Wat is overprikkeling?

In het dagelijks leven komen er veel prikkels op een kind af. Een kind heeft deze prikkels nodig om zich te kunnen ontwikkelen en zonder prikkels zou het verveeld raken.

Bij een goede hoeveelheid prikkels voelt een kind zich goed, maar bij een teveel aan prikkels ontstaat er overprikkeling. Leer je kind daarom met prikkels om te gaan. Hoe je dat doet leer ik je in deze module.

Bij overprikkeling raakt het zenuwstelsel als het ware overbelast en kan een kind de binnengekomen prikkels niet goed verwerken. Het lichaam raakt gespannen en bij je kind uit zich dat in bijvoorbeeld snel geïrriteerd, onzeker of emotioneel zijn.

Een keer overprikkeld zijn is niet erg. Te veel en te lang overprikkeld zijn is niet goed. Hooggevoelige kinderen hebben door hun gevoelige zenuwstelsel meer risico op overprikkeling.

Het verwerken van indrukken en informatie verloopt bij een hooggevoelig kind grondiger. Elaine Aron, de grondlegster van hoogsensitiviteit, vergelijkt het verwerkingsproces van prikkels met een sorteermachine.

Reactie plaatsen