Spiegelen
Jolanda de Jong
Spiegelen
3 min

Luister jij altijd naar de signalen van je lichaam?

3 min

OK ik negeer ze soms ook best even maar ik weet inmiddels ook dat als ik de signalen niet serieus neem dat het signaal steeds heftiger wordt, totdat ik ze niet meer kan negeren. En ja zeker óók ik val af en toe nog in die valkuil van het komt nu even niet uit, ik snap niet hoe ik aan deze klacht kom, ik stel me aan etc etc.  Dan moet ik echt even stil staan en kijken wat er aan de hand is. Als ik dan even rustig ga zitten en voel hoe het met me gesteld is, dan weet ik vaak het antwoord wel.  Soms weet ik het pas als iets voorbij is. Dan is mijn klacht ineens weg en weet ik “Oh daarom had ik dat”.

Anders bekijken

Neem bijvoorbeeld mijn recente blessure aan mijn linker voet. ‘Zo uit het niets ontstaan, dacht ik…. Met een fysiotherapeut in huis zou je denken, ach blessure leed zo opgelost…. dat gaf ook zeker verlichting maar mijn klacht bleef toch steeds terugkeren. Tijd om op een andere manier naar mijn pijnlijke voet te gaan kijken, naar mijn manier van luisteren naar mijn lichaam…..

In de periode net voordat ik de klacht kreeg speelde er verschillende dingen, zoals ons “project huizenjacht” dat inmiddels voorzichtig op stilstand stond. Bovendien was ik aan het wikken en wegen om toch weer de moed bij elkaar te rapen om aan mijn conditie te werken via hardlopen / sportrusten (recent gestart op makkelijke en plezierige manier hardlopen). Echter toen ik vlak na mijn “mentale” beslissing mijn voetblessure kreeg, dacht ik ach het zal wel zo bedoeld zijn, hardlopen is ook eigenlijk niets voor mij,  ik hou meer van wandelen in het bos. Maar het maakte inmiddels ook dat ik niet meer ging wandelen, terwijl ik juist tijdens die wandelingen zoveel rust ervaar. In eerste instantie teleurgesteld en boos dat mijn lichaam mij in de steek liet terwijl ik juist de beweging, ontspanning en rust zo nodig heb 🙂

Steeds speelde de gedachten ik wil verhuizen omdat ik dichter bij het bos wil wonen, zodat ik dan meer rust en ontspanning ervaar. Inmiddels heb ik gemerkt dat ik het bos niet nodig heb om me rustig en relaxed te voelen. Sterker nog dat ik deze ontspanning en rust in mijzelf kan vinden door wat meer te mediteren of “ff relax momentje” zoals ik het zelf graag noem. Dat kan ik gewoon thuis ervaren als ik er enkel meer voor open sta. Bovendien kan je op verschillende manieren in beweging komen. Dus in mijn geval had ik RUST nodig en het INZICHT  “ik heb het bos niet nodig om me goed te voelen”. Je kunt zowel letterlijk als figuurlijk in beweging komen maar soms is het even nodig een stapje terug te doen. Of op je plaats te blijven. Iedereen wil altijd maar stappen vooruit zetten, maar soms is het gewoon de tijd nog even niet en mag je er enkel helemaal zijn met wat er op dit moment is! BERUSTING. En weet je dat geeft ook weer een dankbaar en tevreden gevoel als je jezelf daaraan overgeeft.

Bewustwording

Wat kun je nu zelf doen om je meer bewust te worden wat je klacht je te vertellen heeft? Ik werk altijd met de volgende vragen:

  • Wanneer begon deze klacht?
  • Hoe voelde ik me toen?
  • Hoe voel ik me nu?
  • Wat heb ik in dit geval nodig?

Dus maak dankbaar gebruik wat je lichaam je te vertellen heeft.. Rust? Een inzicht? Jouw lichaam vertelt het je, kijk eens op een andere manier naar je klacht. Zit deze links in je lichaam? Dan gaat het vaak over een gevoelskwestie in jezelf. Is de klacht rechts in je lichaam? Dan heeft het vaak te maken met je ratio of de buitenwereld. Wist je bijvoorbeeld dat enkelklachten veelal gaan over het opkomen voor jezelf? Knieklachten vaak over keuzes maken en angsten of schouder klachten over de last die je draagt in het dagelijkse leven?

Mijn blessure leed is inmiddels op zijn retour…. ik heb de signalen ter harte genomen en ik maak dankbaar gebruik van wat mijn lichaam te vertellen heeft. Dus extra slaap, een warm ontspannend bad en vooral lief zijn voor mijzelf, niet moeten maar mogen, of niet hoeven 🙂

Bijkomend voordeel is dat ik veel meer in het nu mijn Sensitherapie behandelingen deed omdat ik nu juist de tijd nam om meer te mediteren en dus helderder dan ooit mijn energie en intuïtie kon laten stromen.

Durf jij het aan je te laten verrassen door de wijsheid van je lichaam? Kom dan eens ervaren wat een KernSessie (Sensitherapie) voor je kan betekenen! Ik help je graag.