar die veiligheid altijd aanwezig is.

Veiligheid buiten jezelf zoeken

Veiligheid is een fundamentele basisbehoefte die ieder mens heeft, net zoals eten, drinken, slapen en een dak boven je hoofd. Daarom is het ontzettend vervelend als je die veiligheid niet in jezelf kunt ervaren.

Veel mensen zoeken hierdoor veiligheid buiten zichzelf, bijvoorbeeld bij anderen, in hun werk, in een huis, of in andere externe zaken. Ze gaan bijvoorbeeld een relatie aan waarin ze veiligheid zoeken, storten zich volledig op hun werk, of isoleren zich in hun woning. Dit is een grote valkuil, want het maakt je afhankelijk van iemand anders of van externe factoren.

Bovendien is het schijnveiligheid, want veranderingen zijn onvermijdelijk. Een relatie waarin je vertrouwt kan stuklopen, een baan kan wegvallen, en je kunt niet voor altijd in je eigen bubbel leven. Daarom is het essentieel om veiligheid in jezelf te vinden, zodat externe factoren je niet langer beïnvloeden.

Hoe komt het dat jij je niet veilig voelt?

niet veilig voelen in jezelf kan verschillende oorzaken hebben, en dit begint vaak al in je vroege kinderjaren. Als kind heb je een sterke emotionele band met je ouders of verzorgers nodig om je veilig te voelen. Wanneer je ouders je liefde, steun en aandacht geven, leer je dat de wereld een veilige plek is.

Maar als die emotionele steun ontbreekt, kan er een gevoel van onveiligheid ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je niet genoeg troost krijgt als je verdrietig bent, of wanneer je je niet gezien voelt. Dat gevoel van onveiligheid kan je later in je leven blijven beïnvloeden.

De volgende factoren kunnen ook bijdragen aan een gevoel van onveiligheid in jezelf:

Hoe komt het dat je je niet veilig voelt?

Je niet veilig voelen in jezelf kan verschillende oorzaken hebben en begint vaak al in je vroege kinderjaren. Wanneer je als kind een goede fysieke en emotionele band hebt met je ouders, voel je je over het algemeen veilig. Bijvoorbeeld, als je ouders je liefde en aandacht geven, je op tijd eten geven, en je troosten als je verdrietig bent, voel je je veilig omdat aan je basisbehoeften wordt voldaan. Maar als één of beide ouders dat niet kunnen bieden, is de kans groot dat je je vaak onveilig voelt.

Andere redenen waarom je je misschien onveilig voelt, kunnen zijn:

  • Nare ervaringen of trauma's in je jeugd: Als er iets ergs gebeurt en je op dat moment niet kunt vluchten, vechten, huilen of schreeuwen, blijven die emoties vaak in je vastzitten. Dit kan later voor een gevoel van onrust en onveiligheid zorgen.
  • Een negatief zelfbeeld of valse overtuigingen: Deze kunnen ontstaan door vervelende ervaringen die je hebt meegemaakt, zoals kritiek of afwijzing.
  • Overprikkeling of stress: Als je hoogsensitief bent, ben je gevoeliger voor prikkels en stress. Dit kan ervoor zorgen dat je je onveilig voelt, omdat alles intenser binnenkomt.

Ik heb een fijne jeugd gehad, hoe kan dit dan?

Je hoeft geen grote trauma’s te hebben meegemaakt om je onveilig te voelen. Onveiligheid kan juist zitten in kleine dingen. Zeker als je hooggevoelig bent, zit onveiligheid vaak in subtiele nuances. Bijvoorbeeld, als je als kind niet werd gezien of gehoord in je emoties.

Misschien vonden je ouders dat je je aanstelde. Ook dat kan voor onveiligheid zorgen. Je ego komt dan in actie om je te beschermen door te zeggen: "Huil maar niet, dat levert toch niets op." Hierdoor ga je weg bij jezelf.

In je kindertijd vorm je overtuigingen over jezelf, vaak gebaseerd op hoe anderen op je reageren. Als je vaak kritiek kreeg of niet de steun voelde die je nodig had, kun je overtuigingen ontwikkelen zoals "ik ben niet goed genoeg" of "ik mag er niet zijn." Het gemis aan emotionele steun in je jeugd heeft dus een grote impact op hoe je jezelf en de wereld om je heen ervaart.

Waarom voel ik mij onveilig in mezelf, terwijl ik veilig ben

Je kunt je soms onveilig voelen in jezelf, zelfs als je in een veilige omgeving bent. Dit kan verwarrend zijn, omdat er op dat moment geen directe bedreiging is. Toch ervaar je misschien angst of spanning. Dit komt vaak omdat die gevoelens niet te maken hebben met wat er nu gebeurt, maar met oude ervaringen die je ooit hebt meegemaakt. Je lichaam en geest reageren nog steeds op die oude situaties, ook al zijn ze nu niet meer relevant.

Bijvoorbeeld, als je als kind vaak kritiek kreeg of niet goed werd begrepen, kan dat een blijvend gevoel van onveiligheid veroorzaken. Wanneer je dan als volwassene in een nieuwe situatie komt, kan dat oude gevoel weer naar boven komen, zelfs als er geen reden is om je zorgen te maken. Het is belangrijk om te beseffen dat dit gevoel vaak uit het verleden komt en niet per se iets zegt over de huidige situatie waarin je je nu bevindt. Als jij je veiliger gaat voelen in jezelf, gaat dit veranderen.

Wat gebeurt er als je echt veilig bent in jezelf?

Het verband tussen niet veilig voelen en niet in je lijf zijn

Als jij je niet veilig voelt in jezelf, zet je een mechanisme in werking waarbij jij je loskoppelt van je eigen lichaam. Dit wordt ook wel dissociatie genoemd. Het betekent dat je niet helemaal in je eigen lijf aanwezig bent. Als je je niet veilig voelt, kan dit heel vervelend voelen. Die gevoelens kunnen zo ongemakkelijk zijn dat je er liever afstand van neemt, omdat je ze niet meer wilt voelen.

Het lijkt dan alsof je niet meer echt verbonden bent met je eigen lichaam. Dit gevoel komt meestal niet constant voor, maar vooral op momenten van stress, angst, of als een oud trauma weer naar boven komt.

Meer in verbinding met je hartsbewustzijn

Hartsbewustzijn kan je helpen om je veiliger te voelen door je te verbinden met jezelf op een dieper niveau. In plaats van steeds te handelen vanuit angst of de drang om jezelf te beschermen, leert hartsbewustzijn je om te vertrouwen op liefde, compassie en je eigen intuïtie. Dit betekent dat je niet meer automatisch reageert vanuit spanning of oude angsten, maar dat je bewuster keuzes maakt vanuit rust en vertrouwen in jezelf.

Wanneer je in contact staat met je hartsbewustzijn, ben je automatisch geconnect met jouw "goddelijke" bron (je ware Zelf, Hoger Zelf). En kun je oude patronen, die vaak zijn ontstaan vanuit het ego, doorbreken. Het ego probeert je veilig te houden door controle en te beschermen, maar zorgt er vaak voor dat je juist vast blijft zitten in angstige gedachten en gedragingen.

Hartsbewustzijn helpt je om los te komen van deze patronen, zodat je niet meer automatisch reageert vanuit angst, maar vanuit liefde en een diepere verbinding met wie je werkelijk bent.

Aan de slag met het gevoel van onveiligheid

Ik voel me niet veilig in mezelf: durf jij er al voor uit te komen? Goed zo, dan heb je een belangrijke stap gezet. De volgende stap is om weer die veiligheid te vinden in jezelf en geloof me; je kunt dit! De volgende stappen kun je gebruiken om vrede en rust te vinden:

Therapie

Veel mensen hebben hulp in de vorm van therapie nodig om weer veiligheid in zichzelf te vinden, dat is helemaal oké. Alleen al praten met iemand die je begrijpt en vertrouwt, werkt al enorm helend. Daarnaast zal een coach of psycholoog je belangrijke tools kunnen geven om weer vertrouwen te krijgen in jezelf en de wereld om je heen.

Verbinding met je lijf herstellen

Lichaamswerk is ontzettend helpend om weer contact te maken met jezelf. Je lichaam is namelijk een fysieke uiting van je emotionele en mentale toestand. Dit werkt in beide richtingen: als je emotioneel en mentaal uit balans bent, zal dit zich uiten in fysieke klachten of ongemakken. Ben je fysiek in balans, dan zul je je emotioneel en mentaal ook veel beter voelen.

De verbinding met je lichaam herstellen kun je doen door fysieke activiteiten. Oefenvormen die hier goed bij helpen zijn yoga en qi gong, maar ook wandelen, vooral in de natuur.

Aarden

Stress en angsten zorgen er vaak voor dat we in ons hoofd blijven leven. Piekeren, negatieve gedachten, onze valse overtuigingen; het leeft alleen maar in ons hoofd. Hierdoor zul je nooit een gevoel van veiligheid kunnen beleven. Het is dan ook erg belangrijk om in het nu te gaan leven en uit je gedachten te komen.

Wat erg goed daarbij helpt, is aarden. Probeer het eens, je zult er enorm van opknappen.

Zelfreflectie

Het gevoel van onveiligheid kan alleen maar blijven bestaan als jij je identificeert met je emoties, gevoelens en gedachten. De stress, de gejaagdheid en de angsten kun je overwinnen door rust en vrede in jezelf te vinden. Hiervoor moet je niet vluchten voor jezelf, maar naar binnen keren en jezelf accepteren.

Neem de tijd om te gaan mediteren en doe ademhalingsoefeningen. De onveiligheid zit in een pakket van gedachten en gevoelens vast in jezelf. Je lichaam heeft rust en tijd nodig om het te laten stromen, zodat het uit je kan gaan. Hiervoor is stilte en rust nodig.

Merk je echter helemaal geen verschil na het doen van bovenstaande oefeningen? Het kan zijn dat jij bij je geboorte, energetisch niet volledig geland bent op de aarde.  Dit geeft voor zowel je persoonlijkheid, als je ziel onveiligheid. Dan is er wat meer extra bewustzijn nodig dan even "aarden" zoals we dat kennen vanuit yoga of een bodyscan meditatie en adviseer ik je iemand te zoeken die je daarmee kan helpen.

Conclusie

Een gevoel van onveiligheid in jezelf ontstaat door nare ervaringen, vaak al in de vroege jeugd. Het herkennen van dit gevoel is een belangrijke stap voor herstel. Accepteer dat je je onveilig voelt, het heeft oorzaken waar je niets aan kon doen. Veiligheid kun je weer creëren in jezelf. Dit kun je doen door middel van therapie, beweging, aarden en mindfulness.

Leuk dat je dit blog leest ...

Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.

De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
Kennisbank met meer dan 50+ blogs